понедељак, 17. јануар 2022.

Milivojević: Šta građani imaju od referenduma? Ništa

Politikolog Cvijetin Milivojević gostovao je u emisiji Euronews dan gde je komentarisao rezultate referenduma, rekavši da ne vidi šta građani dobijaju od budućih ustavnih promena. Kako kaže, suština ovih promena je u tome da građanin razume koliko više pravde ili prava dobija, a to "ne razumeju čak ni simpatizeri Srpske napredne stranke".
"Očigledno ništa ne dobijaju u smislu više prava i pravde. U situaciji u kojoj predsednik repubike sedi u sedištu stranke i govori u funkciji predsednika Republičke izborne komisije sat vremena pre nego što će se ona oglasiti, ne možemo govoriti o nezavisnom pravosuđu", rekao je.
Milivojević ističe da je pak, predsednik Vučić u pravu kada kaže da je dobar deo njegovih birača bio protiv takvih promena Ustava.
"Imamo jednopartijski parlament koji je ekspresno usvojio dva jako bitna akta, o promeni Ustava i Zakon o referendumu kojim je ukinut cenzus, čak i kada je reč o identitetskim temama. Svuda u normalnim zemljama vi morate imati koncenzus svih političkih i ustavnih strana", kaže on i dodaje da Ustav ne bi trebalo da bude političko-partijska tema.
Pozive opozicije da se zaokruži "ne" komentariše kao autogol.
"To su oni socijalisti utopisti koji misle da će pobediti Vučića na izborima. Pa, vi samim izlaskom na referendum legitimišete činjenicu da je protivustavno da jednopartijska skupština menja Ustav jedne države. Oni su svojim pozivom legitimisali rezultate referenduma. Time je opozicija sebi dala autogol", ističe.
Smatra i da Evropska unija ne pokazuje ozbiljne i iskrene namere prema Srbiji, samim tim što postavlja Evropski parlament kao instituciju koja legitimiše, te da se time zaista "obeshrabruju snage u Srbiji koje su iskreno proevropske".
"EU je licemerna prema Srbiji", rekao je i dodao:
"Ja sam pokušavao da uporedim da li je tako u svim zemljama Unije? Naravno da nije. Oni se nisu obazirali na to šta im je neka Venecijanska komisija predlagala jer ona nije jevanđelje, ona je više kao neka nevladina organizacija"
Činjenicu da većinu građana, nažalost nije interesovao jučerašnji referendum, komentariše upravo time da njima nije jasno šta dobijaju time.
"Malopre sam čuo da je društvo sudija oduševljeno rezultatima, a znate zašto? Od sinoć ih vidim kao političku stranku jer će ubuduće oni koji budu dolazili u te krugove samo zacementirati svoju poziciju. A kako su oni došli tu? Glasanjem nekih političkih stranaka iz vlasti. Oni će dalje da biraju svoje predstavnike dok građani ne razumeju šta dobijaju. Očigledno ništa, kao što je bilo upliva politike i previše, tako će ostati i ubuduće", rekao je i dodao da to nije samo slučaj u Srbiji već i celom svetu. (euronews.rs, TV Euronews Srbija, 17.1.2022)
https://cdn.brid.tv/live/partners/19611/snapshot/941666.png

Нема коментара:

Постави коментар