понедељак, 1. април 2024.

Milivojević u Marker razgovoru: Nema političke volje za promene izbornih uslova


Politikolog Cvijetin Milivojević gostujući u emisiji Marker razgovor istakao je da su promene izbornih uslova u stvarnom smislu te reči moguće, ali da za to treba da postoji politička volja koje u ovom trenutku, prema njegovoj oceni, nema.

Prema mišljenju Milivojevića, nedostaju još neki zahtevi, poput onog da se ime Aleksandra Vučića, kao predsednika svih građana, skloni sa imena lokalnih lista stranke čiji je samo član.

Milivojević smatra i da nije apsolutno jasan plan opozicije.

"To je totalna improvizacija. Prvo, opozicija je delimično kriva zato što smo imali već spajanje dela lokalnih izbora, a ostatak Srbije ostao van tog fokusa da bi se mogli seliti glasači iz jedne lokacije na drugu, nego je opozicija prizvala da se tog dana održavaju parlamentarni izbori. To se ne radi nigde u svetu, a da ne idemo daleko, ni u okruženju", ističe on.

Dodaje da se ti izbori "svugde razdvajaju, najčešće dve godine između parlamentarnih odnosno predsedničkih na jednoj i lokalnih na drugoj strani".

"Nijedna zemlja Evropske unije, kojoj težimo, ne održava namerno, kao što se kod nas radi, lokalne izbore u danu kad se održavaju parlamentarni. Zašto se to čini ovde? Da bi se obesmislio lokalni izbor. I sad vi dolazite u minut do 12 i kažete 'ajde makar da se ne razdvoje i ti lokalni. Zašto sad to tražite? Pa zato što se svesni šta se desilo u decembru delimično i vašom krivicom, dakle krivicom opozicije. Ona je prizvala. Ona je prizivajući beogradske i parlamentarne prizvala Vučića da raspiše još 65 gradova i opština", ističe Milivojević.

Izbori u Beogradu bi trebalo da budu raspisani za 2. jun. Na pitanje Insajdera da li je to dovoljno vremena da se uradi revizija biračkog spiska, Milivojević odgovora da nije.

"Znate šta je ovde neophodno? Neophodno je da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova uredi ono što već postoji u zakonu. Znate, da biste se vi preselili iz mesta A u mesto B i dobili prebivalište, dakle, da vežete sve svoje životne i poslovne aktivnosti, neophodno je da se pre toga odjavite iz mesta A, da biste otišli u mesto B. Očigledno je neko dozvolio ljudima, službenicima u MUP-u, da to ne moraju da rade. Tako da ste vi bez problema mogli da glasate sad na izborima, pa idete na sledeći i tako dalje. Čak za ljude koji su dolazili, a državljani su Srbije, a ne žive u Srbiji, recimo žive u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj itd. dozvolio su mogućnost da, protivno svakoj logici, imaju zapravo dva stalna mesta boravka, prebivališta. I tamo odakle dolaze u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a paralelno i u Srbiji, da bi mogli da glasaju i na lokalnim izborima ovde. Pa zar nije dovoljno što će glasati na parlamentarnim izborima kao državljani ove zemlje?“, ističe Milivojević.

Kada je reč o radu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) sagovornik Insajdera je stanovišta da se REM ponaša onako kako mu dozvoli opozicija i da on nije video ništa specijalno od opozicije osim što su vrlo često išli ad hominem na kritike prema nekim članovima REM-a

"Ono što se tiče zakona nisu radili ništa. Sa ću vam da vam konkretan primer. Ja postavljam godinama isto pitanje. Kada će opozicija konačno da ima jasnu poruku, šta misli o članovima zakona o oglašavanju koji kažu da televizija s nacionalnom frekvencijom koja odbije da kaže ime naručioca, kreatora, finansijera spota, biva kažnjena zabranom emitovanja, a odgovornom licu zabranom vršenja dužnosti 6 do 12 meseci? Govorim konkretno o primeru Olivera Ivanovića, komu je prethodila onaj pogromaški televizijski spot. Opozicija se ne bavi time", kaže Milivojević.

Opozicija preti da ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi da će ponovo bojkotovati izbore. Milivojević smatra da bi "bojkot bi bio rešenje kada bi on bio principijelan“.

"Mi smo imali deo opozicije koji je bojkotovao izbore 2020. godine, ali bez jasnog cilja. Zašto to čini? Ja sam navijao, recimo, lično za taj bojkot. To je bilo u tom trenutku jedino rešenje. Međutim, kao što znate, već pred sledeće izbore, deo opozicije je mesecima pre nego što su izbori raspisani rekao da neće bojkotovati sledeće izbore uz obrazloženje: Znate, ako ostanemo van parlamenta, od čega ćemo se finansirati? Pa što bi to građane zanimalo? Morate imati konkretne teme, konkretne programe i za svaki njihov program, kad govorimo o vlasti, morate imati kontra odgovor", smatra Milivojević.

Predstavnici opozicije su 1. aprila na Kolegijumu Skupštine Srbije izneli pred vlast tri zahteva: reviziju biračkog spiska, da svi imaju podjednak pristup Radio televiziji Srbije i da se svi lokalni izbori održe u jednom danu.

Vlast je odmah prihvatila dva od tri uslova, dok opozicija ističe da ne odustaje od trećeg zahteva.

Prema mišljenju Milivojevića, nedostaju još neki zahtevi, poput onog da se ime Aleksandra Vučića, kao predsednika svih građana, skloni sa imena lokalnih lista stranke čiji je samo član. (www.insajder.net,  Insajder TV, voditelj Milica Babić, 1.4.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=ScRowtX3lZA&pp=ygUgaW5zYWpkZXIgdHYgY3ZpamV0aW4gbWlsaXZvamV2aWM%3D


Нема коментара:

Постави коментар