уторак, 14. септембар 2021.

"Merkelova preko Vučića OTVARA PUT ŠMITU u BiH"

Nemačka kancelarka se oprostila od Balkana
Nemačka kancelarka Angela Merkel pred sam kraj svog mandata odlučila je da poseti Srbiju i Albaniju čime su otvorene brojne rasprave u javnosti o tome zbog čega je za svoju oproštajnu posetu Balkanu odlučila da obiđe baš ove dve zemlje i kakvu poruku time šalje regionu.
Merkelova se u Beogradu sastala sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, dok je u Tirani čeka sastanak s premijerima država Zapadnog Balkana. O oproštajnoj poseti najuticajnije nemačke političarke Srbiji i Albaniji analitičari imaju različita mišljenja, a mnogi se pitaju zašto, umesto ove dve zemlje, nije izabrala Bosnu i Hercegovinu, koja je u blokadi i gde pola države bojkotuje novog visokog predstavnika, Kristijana Šmita, koji dolazi upravo iz Nemačke, piše Srpskainfo.
Analitičari ističu da jedan od razloga njene posete Beogradu upravo i jeste BiH, jer je Merkelova svesna da Vučić ima snažan uticaj na Republiku Srpsku i njene političare. Podsećaju da je Vučić pre par dana razgovarao sa Šmitom čime mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku. Dodaju da Merkelova upravo preko srpskog predsednika otvara Šmitu vrata i u Republici Srpskoj.
Ipak, po mišljenju analitičara, to nije i jedini niti je ključni razlog zašto je Merkelova birala baš Beograd za oproštajnu posetu.
Ističu da je Merkelova svojom posetom Beogradu i Tirani podigla ove dve zemlje, ali i celi Zapadni Balkan, na agendi Evropske unije u vreme kada se njene članice sve glasnije protive daljem proširenju.
Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra. Nakon njih očekuje se izbor naslednika Angele Merkel, koja je još pre dve godine najavila da se povlači iz politike. Analitičari ističu da će ona, i nakon što više ne bude kancelarka, imati snažan uticaj u političkom životu Nemačke, te da je na ovaj način dala jasan signal i svom nasljdniku da su Beograd i Tirana ključni igrači na Balkanu.
Važnost regiona
Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Miloš Šolaja, saglasan je da Merkelova svojim dolaskom u Srbiju i Albaniju želi da pokaže važnost regiona, koji se na neki način smatrao nebitnim u političkom smislu.
– Činjenica je da je Nemačka ojačala svoju politiku i da Merkelova, bez obzira što joj ističe mandat, neće nestati iz političkog života te zemlje. Nije isključeno da bi jednog dana mogla da bude i neka bitna politička figura za region. Bilo kako bilo, Merkelova svojom posetom naglašava važnost regiona – kaže Šolaja, ističući da njena poseta Beogradu i Tirani nije slučajna već je pažljivo isplanirana.
Zašto u posetu nije uključila i BiH koja je već skoro dva meseca u političkoj blokadi?
Šolaja navodi da je Merkelova očito procenila da BiH ima visokog predstavnika koji treba da reši te probleme, a ne da ona dolazi i da ih rešava.
Kosovo
Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da je tema razgovora Merkelove i Vučića bio i Šmit, kojem je srpski predsednik dao legitimitet kada se pre nekoliko dana sastao s njim.
– Vučić je na određeni način dao legitimitet Šmitu i to sasvim sigurno ima mnogo veze s ulogom Nemačke na Balkanu. Ta država je veoma važna, i Srbija, ali ni bilo koja druga zemlja, ne može da ignoriše nemački pristup bilo kom problemu u Evropi i svetu. Nemačka je jaka ekonomija, najjača u Evropi. Ako je neko ekonomski jak onda ima i veoma jak politički uticaj – ističe Šolaja.
Smatra da je Merkelova izabrala Srbiju i Albaniju i zbog toga što su te dve države ključne za razrešenje problema na Kosovu. Šolaja kaže da i u nemačkoj spoljnoj politici postoje prioriteti. Nemačka, kako dodaje on, i ulaskom Šmita na tlo jugoistoka Evrope želi da pojača svoju ulogu na Balkanu.
Takođe, Šolaja napominje da ne treba zaboraviti ni to da su Srbija i Albanija primile jako mnogo nemačkih donacija i investicija, kao ni to da jako mnogo njihovih državljana radi u Nemačkoj.
Investicije
Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, pak, smatra da za dolazak Merkelove u Srbiju treba zahvaliti isključivo Vučiću i njegovoj stranci SNS.
On podseća da je SNS “kćerka” Evropske narodne partije (EPP), ali i Merkelovih demohrišćana, tako da je Vučić lično, ali i partijski vezan za nemačku kancelarku.
– Njen dolazak u Beograd na kraju mandata znači veliku podršku lično Vučiću, tim pre što Srbiji slede izbori – ocenjuje Milivojević.
Ističe da Merkelova nije pomogla Srbiji u ostvarenju njenih državnih i nacionalnih ciljeva, pre svega kada je u pitanju Kosovo. Stoga, kako dodaje Milivojević, Merkelova poseta isključivo ima veze s ličnim odnosom nje i Vučića.
– Ona je od 2012. godine bila neka vrsta patrona Vučiću. Setimo se da su Merkelova i ruski predsednik Vladimir Putin 2012. godine, sedam dana pred izbore u Srbiji na kojima je smenjena tadašnja vlast, dali zeleno svetlo i na neki način pomogli Vučiću i Tomi Nikoliću da formiraju vlast – podseća Milivojević.
Kaže da Nemačka jeste među najvećim investitorima u Srbiji, ali da je uglavnom reč o slabije plaćenim radnim mestima. On pita šta je sa investicijama iz oblasti visokih tehnologija, i sličnima, gde su velike plate. Ništa od toga, kako kaže Milivojević, Nemačka nije donela u Srbiju.
Dolazak Merkelove u Albaniju, kako kaže Milivojević, veliki je plus za tu državu. Tom posetom, tvrdi on, Merkelova legitimiše sve ono što su albanski nacionalni i državni interesi, pa i ono vezano za Kosovo.
– Očito je da se u hodu stvara velika Albanija potpisivanjem raznih sporazuma, ukidanjem granica između Albanije i Kosova, i tome slično – upozorava Milivojević.uroBlic, www.blic.rs, www.srpskainfo.com, Snježana Karić , 14.9.2021)

Нема коментара:

Постави коментар