петак, 10. септембар 2021.

Vučićeva izborna taktika: Što nepoštenije, to je bolje

Iako još nije poznato kako će se okončati međustranački dijalog vlasti i opozicije, uz posredstvo stranaca, situacija na terenu govori da ćemo prisustvovati identičnim scenama kakve smo viđali u poslednjih deset godina. Funkcionerska kampanja, sveprisutnost predsednika na svim televzijama sa nacionalnim frekvencijama, finansijska pomoć penzionerima, ukazuju da nam sledi još jedna neravnopravna trka, tokom koje će se opozicija boriti za dva minuta više na javnom servisu, dok će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić držati vanredne konferencije zbog vanredne potrebe da nešto kaže.
Praktično je nemoguće izračunati koliko se puta predsednik Vučić od početka godine obraćao naciji, što putem konferencija za novinare, što kroz gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Zbog aspolutne dominacije predsednika Srbije u štampanim i elektronskim medijima, gotovo da ne postoji velika politička tema u zemlji gde glavni činilac nije upravo on.
S druge strane opoziciji je ostavljen sužen prostor na određenim kablavoskim televzijima i tek ponekim štamapnim medijima, koje vlast svakodnevno targetira kao izdajnike i strane plaćenike.
Da su izbori na vidiku, moglo se zaključiti i po tome što su naprednjaci, a u prvom redu njihov lider, intenzivirali aktivnosti na terenu, pa se tako, malo po malo, predsednik države pojavi u nekom manje mestu, gde obeća most, put, pare ili fabriku. Naravno, sve pod svetlima kamera.
U svrhu uspešnosti kampanje, Vučić je i ovog puta povukao novac iz državnog budžeta kako bi dobio naklonost jedne od najugroženijih društvenih grupa – penzionera.
“U februaru biće još 20 hiljada dinara za penzionere, a pre toga povećanje penzija od pet odsto”, najavio je Vučić.
Imajući u vidu da je pomoć najstarijim sugrađanima najavljena dva meseca pred izlazak na birališta, nije ni teško doći do zaključka da je vlast Srpske napredne stranke upregla sve državne resurse kako bi obezbedila još jedan četvrogodišnji mandat.
Da je vlast sve pripremila za trku u kojoj joj je protivnik sa polomljenim nogama i gde ima startnu prednost od sto metara, smatra i članica Skupštine slobodne Srbije i profesorka na Biološkom fakultetu, Biljana Stojković.
Prema njenim rečima, ne postoji čovek kom nije jasno da se Vučić neprekdino nalazi u kampanji koja se pred izbore samo dodatno intezivira.
“To je već počelo da se dešava. On pred izbore samo malo ‘doda gas’ kampanj. Ovo sve govori i o njegovoj iskrenosti u pogledu ravnopravnosti uslova i poštovanja bilo kakvih dogovora”, smatra ona i dodaje da od fer i ravnopravnih izbora nema ništa.
 “Vučić će prekršiti sve što potpiše i obeća, jer njega potpis ne obavezuje. On je već ušao u kampanju s ovim kreativnim spotovima, koje već plasiraju, a sve će se to nagomilavati i ubrzavati u predstojećem prediodu”, smatra naša sagovornica.
 A gde je u svemu tome opozicija i šta joj je činiti?
Prema oceni politikologa Cvijetina Milivojevića, opozicione stranke, ukoliko drže do sebe, neće prihvatiti ovakve izborne uslove i izaći na izbore.
“Verujem da sva ta opozicija, sa oba koloseka dijaloga, ne bi trebalo da prihvati ovakve izborne uslove”, naglašava on.
On kaže da dobar deo tema, koje je opozicija kandidovala tokom pregovora sa režimom, nisu čak došle na dnevni red.
“Toliko o spremnosti vlasti da saslušaju drugu stranu”, podvlači Milivojević.
Odgovarajući na ovo pitanje kolilko će biti teško opoziciji da učestvuje u predstojećoj izbornoj trci, profesor Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević ističe za naš portal da će se predstavnici stranaka nasuprot vlastima nalaziti u velikim problemima, između ostalog,  zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom. On smatra da će vlast pokušavati da ograniči njihova okupljanja pod izgovorom opasnosti od epidemije.
 “Oni će zabranjivati okupljanja kad njima to bude odgovaralo kako bi kontrolisali način kako opozicija vodi kampanju. Ozbiljno je pitanje da li će se obezbediti nezavisna kontrola sprovođenja izbornih uslova koji su već zakonom definisani”, ističe on. (www.nova.rs, Vojislav Milovančević, 9.9.2021)

Нема коментара:

Постави коментар