петак, 28. април 2023.

Koliko je puta Vučić obećao da odlazi sa čela stranke? A i dalje je tu…

I ove godine predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je da odlazi sa čela stranke i to već svi dobro znaju nije prvi put, međutim, funkciju prvog čoveka SNS, za razliku od Tomislava Nikolića, Vučić nikako da napusti. Ovog puta uz najavu napuštanja pozicije šefa naprednjaka, ide i najava formiranja novog pokreta.

Znači od 27 .maja vi više nećete biti predsednik Srpske napredne stranke?

„Tako bi trebalo, pa od Vidovdana da krenem u formiranje pokreta, pa da vidimo“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

I tako lider naprednjaka najavljuje već šest godina, otkad je postao predsednik Srbije prvi put.

„To je 24. put i uvek je govorio o konkretnom datumu kada će otići“, podseća politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Kako izgleda kada predsednik daje to obećanje da odlazi sa čela stranke.

„Od 27. maja neću više biti predsednik SNS“: Vučić još ne zna ko će ga zameniti

Dakle ove godine nećete biti predsednik stranke?

„Pomerila nam je sve korona i izbore, ali ćemo svakako to ove godine da završimo“.

„Predsednik sam SNS-a još neko vreme, verujem da je to maksimalno još godinu dana do sledećeg kongresa, odnosno skupštine SNS-a“.

„Ali to svakako sledi“.

Mogu da Vas pitam i koje godine?

„Ove godine, to sam već rekao više puta… E sad oko meseca zavisi od drugih ideja koje sad postoje“, govorio je Vučić.

Dok se Vučić odluči koje će godine i kog meseca otići sa čela stranke, svi naprednjaci zaboravili su i na Statut partije, po kome se predsednik bira na četiri godine. Poslednji put najjača stranka vlasti svog lidera birala je 2016. godine, što znači da je i Vučiću pre tri godine istekao mandat, ali to nikome ne smeta.

„Apsolutno raspoloženje u stranci je da Aleksandar Vučić nastavi da vodi stranku, mi ne vidimo razloga i objašenje zašto to ne bi bilo u narednom periodu i zašto bismo mi menjali nekog ko dobro vodi stranku i sa kim stranka pobeđuje i ostvaruje dobre rezultate“, rekao je funkcioner naprednjaka Miloš Vučević.

Jedan, može se reći minimalan razlog za promenu na čelu vladajuće stranke, jeste Ustav

„Kao što je on terao Tomislava Nikolića da ispoštuje član 115 Ustava, što je on i uradio, tako sada njega njegovi najbliži saradnici teraju da nastavi da krši Ustav Ako kršite Ustav u članu 115 i nećete da se povučete sa čela stranke, kako vi možete da se pozivate na ist taj Ustav za nešto drugo, na primer da je Kosovo deo Srbije“, pita Cvijetin Milivojević.

I dok u SNS-u posle 11 godina vladavine ne čitaju Ustav, ali i ne poštuju svoj Statut, neki koji su u tu stranku došli iz drugih partija, najavljuju trku za novog prvog naprednjaka.

„Ako je predsednik Vučić stvarno odlučio da se povuče s mesta predsednika, ja razmišljam da se kandidujem za predsednika stranke. Na skupštini bi, u tom slučaju, trebalo da bude nekoliko kandidata za predsednika i da članstvo odluči ko će voditi stranku u narednom periodu“, rekao je član Glavnog odbora SNS Dragan Šormaz.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić za 27. maj ove godine najavio je Skupštinu stranke, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo, ako do tada opet, naravno, nešto ne iskrsne. (www.rs.n1info.com, TV N1, autor Žaklina Tatalović, 28.4.2023)

https://n1info.rs/vesti/koliko-je-puta-vucic-obecao-da-odlazi-sa-cela-stranke-a-i-dalje-je-tu/

Нема коментара:

Постави коментар