среда, 24. мај 2023.

Sagovornici Medija centra: Da je Vučić želeo da prihvati nešto od zahteva opozicije, ne bi ni organizovao (kontra)miting 26. maja


Psiholog Žarko Korać smatra da (kontra)miting 26. maja služi da ubedi i njega i njegove glasače da ne treba ništa da se menja, a samo ako protesti „Srbija protiv nasilja“ budu uporni i masovni, Vučić će doći u situaciju da mora da prihvati bar neke zahteve.

Sa stanovišta opozicije je jedino opravdano tražiti formiranje prelazne tehničke vlade, koja bi pripremila izborne uslove, ne koji bi bili u korist opozicije, nego koji bi bili normalni, realni, demokratski i objektivni, kaže za beogradski Medija centar politikolog, Cvijetin Milivojević.

Psiholog Žarko Korać smatra da je ovaj protestni talas povratio poverenje građana u demokratiju i vratiće još više. „Konačno je Srbija rešila da odbaci ovu atmosferu straha i agresivne propagande režima. Iz građana je progovorio nagomilani gnev na uslove pod kojima živimo u Srbiji- neprekidni napadi vlasti na svakoga ko misli drugačije i neprekidno iznošenje potpuno netačnih podataka o privrednom i društvenom razvoju. Svake vesti, svake večeri počinju sa „ja kao predsednik Srbije“. Niko nikada u istorije Evrope nije se svako veče obraćao građanima na televiziji, to je jedna potpuna uzurpacija medija i neprekidna propaganda režima koja je postala nepodnošljiva i konačno užasna agresija vlasti. Ishod protesta u najvećoj mogućoj meri zavisi od građana, a ja se nadam da će građani ovoga puta biti uporni“, kaže naš sagovornik.

Korać za Medija centar kaže da je Aleksandar Vučić želeo da prihvati nešto od zahteva opozicije, on ne bi ni organizovao miting 26. maja. „Taj miting 26. maja služi da ubedi i njega i njegove glasače da ne treba ništa da se menja. Samo ako protesti „Srbija protiv nasilja“ budu uporni i masovni, Vučić će doći u situaciju da mora da prihvati bar neke zahteve“, smatra Korać.

Kada je reč o mogućem održavanju izbora, Korać ističe da se radi o tome da je neopohodno da dođe do promene izbornih uslova, kako bi izbori bili slobodni i fer,  a ne samo do pukog održavanja izbora, što za Vučića i njegove sagovornike nije tema, već to „odbacuju i sa velikom agresivnošću govore o tom zahtevu“.

Prema mišljenu politikologa Cvijetina Milivojevića, kontramiting 26. maja je zapravo promocija budućeg „Narodnog pokreta za državu“ i najava onoga što će Vučić učiniti na izbornoj skupštini SNS-a koja se održava u Kragujevcu.

„Iako je prvobitna svrha ovog ranije najavljenog mitinga vlasti bila prebrojavanje, desio se treći po redu i najmasovniji protest „Srbija protiv nasilja“ koji je sa brojem okupljenih ljudi dotukao one koji su verovali da se neće ponoviti čak ni prvi protest.  Na tom kontramitingu Vučić može najaviti vanredne parlamentarne izbore, ali je pitanje da li će to imati pozitivnog odjeka u redovima opozicije. Takođe, mnogo toga što će reći zavisi od posete tom mitingu, a činjenica da je za sutradan najavljen protest „Srbija protiv nasilja“, navešće govornike da obuzdaju svoju radikalnu retoriku, kako ne bi izvukli dodatni broj građana na ove proteste“, navodi Milivojević.

Naš sagovornik smatra da su građani bili nezadovoljni scenarijom prethodnog protesta i da je sa tolikim brojem građana na ulici blokada Gazele deplasirana i da je to nehuman potez. On dodaje da je u subotu „dan D“ za opoziciju. „Ovo jeste građanski protest u smislu zahteva, ali je opozicija u startu u tom protest - tačnije svi oni koji ne glasaju za vlast, koji je kritikuju, kao i opozicione stranke. Od svih silnih zahteva protesta ispunjen je samo jedan, ali on još nije finalizovan. Još jedno ponavljanje takvog protesta bez cilja i vidljivih znakova, dovelo bi opoziciju u situaciju da građani zaključe da opozicija nema ideju, pošto se prošlog petka opozicija ofirala kao neko ko direktno ili indirektno stoji iza tih protesta“, navodi on.

Milivojević ističe da to što vlast po ko zna koji put spinuje čitavu priču kada je reč o protestnim zahtevima nije kriva samo vlast, već je kriva i opozicija. „Sada se nudi da u senci vanrednih parlamentarnih izbora budu održani ponovo i izbori za Skupštinu grada Beograda. Onaj ko prihvati tu opciju, direktno radi u korist Aleksandra Vučića“, kaže Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, opet je više nego jasno da opozicija ne može dobiti te izbore na koje će Aleksandar Vučić izaći svojim imenom i prezimenom, kao što je više nego jasno da „SNS i koalicija oko nje, ne može dobiti beogradske izbore ako se toga dana samo oni održavaju“.

Milivojević podseća da opozicija ne bi trebalo da prihvati razgovore o održavanju nekih novih izbora, a da paralelno Aleksandar Vučić nije ispunio obećanje koje je dao Draganu Đilasu, 12. aprila prošle godine, o održavanju novih izbora za Skupštinu Grada Beograda, koji se nisu desili do dana današnjeg.

Sa stanovišta opozicije je jedino opravdano tražiti formiranje prelazne tehničke vlade, koja bi pripremila izborne uslove, ne koji bi bili u korist opozicije, nego koji bi bili normalni, realni, demokratski i objektivni, kaže naš sagovornik.  Kada je reč o izbornom okviru i medijskoj regulativi, Milivojević smatra da ona nije loša u većoj meri, ali da se nedovoljno primenjuje, te bi, prema njegovom mišljenju, trebalo uspostaviti institut koji će garantovati primenu. „Ne treba nama novi Zakon o oglašavanju, samo je potrebno da primenimo sadašnji zakon u kojem se navodi da onaj koji odbije da javnosti saopšti imena naručioca, finasijera, kreatora nekog reklamnog sadržaja ili televizijskog spota biva kažnjen zabranom delatnosti od 6 do 12 meseci... Uzmimo za primer ubistvo Olivera Ivanovića i činjenice da ni dan danas TV PINK ne želi da saopšti ko je naručio spot. Nama ne treba novi zakon, već primena mehanizama, koje ima REM, ali se ne primenjuju“, navodi naš sagovornik. Komentarišući rad REM-a, Milivojević ističe da je posebna tema za razmišljanje to što neko ima „pravo i slobodu da dodeljuje nacionalne frekvencije na osnovu obećanja da će neko u narednih sedam godina poštovati uzuse, profesionalne standarde i novinarski kodeks, a da to nije činio u prethodnih sedam, kada je trošio nacionalnu frekvenciju“. (www.mc.rs, portal Medija centra, 24.5.2023)

Нема коментара:

Постави коментар