среда, 10. јун 2020.

Milivojević u “Među nama”: Stranke uz pomoć skupile potpise


Gosti emisije "Među nama" Cvijetin Milivojević, politički analitičar, i Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus, analizirali su trenutnu političku situaciju u Srbiji, uoči predstojećih izbora zakazanih za 21. jun.
Gosti su najpre analizirali optužbe lider pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića na račun predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da mu je Srpska napredna stranka (SNS) skupljala potpise neophodne za proglašenje izborne liste.
“Prikupljanje potpisa je bila oduvek demonstracija neke političke moći. Danas to prikupljanje potpisa ide mnogo teže, osim u slučaju SNS-a i SPS-a, svi ostali su se poprilično mučili oko toga i na lokalu i na republičkom nivou. Iako se kaže da postoji veliki broj stranaka na republičkom nivou, moram da primetim da na lokalnom ima jako puno opština sa malim brojem lista. Da li Srpska napredna stranka pomaže nekim manjim, ja to ne mogu reći. Niti imam dokaze, niti sam ikad video. Postoje situacije gde smo videli da neko za nerealno kratko vreme prikupi potpise, postoje neke čudne indikacije, ali bez dokaza ne mogu reći da bilo ko, pa ni vladajuća stranka, utiče na to”, rekao je Pejić.
On je dodao i da je optužbu lako izneti, ali da za istu moraju postojati neki dokazi kako bi se potrepile takve tvrdnje.
Drugi gost, Cvijetin Milivojević istakao je da su samo tri stranke mogle da skupe 10.000 potpisa bez ikakvog mučenja, dok su ostale morale da imaju neku vrstu pomoći.
“Sem Srpske napredne stranke, SPS-a i radikala, možda najviše tri do četiri od 21 liste mogu skupiti 10.000 potpisa. Za preostale sam siguran da to nisu mogli bez pomoći prijatelja. Kad kažem uz pomoć prijatelje, tu imamo dve vrste prijateljstva. Jedna je da zaista postoje indicije da je neko blizak vladajućoj stranci pomagao njima u skupljanju potpisa, što, opet, nije neregularno. Dok je druga vrsta pomoći izmena izbornog zakonodavstva 15 dana pred izbore, a potom i odluka doneta da se potpisi ne moraju overavati kod notara, već je to moguće učiniti i u opštinama”, istakao je Milivojević. (TV Nova S, “Među nama”, www.nova.rs, voditelj Maja Nikolić, 10. jun 2020)
Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=hojeLCMh79g

Нема коментара:

Постави коментар