петак, 28. јануар 2022.

Zašto opoziciji zapravo odgovara rasipanje glasova i da li je drugi krug predsedničkih izbora ključ

Predizborna analiza u novom Nedeljniku
Dva meseca su ostala do predsedničkih, parlamentarnih i izbora za gradonačelnika Beograda, a i dalje je neizvesno da li će opozicija imati jednog ili više predsedničkih kandidata. Trenutno je izvesno da će na parlamentarnim i beogradskim izborima biti više odvojenih opozicionih kolona, ali ključno pitanje o tome ko bi mogao da “stane na crtu” predsedniku Aleksandru Vučiću i dalje izaziva podeljena mišljenja u opozicionoj javnosti.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović, uz napomenu da ne može da ulazi u detalje, kaže za Nedeljnik da “lično misli” da je bolje da opozicija ima više solidnih kandidata, iako bi idealno bilo da ima “jednog, ali vrednog, kao što je bio Koštunica 2000.”.
Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Nedeljnik da očekuje više kandidata “iz prave i konstruktivne opozicije”.
On vidi tri grupacije opozicije na ovim izborima: pravu u kojoj je svako ko pokazuje želju delima da je za promenu vlasti, zatim konstruktivnu koja kritikuje vlast ali izbegava da je kritikuje tamo gde najviše boli, i satelit opoziciju koja se napravi pred izbore da zamuti vodu.
Ključno pitanje je, slažu se sagovornici Nedeljnika, da li će biti drugog kruga ili ne.
Vukadinović kaže da bez obzira što se to pitanje do sada guralo pod tepih, to pitanje je ključno i za Vučića.
“Mnogo kandidata znači i rasipanje glasova koji Vučiću trebaju u prvom krugu. Za razliku od parlamentarnih izbora gde više lista smanjuje šanse za pobedu opozicije, kod predsedničkih, povećava šanse da se eventualno, naglašavam, eventualno, Vučić otera u drugi krug. Videćemo da li će oni koji su njegovi ili za koje pretpostavljamo da su njegovi da se kandiduju”, kaže Vukadinović. (www.nedeljnik.rs, Dušan Telesković, 26.12022, ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 27. januara)

Нема коментара:

Постави коментар