среда, 10. мај 2023.

„Vučić više ne zna da li je predsednik stranke, države ili je ministar policije“

Ja više ne znam koji deo Aleksandra Vučića je predsednik stranke, koji deo je predsednik Lovačkog saveza, koji deo je 'kapo di kapo' Crvene zvezde. Nadam se da je onaj deo njega koji je Predsednik Republike čuo zahteve demonstranata u Beogradu", izjavio je u emisiji N1 Studio Live politikolog Cvijetin Milivojević.

Smatra da predsednik Srbije i SNS-a u poslednjim obraćanjima meša „babe i žabe“.

„To je pokušaj spinovanja, pokušaj prebacivanja odgovornosti, ulaženje u tok misli dela opozicije… Njegov rečnik je poznat rečnik, ja pamtim malo duže, to je rečnik devedesetih godina, u vreme režima Slobodna Miloševića. Ali Milošević se nikada nije pojavio da bi nešto ovako rekao, pogotovo ne na ovakav način. Ovo je zaista urušavanje institucije Predsednika Republike“, ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, sadržaj poruke Vučića je skoro identičan onome što smo slušali u decembru 1996. godine uoči kontramitinga koji su organizovali socijalisti 24. decembra, usred građanskog protesta.

„Tada su pozvali narod na narod. Jedan deo građana su pozvali na drugi deo građana. Zbog toga ne vidim čemu sve ovo“, podsetio je Milivojević.

Smatra da je Vučić pokazao da „više ne zna da li predsednik stranke ili države, ili je ministar policije“.

„On krši Ustav član 115. kao predsednik, istovremeno vodi najjaču stranku, i kao što vidiimo on namerava da je vodi i 26. maja na tom kontramitingu. A istovremeno je predsednik svih građana Srbije. Pa to je nemoguća misija. Imate 750.000 članova SNS, i to je ozbiljna ‘vojna organizacija'“, upozorio je Milivojević.

Podseća da je u istoriji mesec maj mesec u kom su se dešavala brojna previranja i politički atentati.

Govoreći o samom datumu 26. maj, koji je izabran kao dan u kome će se održati kontramiting, on navodi da to ima veze sa najavljenim Vučićevim povlačenjem sa mesta lidera SNS-a. Konstatuje brojne zloupotrebe dužnosti.

„Nije on tu da postavlja i razrešuje ministre. Nije on tu da odlučuje ko je kriv u nekom sudskom procesu. Nije on tu da se meša u izbor patrijarha. Nije on tu da postavlja predsednika Fudbalskog saveza. Da li je to nekome ovde jasno“, zapitao je Milivojević.

Upitan da odgovori na pitanje zašto Vučić sve češće spominje vanredne parlamentarne izbore, odgovara da je jedan od razloga za to kupovina glasova zbog izbora na Kosovu.

Milivojević naglašava da bi Vučića „dodirnulo“ kada bi se pojavili „pošteni pravnici, advokati ili Ustavni sud,i kada bi mu rekli: ‘Gospodine Vučiću, ovde nema mesta za veliku pravnu filozofiju. Ovde piše – Predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu dužnost, funkciju ili profesionalnu delatnost'“, ocenio je Milivojević.

Podseća i da je Vučić za šest godina 24 puta naveo da će se povući sa mesta predsednika SNS-a.

„Ovaj put mu zaista verujem. On će to zaista uraditi. Da sam u pravu govori činjenica da se uveliko priprema formiranje pokreta za odbranu države gde će biti u ulozi predsednika. Podseća me na Putina. Putin nije nikad bio predsednik Jedinstvene Rusije. Ja i ne znam ko je predsednik te partije. Tako da Vučić ima nameru da se povuče. Naravno, ima užasan otpor u sopstvenoj stranci i među najbližim sagovornicima. Ta stranka ne postoji bez njega, Vučić je ideologija te političke stranke“, kazao je Milivojević.

Govoreći o formiranju Narodnog pokreta za državu, sagovornik N1 je rekao da će taj politički člinilac biti odmah spreman za eventualne izbore.

„Oni koji su već u vlasti, oni moraju da uđu. Ipak, Vučić če iskoristiti tu priliku da izdvoiji ‘žito od kukolja’. Da kroz rešeto izdvoji deo kadrova kojim je nezadovoljan u SNS i u vladajućoj koaliciji. A ostali koji su u vlasti – moraju ući. Evo, prvi SPS mora ući. Iako realno govoreći, to je kraj SPS-a. Nema tu više identiteta SPS-a, gotovo je“, zaključio je Milivojević. (www.rs.n1info.com, TV N1, emisija “Studio N1 live”, 10.5.2023)

https://n1info.rs/vesti/vucic-vise-ne-zna-da-li-je-predsednik-stranke-drzave-ili-je-ministar-policije/

Нема коментара:

Постави коментар