петак, 17. септембар 2021.

Milivojević: Napuštanje dijaloga legitimno, novi bojkot ne odgovara nikome

Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je danas, nakon što je više opozicionih stranaka napustilo medjustranački dijalog sa evroparlamentarcima, da očekuje će daljeg dijaloga još biti, jer "ni Evropskoji uniji, ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ni opoziciji ne odgovara novi bojkot".
Milivojević je za agenciju Beta rekao da je Vučića i na sadašnji dijalog "faktički naterala" EU, koja je prethodne parlamentarne izbore "uslovno priznala kao legitimne", uz uslov da organizuje dijalog vlasti i opozicije iz koga bi se stvorili demokratski izborni uslovi.
"Opoziciji ne odgovara novi bojkot jer to bi znaličo ozbiljne finansijske i svake druge infrastrukturne probleme, jer se političke stranke u Srbiji finansiraju iz budžeta. Kada niste u parlamentu, vi ne možete da računate na novac iz državnog budžeta", rekao je Milivojević.
On je ocenio da je odluka da se dijalog napusti "logična", pre svega jer je ta grupacija opozicionih stranaka "pokazala dobru volju" slanjem svog predloga sporazuma evroparlamentarcima.
"Zajedničkim snagama, evroparlamentarci i predstavnici vlasti su odbili da se čak i raspravlja, da se stavi na dnevni red, taj predlog ove grupe stranaka, što je zaista nečuveno. Sasvim je logično što je ova grupacija napustila pregovore, ali to ne znači da daljeg dijaloga neće biti", rekao je Milivojević.
Ocenio je da će, ukoliko ne dodje do dogovora oko izbornih uslova, verovatno uslediti akcije gradjanske neposlušnosti, demonstracije i protesti.
Prema njegovim rečima, pre samog početka dijaloga moralo je da se reši pitanje razdvajanja izbora, kao i to što se Vučić nalazi i na čelu države i na čelu Srpske napredne stranke (SNS), što, kako je objasnio, nije po Ustavu.
Milivojević je dodao i da opozicija nije postavila "suštinski zahtev", kada je reč o medijima.
"Ne otvaranje medija za pojedine lidere opozicije, nego otvaranje medija za život, za izveštavanje. Pogotovo da se javni medijski servis i televizije sa nacionalnim frekvencijama vrate onome što je misija novinarstva, a to je obaveštavanje o onome što se zbiva u ovoj zemlji. To opozicija nije tražila, oni su samo tražili više njih u medijima i eto dokle su došli", rekao je Milivojević.
On je istakao da su se evroparlamentarci pre nastavka medjustranačkog dijaloga, sastali posebno sa Vučićem i predsednikom parlamenta i Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, odnosno "predstavnicima dve najveće stranke vladajuće koalicije".
"Kakva je to ravnopravnost? A onda su nakon razgovora sa predsednicima te dve stranke, došli da razgovaraju sa opozicijom i Orlićem i Bakarecom koji su predstavljali Srpsku naprednu Stranku. Jasno je da oni ne donose nikakve odluke, već je ta odluka doneta na sastancima koji su evroparlamentarci imali prvo sa Vučićem, pa onda sa Dačićem", ocenio je Milivojević.
Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih gradjana i Demokratska stranka odlučile su ranije danas da neće učestvovati u nastavku druge faze medjustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. (Beta, www.beta.rs, 17.9.2021)

Нема коментара:

Постави коментар