четвртак, 9. септембар 2021.

Milivojević i Cvetićanin u „Među nama“: Dijalog kao španska serija

Politikolog Cvijetin Milivojević i predsednik Foruma za strateške studije Neven Cvetićanin govorili su u emisiji "Među nama" o dijalogu političkih partija i evroparlamentaraca i izbornim uslovima.
Milivojević je rekao da je neobično da opozicija ćuti o rokovima koji su bili još rezervisani za 1. septembar.
„Vrlo je neobično da opozicija ćuti, a svi smo primetili da je 1. septembar bio taj dogovoreni rok da dostave predlog svim stranama u dijalogu, tj i opoziciji i vlasti. Opozicija ćuti i dalje na to. Od koga se to krije i nije mi jasna uopšte strategija opozicije koja pregovara pod strancima. Mi se vraćamo na 2019. godinu, kada smo imali 32 plus 18 zahteva. Ako biste pitali bilo koga šta im je bio prioritet, oni nemaju pojma“, objasnio je politikolog.
On je ponovio da lokalni izbori ne mogu da se održavaju u istoj godini, a tek ne istom danu kao drugi izbori.
„Dijalog je otpočeo zato što je EU dala uslovno priznanje legitimitetu i legalitetu izborima koji su održani 21. juna 2020. godine. Na tim izborima, koji su bili parlamentarni, lokalni i pokrajinski nosilac svih lista bio je Aleksandar Vučić, a razlog opozicije bojkota bio je upravo to“, podsetio je Milivojević i dodao da lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu, prema njegovim rečima, uopšte ne smeta što će izbori biti održani istog dana.
Cvetićanin je kazao da pregovori vlasti i opozicije liče na špansku seriju.
„Tu imamo različite zaplete i odnose, imamo dramaturgiju koja je tragikomična. Što se tiče EU, čini mi se da njeni predstavnici nemaju mandat svojih pretpostavljenih. Njima je data uloga da pokušaju da posreduju u dijalogu, pri čemu im je tačno ograničen mandat, da oni faktički nemaju mandat da pišu ‘prekršajne kazne’. Oni imaju mandat da ‘jave šefovima'“. (TV Nova S, emisija “Među nama”, Maja Nikolić, www.nova.rs, 7.9.2021)
https://nova.rs/emisije/milivojevic-i-cveticanin-u-medju-nama-dijalog-kao-spanska-serija/

Нема коментара:

Постави коментар