среда, 10. април 2024.

Vučić ponudio Dačiću da bira između dva ministarstva: Znamo koje mu je draže

U postizbornim kalkulacijama uoči formiranja nove Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jednom od sastanaka ponudio lideru socijalista Ivici Dačiću da bira između dva ministarstva - unutrašnjih i spoljnih poslova. Kako saznaje Nova, konačnog dogovora još nema, ali u ovom trenutku Dačić je bliži odluci da ostane na čelu diplomatije.

Pregovori oko sastava nove Vlade Srbije na čijem će čelu biti predsednik SNS Miloš Vučević, i dalje se vode.

Novine “Nova” nedavno su pisale da se najintenzivniji razgovori vode upravo sa socijalistima.

SPS je, prema našim saznanjima, tražio ukupno pet ministarstava, a za sad je neupitno da sigurno mesto za stolom u Nemanjinoj 11 ima samo lider SPS Ivica Dačić.

“U jednom od poslednjih razgovora s Vučićem, Dačiću je ponuđeno da ostane na čelu diplomatije ili da preuzme resor policije od Bratislava Gašića”, kaže sagovornik Nove.

Lider socijalista je već vodio i jedno i drugo ministarstvo, a utisak prethodnih godina je bio da mu je policija draža. Međutim, sad izgleda da nije tako…

“U ovom trenutku Dačić je bliži tome da ostane na čelu diplomatije. Konačnu odluku još nije doneo, ali očekuje se da to bude uskoro”, dodaje naš sagovornik.

Kako se može čuti, konačni sastav Vlade Miloša Vučevića trebalo bi da bude utvrđen nakon odluke o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope. A prema najavama Parlamentarna Skupština Saveta Evrope po tom pitanju će zasedati 16. aprila.

Tada ćemo saznati i Dačićevu odluku, ali i kako će naprednjaci reagovati na zahtev socijalista da dobiju ukupno pet resora.

Manje glavobolje u diplomatiji

Sam Dačić nedavno je rekao da će u novoj Vladi obavljati funkciju na kojoj bi mogao najviše da doprinese državi i narodu, a politikolog Cvijetin Milivojević kaže da lider SPS ovog puta nije u prilici da bira, već će uzeti šta mu se da.

“Ivica Dačić ima kontinuitet na mestima šefa kabineta ministarstava represije od 2008. godine. S tim što je u dva mandata bio i ministar diplomatije, s pauzom u toku koje je bio predsednik Skupštine. U ovom trenutku je očigledno da je pozicija ministra spoljnih poslova efikasnija za lični i partijski PR. Jer, kad ste na toj poziciji ne dolazite mnogo u sukob sa građanima, političkim neistomišljenicima, a nekad bude i rezultata kojima se možete pohvaliti. Znamo svi da se lider socijalista često hvali odpriznavanjima Kosova”, navodi Milivojević za Novu.

Pored toga, smatra i da Dačić želi da pobegne od negativnog imidža koji ga je pratio dok je bio na čelu policije.

“U vreme njegovog mandata na mestu ministra unutrašnjih poslova u Vladi Mirka Cvetkovića, isporučeni su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić, a to je nešto što mu koalicioni partneri često spočitavaju. Zato sam sasvim siguran da bi Dačić zmeđu ove dve opcije birao diplomatiju”, kaže Milivojević.

Međutim, uveren je da SPS-u neće biti ispunjene sve želje.

“Dačić je mogao da bira 2022. godine, kad je SPS zaista imao dobar rezultat i SNS nije mogla da formira vlast bez njih. Tad je mogao da traži i premijersko mesto, što i jeste bio njegov izborni slogan. Sad su stvari mnogo drugačije. Jasno je da će Dačić biti u Vladi, ali će dobiti ono što mu daju, ne verujem da će imati mogućnosti da bira. A ne verujem ni da će dobiti pet ministarstava, koliko vidim da traže”, zaključuje Milivojević.

Lista želja

Kad smo kod želja, kako je “Nova” već pisala, socijalisti su tražili od koalicionih partnera spoljne poslove, građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, zatim zdravlje, prosvetu i jedno ministarstvo bez portfelja. Pored toga tražili su da im pripadne i pozicija direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Razlog za ovako neskromne zahteve jeste to što je SPS pristao da na nove beogradske izbore, koji su zakazani za 2. jun, ide na listi sa SNS, a ne samostalno kako je to uvek dosad bio slučaj. To je svakako vrlo rizičan potez, s obzirom da se na ovaj način dodatno krnji rejting ove stranke i praktično nastavlja sa politikom utapanja u SNS. (www.nova.rs, portal i list “Nova”, Nataša Latković, Jelena Jelovac, 10.4.2024)

Нема коментара:

Постави коментар