четвртак, 20. јануар 2022.

Сарајеву сада смета и Ердоган

Бањалука, Београд - Опредијељеност предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ускоро окупе домаће политичке лидере из сва три конститутивна народа на једном мјесту и покушају премостити препреке са циљем смиривања тензија у БиХ јесте добар пут до рјешења, али неће бити лак, сматрају саговорници “Гласа Српске”.
Састанак би, према појединим наводима, могао бити одржан послије избора у Србији, а као потенцијалне локације помињу се Београд и Истанбул. Став саговорника “Гласа” је да је отворен дијалог једини пут за излазак из тешке ситуације, али да ни сада, без обзира на то што је као један од заговорника Ердоган, близак лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, све неће ићи глатко. Да ће и вријеме до најављеног састанка протећи у знаку опструкција указују и поједине поруке које су јуче послате из Сарајева да се о БиХ неће одлучивати по београдским, загребачким и истанбулским резиденцијама, те да се политичари престану посматрати као етничке или племенске вође, а пажња и дјеловање врати у институције. Симтоматично је да појединци одмах виде проблем и у самој најави састанка, а не виде га у високом представнику који је мијењао што је хтио, без гледања и питања институција.
Политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић каже за “Глас” да најављени списак учесника има смисла, уз присуство и предсједника Хрватске.
- То је једини начин за помак. Већина Срба има поверење у Србију, Турска има патерналистички однос према Бошњацима, Хрватска тај заштитнички однос према Хрватима у БиХ, а Србија и Хрватска су потписнице Дејтонског споразума. Састанак има смисла ако учествују легитимни представници три народа - Срба, Хрвата и Бошњака. Код Срба и Бошњака је мање више све јасно ко је то, али је проблем код Хрвата. Највећу подршку у народу има ХДЗ Драгана Човића, а у Предсједништву их представља Жељко Комшић - каже Миливојевић.
Сматра да, ипак, пут до састанка неће бити лак.
- Уместо да се радује томе да су Србија и Хрватска сагласне да Ердоган, као председник Турске, учествује у разговорима, верујем да ће бошњачки политички мејнстрим из Сарајева проформе то да одбије, уз ограду да немају шта да се мешају две агресорске земље - казао је Миливојевић.
Професор на бањалучком Факултету политичких наука Невенко Врањеш за “Глас” каже да свака иницијатива, уз присуство држава као што су Србија и Турска, може допринијети да се ствари сагледају са високо дипломатске тачке те извуку заједнички садржиоци будућег живота.
- Али док ми, унутар уставне структуре БиХ, не сједнемо и не договоримо се на дуже стазе, преовладаваће нестабилност - истакао је Врањеш.
Реагујући на поједина негодовања из Сарајева и истрајавање на тезама да би у разговорима требало да учествују представници институција, наглашава да ће би се, у том случају, прво угроженима осјетили Хрвати и бошњачка друга линија, гдје је и СДП.
- Није лоша идеја, али не очекујем спектакуларне резултате. У овој кризи свако види прилику. Позиција да остане на власти, опозиција да дође на власт, међународна заједница да уђе у коријените промјене, Турска и Србија да избалансирају. Суштина је да у БиХ разговарамо о препрекама које спречавају конститутивне народе да остваре своје интересе, о високом представнику, Уставном суду БиХ - рекао је Врањеш, који сматра да нема разлога да се неко противи да на састанку буду представници народа јер су лидери три кључне партије од којих зависе одлуке у институцијама БиХ.
Вучић и Изетбеговић били су прије неколико мјесеци близу састанка јер је лидер највеће бошњачке политичке партије прво усмено пристао да дође у Београд, али се накнадно повукао, између осталог, због притиска јавности.
Додик
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је настојање да путем дијалога дођу до рјешења, истичући да Српска није угрозила мир и стабилност, нити јој је то била намјера, јер инсистира на Уставу и Дејтону. У изјави за “Срну” подсјетио је да је лани, приликом сусрета са Ердоганом, указао да је стање могуће ријешити кроз посредовање предсједника Турске, Србије и Хрватске. (www.glassrpske.com, Глас Српске, Ведрана Кулага Симић, 20.1.2022)

Нема коментара:

Постави коментар