субота, 25. септембар 2021.

Vučić iskoristio Vulina i Zakon o policiji zbog rejtinga

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je juče da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povučen nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je pun spornih odredbi kojima se krše ljudska prava. Politički analitičari u razgovoru za list Nova ističu da je reč o još jednoj predizbornoj farsi, koja ima za cilj da podigne rejting Vučiću uoči izbora I njega predstavi kao heroja.
Javnost Srbije proteklih dana se pobunila povodom nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, kojima bi se povećala ovlašćenja policijskih službenika, legalizovala prekomerna upotreba sile, i to na uštrb prava građana.
Iako je, kako je to ministar Vulin, izjavio Zakon o policiji povučen “zahvaljujući Vučiću”, istakavši da je to njegov lični poraz, politički analitičar Cvijetin Milivojević za Nova ističe da je reč o još jednoj preizbornoj igri, čiji je cilj da se Vučić prikaže kao zaštitnih građana.
 “Jasno je nama da takav zakon nije ni predložio Vulin, već da je on predložen po odobrenju Aleksandra Vučića. To je jako važno. Drugo, hitno donošenje takvog zakona apsolutno ne postoji. Hitno postoji samo ukoliko je taj zakon trebalo da bude nešto što se tiče Kosova i Metohije. Tako da, ovaj zakon je jedna farsa, u kojoj se Vučić pojavljuje kao njen inicijator ili bar kao neko ko je sigurno pročitao isti, pre nego što je on otišao u javnost i proceduru. Ipak, na kraju se on pojavljuje kao Bog iz mašine, koji je, osluškujući svoje građane koji su vidno nezadovoljni, odlučio da im učini i povuče ga”, kaže Milivojević I dodaje:
“Radi se o predizbornoj igri u kojoj se Vučić pojavljuje kao neprikosnoveni vladar, nego ko čini svom narodu i time im se dodvorava. Gradi se propagandna slika Vučića u kojoj je prepošten i po kojoj je on najveći Srbin među Srbima, ali ipak u svojim redovima ima mangupe koji prave probleme I izlete poput ovog. Kao I u slučaju rušenja objekata u kvartu Savamala, pa zar verujete da je neko iz gradske vlasti mogao da ruši bez njegovog amina?”, ističe Milivojević.
On navodi da će ovakvih stvari do izbora biti još mnogo.
Sa druge strane, politikolog Boban Stojanović saglasan je sa Milivojevićem.
 “Vučić često koristi taj mehanizam da njegovi ministri kao nešto predlažu, što je uglavnom negativno po većinu građanja ili imaju negativan stav prema tome, a onda se on pojavljuje kao zaštitnik građana i stopira takve inicijative. Setimo se tumačenja Zakona u Skupštini o kreditima građana i troškovima obrade kredita, Zakona o istopolnim zajednicama i sada ovo – samo u nekoliko meseci”, navodi Stojanović.
Podsetimo, nacrt Zakona o policiji već danima je glavna tema rasprava. Naime, po njemu bi se policijom, pod uslovom da to odluči ministar policije Aleksandar Vulin, mogla zvati svaka formacija. To otvara pitanje da li to znači da li bi u narednom periodu pripadnici ultradesničarskih pokreta I formacija, poput “Levijatana”, raznih navijačkih grupa, “Srbske časti”, mogli da legitimišu građane, ako Vulin tako odredi.
Još jedna od niza upitnih odredbi činjenica i da policajaci više neće imati imena na pločicama na uniformama, već šifre, pa tako ako vas službenik MUP maltretira, vi neće znati ni kako se zove.
Sa druge strane, policija bi novim Zakonom o policiji mogla I da “legalizuje” prekomernu upotrebu nasilja.
U spornom Zakonu, a koji je povučen, navodi se I da će policija moći da primeni jedanaest različitih sredstava prinude (palica, fizička snaga, konji, psi) ukoliko se nakon prvog njihovog upozorenja grupa građana ne raziđe, a pošteđeni će biti samo invalidi, deca mlađa od 14 godina, trudnice i „očigledno bolesne”.
Advokat Vladimir Vučenić za list Nova ističe da je Vulin ne može da donosi zakone koji nisu usaglašeni sa postojećim Ustavom I Zakonom o vladi.
 “Ustav i Zakon o Vladi tačno regulišu delokrug ovlašćenja ministara, pa tako i prvog čoveka policije. Koliko znam, a siguran se da je tako, nigde u Ustavu i Zakonu o vladi ne piše da je ministar u mogućnosti da tako nešto učini, recimo da neku formaciju proglasi policijom. S tim u vezi, taj sporni Zakon o policiji nije u koliziji sa Ustavom, te da bi uopšte tako nešto bilo moguće da se donese, najpre moramo menjati Ustav I Zakon o Vladi”, kaže Vučević.
Optužio medije za nakaradni zakon
Podsetmo, Vulin je juče istakao da je se ipak odustaje od Zakona o policiji. Istakao je da je povlačenje njegov lični poraz i da će za to snositi posledice, ali da će nastaviti da se bori za bezbednu Srbiju uprkos „agentima i njihovim finansijerima“.
„Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“, saopštio je Vulin, optužujući stranih zapadnih obaveštajnih službi da su preko medija pokušavali da organizuju nasilne proteste zbog pomenutog nacrta,
Prelević: Pokušali da legalizuju svoje nasilje
Advokat Božo Prelević ističe da je reč o zabavljuju građana, kojim pokušavaju da prikriju prave afere.
“Pokušali su da skrenu pažnju sa stvarnim problema I afera, koje guše ovu vlastu. Na kraju krajeva, njima nije ni potreban ovaj Zakon o policiji, jer oni to sve rade već u praksi. Njime bi samo legalizovali svoje nasilje”, kaže Prelević. (dnevni list “Nova”, www.nova.rs, Tanja Milovanović, 24.9.2021)

Нема коментара:

Постави коментар