среда, 5. април 2023.

Državotvorni blok i vlast mesecima u klinču: Kako će se Vučić ubuduće odnositi prema desnici?

Poslednjih meseci, a pogotovo posle postizanja sporazuma s Kosovom, intenzivirane su optužbe i napadi između takozvanog patriotskog bloka odnosno Dveri, Novog DSS, Zavetnika i POKS, ali i Narodne stranke, s jedne i Aleksandra Vučuća, predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, sa druge strane.

Budući da je Vučić najavio sprovođenje postignutih sporazuma ali i da se bliže izbori, može se očekivati da napadi na njega neće prestati, pa se otvaraju pitanja kakav će Vučić odnos ubuduće imati prema ovom bloku, jačaju li te partije baš zbog toga što su pod njegovim paljbom i hoće li posle izbora u skupštini biti brojniji.

Đorđe Vukadinović, politički anlitičar, za Danas kaže da je Vučićev odnos prema desnici i „patriotskom bloku“ prevashodno definisan njegovim stavom prema rešavanju kosovskog pitanja, s jedne, kao i opasnošću od ugrožavanja njegovog ličnog rejtinga, s druge strane.

– Drugim rečima, ukoliko je rešen da, makar i nevoljno, ide u pravcu tzv. „normalizacije“ odnosa sa Prištinom i primene francusko-nemačkog sporazuma, a da glumi patriotizam za unutrašnju političku upotrebu, njemu će ove desne i nacionalne opcije biti opasnost i smrtni neprijatelj. I činiće sve da ih uništi, nezavisno od toga da li je sa nekima od njih u prethodnom periodu bio u dobrim ili korektnim ličnim i političkim odnosima – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, pokušaće da ih ostavi ispod cenzusa, bez obzira što se to trenutno ne čini mnogo verovatnim, tim pre što će se oni za sledeće izbore najverovatnije udružiti, baš da bi sprečili takav scenario.

– I dok se sa dosta velikom izvesnošću može reći da nema ništa od toga da bi ih npr. podizanjem cenzusa mogao ostaviti izvan parlamenta, mnogo je neizvesnije to da li i kako ovaj „topli zec“ i prljava kampanja protiv pomenutih „desnih“ stranaka i lidera utiče na njihov rejting – skreće pažnju Vukadinović.

On kaže da njegovo „skromno iskustvo“ kazuje da, nažalost, negativna kampanja itekako „radi“, tj. utiče na one koji su joj izloženi, baš kao što je, sećamo se, svojevremeno itekako radila i protiv tzv. „građanskih“ političkih opcija.

Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da Vučić deo nacionalne opozicije napada ne zato što su desnica nego zato što su te partije eksplicite i implicite protiv bilo kakve primisli o nezavisnosti Kosova i njegovog nečinjenja na planu potencijalnog ulaska Kosova u međunarodne organizacije.

– Oni su u principu blaži u kritici Vučićeve vladavine nego levi, građanski ili proevropski blok. Kritikuju ga samo u smislu da strahuju da se odriče od dela teritorije Srbije. Ako on tvrdi da neće da prizna nezavisnost Kosova i govori istinu, u tom delu opozicije bi trebalo da traži saveznika. Ali očigledno da nije reč o tome, nego da ima imaginarni strah od tog dela opozicije koje smatra ozbiljnim takmacom. Pretpostavljam da on veruje da je proevropsku opoziciju, koja misli da treba prihvatiti dogovore s Kosovom i uvesti sankcije, sveo na razumnu meru odnosno da može da je kontroliše nekim zakulisnim dogovorima kao prošlogodišnjim dogovorom sa Đilasom oko beogradskih izbora – objašnjava Milivojević za Danas.

Prema njegovom sudu, Vučić misli da njegov rejting više može da naruši taj patriotski blok i zato pravi narodni pokret za državu.

Upitan da li takozvana desnica zbog tih napada slabi ili jača, odgovara da ne slabi.

– Deo te opozicje njega na neki način čak često i poštedi. Uz to, 85 odsto glasača smatra da Kosovo ne sme da bude nezavisno i da je Rusija jedini garant toga u SB UN i da zbog Kosova ne treba uvesti sankcije. On se plaši da će patriotska opozicija principijelnom politikom deo njegovih birača uzeti. Podsećam da se Vučićeva poseta srpskom parlamentu završila tako što su Boško Obradović na jednoj i Aleksandar Jovanović Ćuta na drugoj strani rekli maltene istu rečenicu:“Vi kucate na otvorena vrata. U Skupštini nemate skoro nijednog poslanika koji je za nezavisno Kosovo“. To je bio signal Vučiću da ako želi da sačuva vlast na sledećim izborima mora biti izričit u tome šta očekuju građani i da se obraća svojim biračima i onima koji su pokolebani. Oni očekuju da kaže “sprečiću ulazak Kosova u UN tako što ću se okrenuti onima koji to hoće da podrže, pet zemalja EU, Kina, Rusija”… On beži od tog odgovora jer igra na dve strane, ali mu se manevarski prostor smanjuje – ukazuje Milivojević.

Naš sagovonrik očekuje da će se Vučić na stranačkoj skupštini povući sa čela partije i postati nadstranački vožd pokreta za odbranu države.

– To je poruka svim biračima koji su do sad glasali za njega i one koji su počeli da ikliniraju ka državotvornoj opoziciji da se zadrže i glasaju za pokret kojim on jamči da nikada neće da odustane od Kosova kao dela teriotrije Srbije – zaključuje on. (www.danas.rs, portal, L. Valtner, 5.4.2023)

Нема коментара:

Постави коментар