уторак, 18. април 2023.

Vučić obeća, Vučić ne ispuni: Po jednom neispunjenom obećanju istorija će zaista pamtiti lidera SNS

Prošlo je godinu dana od sastanka Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, na kojoj je predsednik Srbije obećao da će se povući sa čela SNS. Ovo obećanje se nije obistinilo, prolongirano je do sledeće Skupštine stranke koja bi trebalo da se održi u maju, a prema evidenciji politikologa Cvijetina MiIivojevića Vučić je do sad ovo obećanje prekršio čak 23 puta.

Nakon sastanka Vučića i Đilasa 11. aprila prošle godine, predsednik SSP je novinarima rekao da je tražio nove beogradske izbore. Tom prilikom je istakao i da mu je predsednik Srbije obećao da će se povući s čela SNS.

“On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je tad Đilas.

Jesen je prošla, stiglo je i proleće, a to se nije desilo.

“Poslednji put je oročio za 27. maj za kad je zakazana izborna Skupština SNS”, kaže politikolog Cvijetin Milivojević za Nova.rs.

Bez obzira na to što sva prethodna obećanja nije ispunio, veruje da će ovog puta to uraditi.

“Verujem, zaista. Ja sam ozbiljan građanin i poštujem instituciju predsednika države. Očekujem da on poštuje član 115 Ustava Srbije, koji mu zabranjuje da bude predsednik države i predsednik političke stranke. Dodatno me iritira što opozicija taj stav ne iznosi svakodnevno i ne traži njegovu ostavku, pogotovu kad znamo da je Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić to uradio. Opozicija, uveren sam, to radi na svoju štetu, a u korist Vučića tako da će pobediti i na sledećim izborima. Oni se sad raduju ne vanrednim beogradskim izborima, nego nekim vanrednim parlamentarnim, kada će Vučić još jednom zloupotrebiti funkciju predsednika države, natkriliti izbore u Beogradu i dobiti i njih”, navodi Milivojević.

Na pitanje zašto Aleksandar Vučić izbegava da ode sa čela SNS, kaže:

“Zato što tog trenutka gubi poluge moći. On je u međuvremenu postao i rezervni patrijarh i prvi potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije. Pored toga što je i premijer, ministar u svakom ministarstvu… Sad uzurpira i javne, kulturne ustanove, sportske saveze. Odlaskom Vučića s čela SNS i ova stranka bi prestala da postoji na način na koji postoji sad. I ove sad najave s pokretom… To nije narodni pokret, to je pokret za blanko podršku Aleksandru Vučiću da odlučuje o bilo čemu, pa i o Kosovu”, zaključuje Milivojević.

Istina je da Vučić ovu odluku odlaže od 2017. godine i pobede na predsedničkim izborima. Tada je u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.

Ove godine ćemo da završimo

U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.

O tome je govorio i 2020, kada je obećao da će se povući do kraja godine.

“To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo”, rekao je Vučić na televiziji Hepi.

Tada je rekao i da se “nada da neće biti biti kandidat“ na predsedničkim izborima 2022. godine.

“Za godinu i po dana su predsednički izbori. Mi ćemo izaći sa našim kandidatom, verujem da ću učestvovati u izboru kandidata koji će moći da pobedi. Nadam se da ja neću biti kandidat, da ćemo naći boljeg kandidata“, naveo je tada Vučić.

Još samo malo…

Onda je u maju 2021. rekao da želi da ostane još neko vreme.

“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.

U poslednjih godinu dana to je najavio najmanje tri puta. Prvo na svečanoj akademiji naprednjaka, kada su obeležili svoju 13. godišnjicu. Tada je rekao da je tu do izbora, a da onda dolazi vreme za neke mlade ljude.

Zatim je u intervjuu za Politiku izjavio da će biti tu pri izboru nove vlade, nakon čega se povlači sa čela stranke.

To je rekao i lideru SSP Draganu Đilasu, a onda je na RTS-u ponovo odložio svoje povlačenje sa čela Srpske napredne stranke. Ovog puta do sledeće Skupštine SNS.

Na pitanje voditelja do kad će biti na čelu stranke, Vučić je rekao:

“Čim se završe naše lokalne skupštine, zakazuje se skupština stranke. Pošto ja znam da vas ne zanima program, jedino što vas zanima je to gde je Vučić, a ja na to imam jedan odgovor: a što brinete toliko o tome? Zar ne mislite da sam ja najgori na svetu? Pa svakog dana govorite ljudima da sam ja najgluplji, najgori, najnesposobniji, najodvrataniji… Sin mu kriminalac, brat mu kriminalac, ja kriminalac, ovakav sam i nikakav, samo nikad niste našli da sam ukrao, nikad nijedan račun, nijedan dinar da sam ukrao. Valjda se vi radujete da ja što duže budem na tom mestu, jer ćete lakše da pobedite”, rekao je Vučić i zaključio:

“Na kraju se sva ta politika svede na to – Vučića ne možemo da pobedimo, ajde nemoj da se kandiduješ”. (www.nova.rs, portal, Jelena Jelovac, 16.4.2023)

Нема коментара:

Постави коментар