уторак, 11. април 2023.

Balansiranje u sukobu velikih sila: Priča o (ne)uvođenju sankcija Rusiji odgovara svima u BiH

Da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili ne, te da li bi takva odluka nanijela štetu interesima i rejtingu domaćih političara, u posljednje vrijeme jedna je od najvažnijih tema u BiH.

Vruću raspravu koja se vodi o tome da li se Srpska pridružila sankcijama protiv Rusije ili nije, nedavno je rasplamsao lider PDP Branislav Borenović, navodeći da je od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozepa Borelja, dobio potvrdu da BiH prati politiku Zapada po pitanju sankcionisanja Rusije zbog rata u Ukrajini.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, ponovo je ustvrdio da bilo kakva odluka protiv Rusije nije donijeta ni u Predsjedništvu BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike, kao ni u Savjetu ministara.

Kome vjerovati?

Prema ocjeni političkih analitičara, sadašnja situacija u kojoj nije potpuno jasno da li se BiH pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije ili ne, savršeno odgovara svim političkim akterima te priče. Zvaničnicima Republike Srpske to odgovara jer, kako kažu, pridruživanje BiH sankcijama protiv Rusije dovelo bi ih u neprijatnu situaciju pred vlastitim biračkim tijelom koje je, mahom, rusofilski opredijeljeno. S druge strane, političarima u FBiH odgovara javno mišljenje prema kojem BiH prati politiku Zapada u svemu, pa tako i prema ratu u Ukrajini.

Politički analitičar i direktor PR agencije „Pragma“ iz Beograda, Cvijetin Milivojević, za Srpskainfo ocjenjuje da se po pitanju uvođenja sankcija BiH prema Rusiji „ne mora vjerovati ni Dodiku, ni Borenoviću, kao ni onome šta o tome kažu institucije BiH“.

– Činjenica je da Rusija nije stavila BiH na spisak neprijateljskih zemalja, na kojem se nalaze zemlje koje su uvele sankcije. E sad, da li su neke institucije BiH ili pojedinci uveli sankcije Rusiji, to je već drugo pitanje. Možda su to uradile neke kompanije ili institucije, u zavisnosti od toga ko njima upravlja, ali BiH, kao država, to nije učinila – tvrdi Milivojević.

On, međutim, dodaje i da nije sporno da se BiH, kao i Srbija, u „nekim deklaracijama i rezolucijama“, koje nisu obavezujuće, pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije.

– Zvaničnim paketima sankcija Zapada prema Rusiji BiH se nije pridružila. Odluka za tako nešto mora se donijeti na nivou BiH, u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara, a potvrda tih odluka treba da prođe u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovakva situacija, djelimično, odgovara svima u BiH. Činjenica da BiH zvanično nije uvela sankcije Rusiji odgovara Republici Srpskoj i njenoj vlasti, koja ne krije da glavnu zaštitu za opstanak autonomije Srba u BiH više ne traži od zvaničnog Beograda, već od Rusije, a u posljednje vrijeme čak i od Kine. Ovakva nejasna situacija odgovara i onom dijelu bošnjačke političke elite jer BiH i dalje nabavlja gas od Rusije po povlaštenim cijenama, a od tog gasa korist imaju svi u BiH, posebno Sarajlije – ističe Milivojević, dodajući da BiH „nije ni blizu ulaska u EU“, pa zbog toga, kako kaže, niko ne gubi zbog uvođenja ili neuvođenja sankcija Rusiji.

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, takođe smatra da od pitanja (ne)uvođenja sankcija Rusiji svako u BiH ima neku svoju korist.

– BiH je očigledno donijela određene odluke o pridruživanju sankcijama protiv Rusije, ali Dodik uvijek može da kaže da to nije donijelo Predsjedništvo BiH. S druge strane, siguran sam da to nije moglo da prođe, a da Dodik u tome nije saučestvovao. Opet, Dodik igra ulogu glavnog branioca ruskih interesa u BiH i nikad neće priznati da je učinio bilo šta na njihovu štetu – kaže Janjić.

GUBITNIČKI OBRAČUNI

Iako dnevnopolitička prepucavanja oko toga da li se Srpska pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije ili ne, prema njegovim riječima, na prvi pogled djeluju bezazleno, Dušan Janjić tvrdi da bi posljedice po Republiku Srpsku mogle da budu dugoročne.

– Mislim da je Milorad Dodik, dugoročnije gledano, ušao u gubitničke obračune s američkim i britanskim diplomatama, a ako ti sukobi potraju mogla bi se ugroziti stabilnost Republike Srpske i njen opstanak kao entiteta – upozorava Janjić. (www.srpskainfo.com, EuroBlic, Boris Knežević, 11.4.2023)

Нема коментара:

Постави коментар