четвртак, 18. јун 2020.

Šta nas čeka 27. juna u Beloj kući?



Vest da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama odjeknula je sinoć i izazvala prilično burne reakcije javnosti. Dok jedni misle da je po sredi ozbiljna izdaja i priznanje Kosova, drugi smatraju da 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu ne može ništa da se desi, jer bi to bio politički kraj predsednika Srbije!
Lider Dveri Boško Obradović za Direktno.rs kaže da je Vidovdan jedan od naših najvećih nacionalnih praznika koji je toliko puta iskorišćen za ponižavanje srpskog naroda, i da tome izgleda nema kraja.
- Na Vidovdan 2001. godine je Slobodan Milošević izručen Haškom tribunalu, Ana Brnabić je postala predsednik Vlade na Vidovdan 2017, a ove godine se u Vašingtonu planira finale tajnih dogovora između ratnog zločinca Hašima Tačija i Vučića o predaji КiM separatistima u Prištini. U toku je priprema javnosti u Srbiji za ovaj završni čin odricanja od dela naše državne teritorije koje je započelo antiustavnim tzv. Briselskim sporazumima iz 2013. Dokaz tome je veliko ubrzanje procesa sa izborom nove separatističke vlade u Prištini i pregovorima koji se nastavljaju dan posle izbora u Srbiji. Sada sledi stavljanje potpisa na priznanje lažne države Кosovo od strane vlasti u Beogradu i lažni izbori 21. juna imaju za cilj formiranje Skupštine i Vlade koji će podržati Vučićevu ideju razgraničenja, koja nije ništa drugo nego priznanje nezavisnosti druge albanske države na Balkanu i uvod u stvaranje Velike Albanije. To je dovoljan razlog za sve patriote u Srbiji da ne izađu na ove nedemokratske i protivustavne izbore, i ne daju legitimitet sadašnjoj vlasti za planirano kršenje Ustava i predaju КiM -  rekao je Obradović i dodao da je bojkot izbora način da se sačuva КiM u sastavu Srbije.
27. juna Srbija potpisuje nezavisnost Kosova?
- Jer, nelegitimna vlast bez opozicije u Skupštini ne može potpisati bilo šta, a ukoliko se ipak usudi na takvo kršenje Ustava i predsedničke zakletve onda će buduća vlast posle pada Aleksandra Vučića imati pravnog osnova da poništi sve protivustavne sporazume koji budu potpisani i prihvaćeni u lažnoj Skupštini u međuvremenu. Кoristim se prilikom da pozovem sve srpske rodoljube, bez obzira na naše stranačke i druge razlike, na jedinstvo i stvaranje zajedničkog nacionalnog fronta za odbranu i očuvanje КiM u sastavu Srbije. Naš najvažniji zadatak u ovom času je sprečavanje izdaje od strane aktuelne vlasti - smatra Obradović.
Sa druge strane lider DSS Miloš Jovanović smatra da nas u Vašingtonu 27. juna ne čeka ništa specijalno, ili se, kako kaže, makar nada tome.
- Ne vidim da može da se desi sve ono što najavljuje. Svi su se uzbudili jer misle da će da se desi nekakva izdaja, ali mislim da nismo ni blizu bilo kakvog rešenja, osim nekog simboličnog nastavka dijaloga ne mislim da može bilo šta drugo. Nadam se da ne grešim. Izbori su u Americi, mislim da Tramp želi da pokaže da je neki uspeh spoljnopolitički pokazao, međutim, i tu mislim da preuveličavamo, jer Kosovo nije odavno na mapi svetske diplomatije u onoj meri u kojoj je bilo nekada, mislim da tu opet gledamo očima prošlosti, to ne može da se reši ne za dva, tri meseca već za 20, 30 godina, jer bilo kakva predaja kosova, a svestan je toga i Aleksandar Vučić je politički kraj onoga ko bi tako nešto potpisao - dodao je Jovanović.
Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Direktno.rs kaže da se u ime Srbije u Vašingtonu ne može niko pojaviti osim predsednika Srbije, pošto smo trenutno u vanustavnom stanju jer nemamo ni Skupštinu ni Vladu i jedino predsednik Srbije ima mandat.
- Vidim da se sugeriše da će predsednik potpisati neki sporazum kojim se odriče od Srbije, ali to je nemoguće, jer mu to Ustav koji kaže da je KiM neodvojivi deo Srbije, zabranjuje. Takođe, imate niz zakona izvedenih iz Ustava, recimo Krivični zakon koji sankcioniše kao krivično delo svaki pokušaj otuđenja ili odustajanja od dela teritorije Srbije, jer je teritorija nedeljiva. Prema tome, ne može to niko uraditi. Ne očekujem da moj predsednik Srbije bude primljen od trećepozivaca pomoćnikovih pomoćnika, zamenikovih zamenika američkih sekretara. To je u svakom slučaju nenormalno za diplomatiju jedne ozbiljne zemlje, bilo da je mala ili velika. Ne očekujem da će obećati bilo šta Grenelu ili Palmeru...Ako ga primi predsednik SAD, očekujem ozbiljne razgovore. Očekujem takođe da s obzirom da SAD predvode okupatore 17 odsto dela Srbije, odnosno Kosova i Metohije, da su jedino SAD od 30 zemalja članica NATO pakta protivno volji Srbije instalirale silom svoju američku vojnu bazu usred Srbije, koja je inače uslovno rečeno vojno neutralna, onda očekujem od Vučića ako ga primi Tramp da će postaviti to pitanje, kao i pitanje da li ima Amerka ima nešto protiv, s obzirom da je jedna od zemalja članica Saveta bezbednosti da se Srbiji shodno rezoluciji 1244 dozvoli povratak 999 vojnika i policajaca na teritoriju Kosova, računajući i granične prelaze između Srbije i Albanije na primer, jer tako piše u aneksu 2 rezolucije 1244, kao što će isto to pitati predsednika Kine i Rusije... O tome može da razgovara, ja samo čitam slovo Ustava - naglasio je Milivojević.
Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će to biti protokolarni sastanak ili će američka strana izaći sa nekakvom inicijativom. Anđelković za Direktno.rs kaže da ono Srbija treba da radi, nezavisno od toga šta je čeka sa druge strane - da nastoji da bude prema Trampovoj administraciji kooperavivna.
- Treba da bude spremna da izađe u susret i da učestvuje u pregovorima, jer evidentno Trampu nešto tako treba u predizbornoj fazi da bi dobio neki poen. Mi treba da pokažemo razumevanje, jer ako pobedi Bajden u ogromnom smo problemu. Ali, to što treba da pokažemo dobru volju, ne znači da treba da napravimo sebi štetu. Ne treba da prihvati nikakav dogovor, jer ne vidim mogućnost da dobijemo povoljan dogovor. Ono što treba da prihvatimo je inicijativa da pregovaramo, i da napravimo sa Trampovom administracijom dogovor, da ćemo zajednički rešavati problem, ali bez ikakvog obavezivanja da ga rešimo na način koji nama ne odgovara. Ne verujem da je situacija da može da bude ili - ili, smatram da Srbija iako se nađe pred ultimatumom ne treba da prihvati sve, ipak živimo u svetu koji nije isti kao što je bio 99. gde je sve moćnija Kina, Rusija je stala na noge, težiti dobrim odnosom sa Trampovom administracijom, ali ne po cenu da platimo ozbiljnim ustupcima - rekao je Anđelković. (www.direktno.rs, M. Radović,16.6.2020)


Нема коментара:

Постави коментар