четвртак, 18. јун 2020.

У изборној трци за посланике 35 новинара


На 21 изборној проглашеној листи за посланичке кандидате укупно 35 њих, изјаснили су се као новинари, утврдило је Удружење новинара Србије (УНС). Иако су се годинама уназад позната новинарска имена налазила на листама посланичких кандидата и даље се поставља питање да ли новинари и уредници могу да буду политички активни, а да истовремено на професионалан начин раде свој посао.
Новинар Радомир Ратко Дмитровић, некадашњи директор Компаније Новости и главни уредник "Вечерњих новости“, а сада уредник и водитељ емисије „А шта ви мислите“ на телевизији Рас, чији је оснивач, заузео је треће место на листи „Александар Шапић – победа за Србију“.
На питање да ли новинари могу активно да учествују у кампањи и истовремено раде свој посао Дмитровић је УНС-у рекао да ће на то питање одговорити „кад ме убедите да сте исто питање послали на 50-ак адреса новинарима који нису на изборним листама, али су сврстани у таборе разних политичких партија и савеза, отворено промовишући њихове ставове и програме“.
Ти новинари, према мишљењу Дмитровића, учествују у „оркестрираним нападима на оне са којима се политички не слажу“. „И Ви и ја знамо о коме се ради. Зна и српска јавност. Чему претварање да не видимо оно што нам је пред носом?“, каже Дмитровић, један од ретких новинара са изборних листа који се активно бави својим послом.
На питање да ли постоји сукоб да као аутор емисије на Рас телевизији буде и на изборној листи странке Дмитровић каже да је ова телевизија „концепцијски постављена да у програму нема политичких емисија, тема, прилога...ништа из сфере политике“.
„Ја сам кандидат за посланика у Скупштини Србије, а не за генералног директора РТС-а или управника Народног позоришта. Нема овде никаквог сукоба интереса“, истиче Дмитровић.
Осим Дмитровића, недавно су и провладини медији објавили да се модна креаторка Сузана Перић налази на изборној листи „Александар Вучић – За нашу децу“ за одборника у Скупштини градске општине Звездара. У тим текстовима је, међутим, изостављено да је Сузана Перић и главна и одговорна уредница женског модног часописа „Базар“ у којем се редовно појављују интервјуи са истакнутим функционеркама СНС-а.
Политички аналитичар и новинар Цвијетин Миливојевић сматра да „новинари не треба да буду активни у политичким странкама“.
„Увођењем вишепартијског система раскрстили смо са тим да је новинар друштвено-политички радник. Новинар не би требало то да буду, поготово не припадници и активисти политичких странака. Тада не можете да се бавите новинарском професијом, у складу са оним што кодекс прописује – не можете бити непристрасни, неутрални…“, каже Миливојевић.
Каже да има разумевања за оне који су напустили новинарство и одлучили да баве политиком, али да се после тога, не могу представљати као новинари.
„Можете формално бити новинар, са факултетском дипломом. Али да се активно бавите новинарством, а да истовремено будете посланик на листи политичке странке, то је за мене non-sens – немогуће! Новинарство је специфична јавна делатност, где једно друго искључује“, објашњава Миливојевић.
Он наводи да је „проклетство новинарске професије“ и то што се свако може представити као новинар, за разлику од других делатности у којима постоји „мања опасност за јавни морал и јавни живот“.
„То траје већ 30 година. Да бисте се запослили 80-их година као новинар и уредник у јавном сервису морали сте да имате факултетско образовање. У међувремену то је банализована ствар, а новинарска удружења бежалa су од те теме“, каже Миливојевић.
Иначе, Кодекс новинара Србије прописује да учешће у „политичкој, изборној или медијској кампањи не може да се обавља истовремено с новинарским, односно уредничким послом“.
Правило је професијe и да би „новинар требало да учини све да избегне ситуације које би могле да доведу до сукоба интереса, стварног или привидног, и које би могле да га наведу да компромитује свој углед или углед професије“.
Новинари на листама
На изборној листи Српске напредне странке „Александар Вучић – за нашу децу“ је највећи број новинара, осам, међу којима је Мирко Крлић, председник Одбора за културу и информисање, Марија Обрадовић, Јасмина Каранац, Наташа Михаиловић-Вацић, Александар Јовановић, Милица Обрадовић, Душан Марић, као и Вања Стојковић, поред чијег имена на листи, за разлику осталих, пише дипломирани журналиста.
Пресуде
Крлић, поред чијег имена на изборној листи напредњака пише да је новинар, иначе, према недавној првостепеној пресуди суда у Зрењанину дужан је да плати главном и одговорном уреднику листа „Зрењанин“ Далибору Бубњевићу 300.000 динара јер га је на новинарском задатку 2018. године физички и вербално напао.
Према пресуди Прекршајног суда Крлић треба да плати и 25.000 динара јер је нарушавао јавни ред и мир на догађају у хотелу Војводина у Зрењанина, када је у више наврата вређао Бубњевића. Ипак, поступак је због застарелости обустављен.
Осим СНС-а, шест новинара налазе се на листи Уједињене демократске Србије, пет на листи Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића, по три новинара на листи странке Заветници и листи Нове и Зелене странке, по два новинара на листи странке Српског патриотског савеза Александра Шапића и листи Суверениста.
По један новинар налази се на листама Српске радикалне странке Војислава Шешеља, Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића и Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, Покрета обнове Краљевине, Странка правде и помирења Муарема Зукурлића, листи Милана Стаматовића и Драгана Јовановића, као и новинар у пензији на листи Коалиције за мир - Чедомир Јовановић. (портал Удружења новинара Србије, Јована Пешић, www.uns.org.rs, 16.6.2020)

Нема коментара:

Постави коментар