понедељак, 3. април 2023.

Ide li Milo konačno u penziju?

Đukanović ima samo još jednu šansu da opstane u političkom životu, ali šanse su mu male

Nakon više od 30 godina na vlasti Milo Đukanović upisao je katastrofalan poraz u drugom krugu predsedničkih izbora. Novi predsednik Crne Gore je Jakov Milatović, koji je zabeležio ubedljivu pobedu sa 60 odsto glasova izašlih birača. Pred Milatovićem je težak zadatak - moraće da opravda ogromno poverenje građana. Kakav put je pred Đukanovićem? Da li se njegov politički put završava porazom u nedelju ili ima još nekog keca u rukavu?

Đukanovića definitivno politička penzija, jer su ovi izbori dokazali da se radi o prevaziđenom političaru, smatra glavni urednik podgoričkih „Vijesti“ Srdan Kosović. Prema njegovim rečima, nakon odlaska Đukanovića ostaje da se vidi da li će DPS shvatiti da vode prevaziđenu politiku i reformisati se kako bi uspeli da opstanu na političkoj sceni.

„Apeli prema DPS-u da se reformišu nisu ništa novo, ali očigledno da to nije bilo moguće sa Đukanovićem na čelu države i partije. Sada kada više nije na čelu države, a najavio je i da će DPS dobiti novog predsednika, otvara se šansa za nove snage unutar DPS, ali ako ne bude iskorišćena, moguće je da druge neće biti“, naveo je glavni urednik „Vijesti“.

Sa druge strane, politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da Milo ipak neće tako lako otići u penziju – pre svega zbog toga što ga od nje dele tri godine radnog staža.

„Pretpostavljam da sada razmišlja o tome kako da popravi prosek plate da bi imao veću penziju. Verovatno da će se zaposliti u nekoj firmi koja daje velike plate i uplaćuje velike doprinose. Koliko znam, plata predsednika republike i premijera u Crnoj Gori nije tako velika. Svakako nije dovoljna za održavanje svog onog bogastva koje je, doduše ne znamo kako, stekao tokom decenija provedenih na vlasti“, kazao je Milivojević.

U teoriji, Đukanović ima još jednu šansu da opstane na političkoj sceni. Slamka spasa mogli bi biti parlamentarni izbori 11. juna, ali Kosović smatra da od tog scenarija neće biti ništa.

„On jeste najavio da će voditi partiju na izborima u junu, ali nisam siguran ni koliko je taj datum izvestan. Obzirom na to da se radi o kratkom roku, moguće je da bi to što bi Đukanović bio nosilac liste, usporilo osipanje DPS-a, ali isto tako se sa Đukanovićem koalicioni kapacitet DPS ne može vratiti i mesto premijera nije u opticaju čak ni kada bi pojedinačno bila najsnažnija partija, a čini se da u junu postoje šanse da to po prvi put ne budu“, naveo je Kosović.

Milivojević ipak smatra da će Đukanović biti glavni adut DPS-a na izborima, pre svega zbog toga što je osvojio 40 odsto glasova birača, kao i toga što „održava rejting ove partije“.

„To je jedna vrsta situacije koja je stvorena u Srbiji tokom poslednjih deset godina. Ja uredno beležim koliko puta je naš predsednik obećao da će se shodno članu 115. Ustava Republike Srbije koji mu zabranjuje da istovremeno bude i predsednik stranke povući sa čela stranke. Za proteklih šest godina 23 puta je oročio do kada će se povući i uvek slagao građane. I uvek se to dešavalo tako što je napravljena kampanja u njegovoj stranci u kojoj su mu poručivali ‘ne idi‘, ‘ne povlači se, jer ako ti odeš pašće rejting stranke, a ako se to desi, raspašće se Srbija‘. Isto se dešava i u DPS-u. Oni su na ovim izborima ponudili svog najboljeg aduta, najboljeg mogućeg kandidata, sa najvećim rejtingom…Ipak, on je osvojio 40 odsto gasova što je dobar kapital za parlamentarne izbore“, rekao je Milojević i dodao da ako ova stranka i sada ostane bez vlasti to će biti „početak kraja tog velikog DPS-a“.

Kako kaže, time će se njihova uloga svesti na jednu od stranaka – manje ili više bitnu.

Ukoliko se sve ovako odigra, i DPS doživi konačni poraz kojim će biti „zakucan ekser u njihov sanduk“, postavlja se pitanje šta da li će lider ove partije Đukanović konačno biti procesuiran, budući da više neće moći da se krije iza predsedničkog imuniteta. Naši sagovornici smatraju da odgovor na ovo pitanje zavisi i od mnogih drugih faktora.

„Procesuiranje Đukanovića ne bih vezivao za njegove dalje političke poteze, jer sada je DPS razvlašćen na praktično svim nivoima. Pitanje je koliko je tužilaštvo spremno i kompetentno da se bavi slučajevima poput ‘prvog miliona‘, ali i brojnim drugim u kojima se Đukanović pominje ili se pominjao“, zaključio je glavni urednik „Vijesti“. (www.nova.rs, portal, Ksenija Stojiljković, 3.4.2023)

 

Нема коментара:

Постави коментар