понедељак, 17. јануар 2022.

Milivojević: Vučić preuzeo i ulogu predsednika RIK-a

 Republička izborna komisija prepustila predsedniku države da saopšti rezultate referenduma
“U nedelju uveče mogli smo da posmatramo jednu potpuno nadrealnu sliku u kojoj predsednik države iz sedišta Srpske napredne stranke, preuzmajući funkciju predsednika Republičke izborne komisije, saopštava preliminarne rezultate referenduma o ustavnim promenama. I sve to kršeći Ustav i član 115 i Zakon o predsedniku Republike koji kaže da predsednik države ne može da obavlja ni jednu drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost”, kaže za Danas politikolog Cvijetin Milivojević, komentarišući to što je zvanična državna institucija, Republička izborna komisija, prepustila predsedniku države da on saopšti rezultate referenduma.
Inače, da podsetimo RIK se u nedelju sa prvim preliminarnim rezultatima i to sa tek 30,63 odsto obrađenih biračkih mesta, oglasio prvi put sat pred ponoć, odnosno sat vremena nakon što je predsednik Srbije saopštio rezultate sa 97 odsto obrađenih biračkih mesta.
Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević negirao je da je ova državna institucija prepustila Vučiću da saopšti rezulatte referenduma i da je konferencija za medije zato kasnila.
On je rekao da ne treba politizovati stvari i deliti kvalifikacije na ovakav način zbog nerazumevanja materije, ali da je RIK zanično telo koje daje zvanične podatke.
Za Cvijetina Milivojevća ta Dimitrijevićeva izjava je krajnje diletantska.
“ Strašno je što predsednik te državne institucije ne vidi ništa loše u tome što je Vučić preuzeo njegovu ulogu predsednika RIK-a. Uostalom, nije jasno zbog čega je RIK-u eri digitalizacije, kao najvećem projektu Ane Brnabić, potrebno toliko vremena da obradi podatke sa referenduma. To nisu bili opšti izbori, ovde se samo glasalo sa DA i NE”, napominje Milivojević.
Prema njegovim rečima da se u bilo kojoj demokratskoj i normalnoj državi desilo da predsednik zloupotrebljavajući ovlašćenja preuzima funkciju neke druge državne institucije, opozicija bi pola sata nakon toga bila na ulici.
“ Demonstracije, a i reakcije su kod nas izostale, pa mi se čini da da bi većina opozicionih lidera kad bi došla na vlast isto radila i delovala mimo ustava”. zaključuje Milivojević. (www.danas.rs, M. R. Milenković, 17.1.2022)

Нема коментара:

Постави коментар