среда, 3. јун 2020.

Milivojević: Svi smo znali da će spot SNS biti zabranjen


"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i on, čak i da hoće, ne može da se kandiduje za narodnog poslanika. Ne može ni za odbornika, ni za vojvođanskog poslanika. To je najsporniji detalj u svemu tome. A spot je posledica kampanje koja se zove 'AV - za našu decu'. Da je Republička izborna komisija regovala, ne bismo imali ovaj igrokaz sa spotom. Svi smo znali da će spot biti zabranjen, jer je to način da kažete kako su nadležni organi nepristrasni tokom kampanje", izjavio je politički analitičar Cvijetin Milivojević u Novom danu.
On je rekao da aktivnosti "bojkot opozicije" za vreme predizborne kampanje gotovo da i ne postoje, i ocenjuje da je to "izgubljeno vreme" za te stranke.
"Osim pasioniranih konzumenata Tvitera, je ne vidim bilo kakvu akciju, bilo kakvu aktivnost opozicije, koja bi objasnila šta posle bojkota. Mislim da je 'bojkot opozicija' zaista propustila ovo vreme za kampanju u kojoj bi objasnila zašto ne bi trebalo izaći na ove izbore", rekao je on.
Milivojević kaže da je na to uticala nemogućnost pristupa medijima koji imaju nacionalnu vidljivost.
"Čak i ako imate neke skupove, ako to nije vidljivo u drugim mestima, iz kojih ne mogu doći na taj skup, onda su oni na neki način besmisleni sa stanovišta onoga što bi trebalo da bude efekat tih skupova", istakao je on.
Prema njegovim rečima, ime liste SNS je "original falsifikata".
"To je lista koja je nazvana po kampanji Adolfa Hitlera i Nacionalsocijalističke partije iz 1936. godine, a prethodno i 1934. godine. Tako da je (zabranjeni) spot  samo šlag na tortu. Naziv te liste iz više aspekata je sporan. Mi smo videli da je lista Zavetnika zato što je imala prilog za način, 'hrabro', bila zabranjena pa su morali ponovo da skupljaju potpise. Istovremeno, imamo listu koja se zove 'Aleksandar Vučić - za našu decu'. De jure, Vučić se nije kandidovao ni za poslanika u AP Vojvodine ni za poslanika u Skupštini Srbije. dakle, u startu je ta lista sporna", napominje Milivojević.
On je zapitao kako je RIK uopšte mogao da proglasi izbornu listu sa takvim imenom.
"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i on, čak i da hoće ne može da se kandiduje za narodnog poslanika. Ne može ni za odbornika, ni za vojvođanskog poslanika. To je najsporniji detalj u svemu tome. A spot je posledica kampanje koja se zove 'AV - za našu decu'. Da je Republička izborna komisija regovala, ne bismo imali ovaj igrokaz sa spotom. Svi smo znali da će spot biti zabranjen, jer je to način da pokažete kako su nadležni organi nepristrasni tokom kampanje", napomenuo je Milivojević.
Govoreći o izjavi Nikole Selakovića da je spot SNS zabranjen zbog N1 televizije, on napominje da ne voli uopšte pominjanje termina "strani faktor", i podvlači da mu je žao se nisu poslušale preporuke o obezbeđivanju regularnih izbornih uslova.
"SNS je probao da od svih tih preporuka ("stranog faktora") izvrši naređenja koji njima idu u prilog, snižavanje cenzusa na tri odsto, jedank tretam na RTS-u itd. Ali, ko donosi odluku o tome ko će glasati za vreme izborne kampanje? Dajte ljudi, da se ne šalimo. meni je žao što taj 'strani faktor nije iskoristio tu vrstu autoriteta da naredi ovoj vlasti da poštuje sopstvene zakone", kazao je Milivojević.
On napominje da u ovoj zemlji "kroz toplog zeca prolazi ne samo opozicija, već i onaj ko samo pomisli kritički prema vlasti".
Milivojević se pita "kako se izbori mogu održavati posle 3. juna"?
"Ustav Srbije izričito kaže da mandat narodnih poslanika u jednom sazivu traje četiri godine, ne traje ni dan više, ne traje ni sat više. Pošto je danas 3. juni, mi od sutra nemamo Skupštinu Srbije i nemamo Vladu Srbije. Dakle, najmanje 18 dana ćemo biti u protivustavnom stanju. Mi nemamo definisanu vladu i skupštinu", ističe Milivojević i pojašnjava da zakon daje ovlašćenje da predsednik produži mandat tri meseca, i podseća da se to nije desilo.
"Opozicija se toga nije setila, a trve se između sebe do kada je trebalo tražiti odlaganje izbora. Izbori kad god budu bili održani, oni moraju biti 'premošćeni' zakonom, a jedina mogućnost za to je "leks specijalis". Drugo ništa i ne postoji. A on se donosi pozivanjem na javni interes", objasnio je Milivojević (TV N1, rs.n1info.com, voditelj Nataša Miljković, 3.6.2020)

Нема коментара:

Постави коментар