четвртак, 25. април 2024.

Novi serijal "INSAJDER na lokalu: lokalno jače - globalno bolje" (video)

Novi serijal “INSAJDER NA LOKALU” otvara emisija koja istražuje ko upravlja opštinama i gradovima, a ko šefuje? Ko vlada, a ko gospodari? Ko se koga plaši - građani vlasti ili vlast građana? I zašto NE - svi zajedno zakona i institucija? Od 23. aprila, utorkom u 21 sat, novi serijal „INSAJDER NA LOKALU“.

“Vreme je za istinu, vreme je za pravdu” stihovi su koji su obeležili političku borbu u Srbiji od trenutka uvođenja višepartijskog sistema. Vlast je odlazila u opoziciju, opozicija je dolazila na vlast, ratovi su menjali granice zemlje, zemlja je menjala ime. U poslednjih 30 godina sve se menjalo ali su zahtevi onih koji su opozicija u trenutku kada se raspisiju izbori - ostajali isti. Sloboda medija i obezbeđivanje fer i poštenih izbora. Obećanja su uvek obuhvatala i brigu o građanima i transparentnost. Po stupanju na dužnost zaklinjali su se Ustavu i zakonima, i obećavali da će služiti građanima Srbije, ali i istini i pravdi.

Kada opozicija postane vlast – i zahtevi i obećanja i zakletve, prestaju da budu bitni i tako u krug. Niko ih nikada ne ispuni. Danas je taj krug zatvoren jer vlast na svim nivoima ima praktično jedna stranka.

Na papiru ostaje i podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku kao i institucionalna decentralizacija. Zaboravlja se da vlast podrazumeva i moć i odgovornost. Nedostatak kontrole obezbeđuje moć pojedincima. Zato su danas, ogledalo Srbije, lokalni moćnici i nemoćne institucije.

Novi serijal: „INSAJDER NA LOKALU“ - od 23. aprila, utorkom u 21 sat. (www.insajder.net, TV Insajder, 23.4.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=TNM0K8rbdq0&pp=ygVDTm92aSBzZXJpamFsICJJTlNBSkRFUiBOQSBMT0tBTFU6IExPS0FMTk8gSkHEjEUg4oCTIEdMT0JBTE5PIEJPTEpFIg%3D%3D

Нема коментара:

Постави коментар