среда, 17. мај 2023.

Izborima u septembru Vučić pokušava da pokrije najmanje tri stvari, ali konačnu reč daje neko drugi

U trenutku dok građani Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca protestuju i traže da država nešto uradi po pitanju nekontrolisanog rasta nasilja u društvu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić po starom dobrom običaju beg nalazi u novim izborima. Ako je verovati njegovim najavama, građani Srbije bi na birališta mogli ponovo već u septembru. Razlozi za to su, prema mišljenju sagovornika lista “Nova”, razvodnjavanje protesta i bacanje nove koske opoziciji, kao i kupovina vremena za sprovođenje nedavno slopljenog sporazuma s Prištinom. Što ranijim izborima mogu se preduprediti i posledice očekivanog pada rejtinga, a jedini problem za Vučića jeste ono staro, dobro pitanje - šta će reći Evropa i Amerika…

“Možemo da vam izađemo u susret, da smenimo celu Vladu i onda idemo na izbore. Ali, za to sačekajte do 26. maja. Evo ja vam kažem nećete ništa na silu, a što se demokratije tiče, spreman sam da izađem u susret. Nema problema, obaveštavam narod 26. maja, idemo na izbore. Izbori najkasnije u septembru i nema filozofije, izbori u septembru“, rekao je Vučić u nedelju u ko zna kojem po redu obraćanju građanima Srbije, a povodom zahteva s protesta “Srbija protiv nasilja”.

Dakle, umesto smene ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, rukovodstva REM i RTS i zabrane rijalitija – idemo na izbore. Nakon njih, očekivano je da sve prethodno pobrojano ostane isto.

Zbunjivanje protivnika

Politikolog Cvijetin Milivojević za novine “Nova” kaže da Vučićeva najava izbora u septembru u ovom trenutku izgleda samo kao pokušaj da se protesti odvedu u nepoznatom smeru.

“Da se unutar opozicije praktično baci koska i izazove razdor, jer jedni će biti za, drugi će biti protiv… I vidimo da delom to uspeva, jer se sad pažnja sa protesta odvukla na nagađanje da li će biti izbora u septembru. A svi znamo da će ih biti ako Vučiću to bude odgovaralo. Ne ako to odluče predsednik Skupštine ili predsednica Vlade, već ako odluči Vučić. Šta bi s onim izborima beogradskim koji su najavljivani za decembar prošle ili mart ove godine? Pa ništa, zato što je on tako odlučio, pa se oni sad spominju kao mogućnost uz neke nove vanredne parlametarne izbore. Dakle, mislim da je ovde reč o čistom zbunjivanju protivnika i, eventualno, kupovini vremena za primenu sporazuma s Prištinom. Mada mislim da će to na red doći tek posle Nove godine”, navodi Milivojević.

Ne treba zaboraviti ni da su tragedije koje su se desile u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima blizu Mladenovca, u drugi plan stavile implementaciju sporazuma s Prištinom, te da bi ih novi izbori dodatno odložili.

Šta će reći EU

Direktor Centra savremene politike Nemanja Todorović Štiplija za Novu kaže da to ne bi bio prvi put da izbori u Srbiji i na Kosovu odlažu proces dijaloga u Briselu i implementaciju dogovorenog.

“Tako je 2016. godine dijalog bio potpuno paralisan zbog izbora u Beogradu i Prištini. Zato me ne bi čudilo da srpska strana koristi i vanredne parlamentarne izbore da bi odložila dijalog i implementaciju dogovorenog”, kaže Štiplija.

Međutim, Evropska unija u ovom trenutku sasvim sigurno na to ne bi blagonaklono gledala.

“Pre svega zbog stranačkog dijaloga i rada na izbornim uslovima, kako bi konačno dobili jedne fer i poštene izbore. U slučaju da izbori u Srbiji budu u septembru, za to jednostavno ne bi bilo vremena. S druge strane, EU to ne bi odgovaralo ni u kontekstu odlaganja implementacije dogovorenog u Ohridu”, navodi Štiplija.

A upravo je to i sam Vučić naglasio u obraćanju 12. maja, kada je pokušao da ukaže na to da vlast ima nameru da izađe u susret zahtevima protesta.

“Predsednik Skupštine Vladimir Orlić imao je jutros sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, bez problema rekao da ćemo imati i sednice i radna tela da se formiraju. Hoćete rasprave o smenama ministara, može šta god hoćete, samo nisam siguran da li su svi spremni za kolektivnu ostavku Vlade, jer im ne odgovara termin za izbore. Ali, to je za neku drugu priču i neko drugo mesto“, naveo je tada Vučić očigledno aludirajući na EU.

Šta se u međuvremenu promenilo i da li se zaista nešto promenilo, zna samo on. (www.nova.rs, 17.5.2023, list Nova, 16.5.2023, Jelena Jelovac)

Нема коментара:

Постави коментар