четвртак, 9. септембар 2021.

Milivojević o Vučićevom spotu: Takva vrsta propagande zabranjena je van kampanje

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je za N1 da spot koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio na svom Instagram nalogu, ima elemente predizbornog, i podsetio je da je takva vrsta propagande zakonom zabranjena van predizborne kampanje.
Milivojević je u emisiji N1 Studio Live kazao da spot u kojem Vučić ističe svoje političke uspehe, na Instagramu paralelno prati još jedan koji je, kako je rekao, više dokumentaran, i u kom su izvučene predsednikove izjave iz gostovanja na raznim televizijama sa nacionalnim frekvencijama.
„Ta dva spota su kao braća blizanci. Ovo liči na klasični spot, a ovaj drugi je malo dokumentarniji, a njihova poruka je: ‘Pre nas ništa, i posle nas, ako ne daj bože izgubimo, opet ništa'“, ocenio je Milivojević.
Podsetio je da je svaka vrsta partijske propagande zabranjena van predizborne kampanje, ali da to nije sprečilo televizije sa nacionalnom frekvencijom da svojevremeno uživo prenose Glavni odbor Srpske napredne stranke.
„Da mi imamo npr. REM, ozbiljno telo koje se bavi medijskim izbornim zakondovastvom, oni bi reagovali“, uveren je Milivojević.
Dodao je, pak, da je internet još uvek siva zona i prašuma informacija i dezinformacija koju je teško zakonski regulisali.
Ukazao je, međutim, na spot protiv Olivera Ivanovića, koji je uoči njegovog ubistva emitovan na najgledanijoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, i to van izborne kampanje, i na to da ni posle četiri godine i dalje ne znamo ko je naručilac i finansijer tog spota.
„Ovo nije spot SNS-a, ovo je još gore, spot predsednika Republike koji se protivustavno nalazi na čelu jedne stranke sa 750.000 članova, koja je u permanentnom verbalnom ratu protiv svih onih koji nisu za njih“, istakao je Milivojević.
Tadić otvorio put Vučiću da ostane predsednik stranke
Podsetio je da je Vučić od 2017. devet puta javno obećao da će poštovati Ustav i da neće više obavljati drugu javnu funkciju paralelno sa predsedničkom, odnosno da više neće biti lider SNS-a, ali da bi „uvek našao neki izgovor zašto to nije učinio“.
„Prema našem Ustavu predsednik ima osam protokolarnih funkcija. Najbolji predsednik bio je Tomislav Nikolić. Boris Tadić otvorio je put Aleksandru Vučiću, izboksovao je u Ustavnom sudu da predsednik Republike može da bude predsednik stranke“, kazao je on i istakao da predsednik stranke, prema zakonu, jeste javni funkcioner, budući da se političke partije finansiraju i iz državnog budžeta.
Milivojević je primetio da opozicija ni danas u međustranačkom dijalogu ne insistira na tome da predsednik Republike ne može da bude i predsednik stranke, kao što minimizira i zahtev da se razdvoje datumi održavanja lokalnih izbora i izbora na državnom nivou.
Sagovornik N1 ne isključuje ni mogućnost da se Vučić zaista ne kandiduje ponovo za predsednika Srbije, već da bude kandidat SNS-a za budućeg predsednika Vlade, kao što su „na mestu premijera“ jedno vreme odmarali i Vladimir Putin ili Milo Đukanović, a kako je rekao, pokušao je i Boris Tadić posle izbora 2012, ali su se socijalisti tada ipak priklonili naprednjacima i sa njima formirali vladu. (TV N1, “N1 Studio live”, www.rs.n1info.com, 7.9.2021)
https://rs.n1info.com/vesti/milivojevic-o-vucicevom-spotu-takva-vrsta-propagande-zabranjena-je-van-kampanje/

Нема коментара:

Постави коментар