четвртак, 4. мај 2023.

„Вучје време“ – Цвијетин Миливојевић


 

Колико пута власт може да прекрши Устав, да лажно обећање и попусти пред срамним уценама са Запада, а да ми на то заборавимо?

Цвијетин Миливојевић није од оних који заборављају, а његови текстови и књиге болно опомињу о дубини пада српског народа и државе у колонијални статус.

Вучје време је књига која буди жељу за променом!

Вучје време 2021–2022: од обожавања до обожења, од подрепљења до преумљења нова је књига Цвијетина Миливојевића. Она представља пети део његове својеврсне хронике српске политичке сцене. Миливојевић о њој детаљно и систематично пише већ тридесет година. Према његовим речима, претходне четири књиге описују „прва три десетлећа обновљеног вишепартизма”, а ова, пета, „описује две године четврте деценије”.

Миливојевић је име књиге „позајмио” из говора Александра Вучића у којем је председник себе упоредио са непокорним вуком. Да ли је то заиста тако, непристрасан посматрач може да просуди читајући ове текстове. Они су врцави, иронични, стилски изузетни и погађају право у мету.

Цвијетин Миливојевић је један од ретких аналитичара који се не боји да јавно критикује власт, на телевизији и интернету, али који уме и да је похвали, чак и када то нико не очекује. Његова објективност, међутим, није тек прост математички пресек плусева и минуса. Миливојевић увек процесе посматра из перспективе слободе српског друштва и заштите националних интереса српског народа.

Из те перспективе, ствари не стоје добро, напротив. Јер, Вучје време је „глуво доба ноћи, таме и језе […] када људи, ушушкани, дубоким сном спавају, а напољу вукови коло воде.” Читајући Миливојевићеву књигу, чини се да је ово глуво доба заправо наша јава.

Фарсични избори, преговори који то нису, већ су предаја свега што је на Косову и Метохији остало у српској ингеренцији, кршење Устава од стране „најбољег студента Правног факултета” тема је ове књиге.

Чињеница да она обухвата свега две политичке године не треба да збуњује читаоца. Јер, 2021. и 2022. године десило се толико много судбоносних догађаја да би по значају могли да стану у читаву деценију. Кроз све те догађаје, као кроз маглу, српски народ водио је режим који је благонаклоност Запада плаћао деловима српског суверенитета. О томе, у бити, пише и говори Цвијетин Миливојевић. (www.catenamundi.rs, 4.5.2023)

Нема коментара:

Постави коментар