четвртак, 25. мај 2023.

Milivojević: Potpuno isto se događalo 24. decembra 1996.


Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je trenutna društveno-politička atmosfera u Srbiji ‘apsolutno naelektrisana’.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će miting SNS-a u Beogradu biti najveći u historiji Srbije.

Već danima se na društvenim mrežama objavljuju informacije o pritiscima na zaposlene u preduzećima i državnim ustavnovama da prisustvuju mitingu.

Opozicijske stranke i nevladine organizacije pozivaju Vučića da otkaže skup kako se ne bi pravile još veće podjele u društvu.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je trenutna društveno-politička atmosfera u Srbiji ‘apsolutno naelektrisana’.

“Ova dva masakra, ove dve tragedije inicirale su nešto što se činilo da ne postoji ovde – neka vrsta građanske inicijative, svesti i odgovornosti. Tamo gde je zakazala politička opozicija, krenuli su spontani građanski protesti. Opozicija je u ovom trenutku iskoristila deo tih protesta da bi nametnula neke svoje zahteve. Promptno je odgovorila vlast tako što je najavila kontramiting,” kaže Milivojević.

“Nešto potpuno isto se događalo 24. decembra 1996. godine, čak neki akteri su isti,” kaže Milivojević.

Kontra-miting SNS-a naziva “potpuno paradoksalnim”, i naglašava da Skupština Srbije, odnosno vlast potpiruje verbalno nasilje, što je, kaže Milivojević – nehumano.

Kaže da će Vučić najavljenim odstupanjem sa čela SNS-a, možda, konačno postati predsjednik svih građana, a ne samo predsjednik 750.000 članova te stranke.

Milivojević smatra da su jasno prisutne propagandne matrice.

“Ovde postoji jedna neverovatna propagandna matrica, nazvao bih je i indokrinacijom – da onaj ko kritikuje Aleksandra Vučića, ili vladajuću stranku, taj je protiv države. To je ‘nonsense’, umesto da se neguje opozicija kao institucija političkog sistema, ovde ste, ako ste opozicija – neprijatelj.” (www.balkans.aljazeera.net, TV Al Jazeera Balkans, voditeljka An-Mari Curčić, 25.5.2023)

https://balkans.aljazeera.net/videos/2023/5/25/milivojevic-potpuno-isto-se-dogadjalo-24-decembra-1996

Нема коментара:

Постави коментар