уторак, 4. јануар 2022.

Milivojević: Niko ne razume promene Ustava, Panović: Previše je recidiva iz ’90

Šta je bilo, kako je izgledalo, šta će biti i kako će izgledati? U našoj politici nikada nije dosadno pa nije bilo dosadno ni prošle godine. O tome koje su to bile najzanimljivije pojave u politici tokom 2021. godine i šta je možda realno da očekujemo tokom 2022. u emisiji "Među nama" govore politikolog Cvijetin Milivojević i direktor Demostata Zoran Panović.
Upitan koji je po njemu najvažniji politički trenutak u prošloj godini, Cvijetin Milivojević je rekao da ih ima toliko, ali da je za njega prva asocijacija smrt poznatih i manje poznatih ljudi,
„Politički utisak mi je da je predsednik, dan uoči Nove godine, po deseti put za vreme svog petogodinjeg mandata najavio povlačenje sa mesta predsednika SNS i prizivanje člana 115. Ustava koji mu zabranjuje već pet godina od kada je predsednik Srbije da bude i predsednik SNS“, rekao je on.
Pre toga, dodao je on, činjenica je da je SNS na izbornoj skupštini krajem novembra propustila da izabere predsednika stranke što je prošlo ispod radara javnosti.
"Po Statutu stranke, predsednik se bira na mandat od četiri godine, a predsednik SNS je izabran pre skoro pet i po godina. Vučić je najavio da će se povući konačno nakon što još jedne izbore na protivustavan način odluči u korist svoje stranke", istakao je Milivojević.
Prema mišljenju Zorana Panovića, postoji jedna svetska, globalna istorija i ova naša domaća koja je često vraćanje starog.
"Mi i dalje živimo u nekim devedesetim godinama. Ovo su devedesete samo sa punim izlozima, sa investicijama i međunarodnom podrškom vlasti", naglasio je Panović.
A što se tiče naše politike, njegov utisak je da tu imamo stalno vraćanje istoga.
Upitan zašto to misli,  Panović ističe da je to zato što je mnogo recidiva 90- tih u javnom prostoru, pre svega u medijima i u propagandi.
"Iako ova vlada i predsednik ne bi mogao da vodi ekonomsku politiku da nema tekovina 5. oktobra, mislim da je došlo vreme rehabilitacije vlade Mirka Marjanovića jer kada pogledate sistem po dubini vidite koliko je ličnosti iz tog perioda rehabilitovano", naglasio je Panović.
Govoreći o tome na kakav referendum izlazimo 16. januara, Milivojević je rekao da ozbiljne zemlje ulaze u promenu i donošenje novog najvišeg akta konsenzusom svih političkih činilaca iz vlasti i opozicije.
"Mi sad imamo jednu situaciju u kojoj je skupština dan za danom, donela akt o promeni Ustava koji ne razumeju ni sami poslanici a da ne govorimo o građanima. Suštinsko pitanje je šta građani dobijaju promenom Ustava - ne dobijaju ništa, ne dobijaju ni više pravde, ni više prava. Kalkulacije tipa da li će nam se otvoriti klaster i to o ekologiji  zato što smo izašli u suret Venecijanskoj komisiji, a taj njihov zahtev stoji već deset godina da promenimo jedan deo, a verujem i da dobar deo ljudi iz pravosuđa ne razume o čemu se tu radi", objasnio je MIlivojević.
Dodao je i da se tri dana nakon neko u skupštini dosetio da evo već 15 godina imamo Ustav a nismo Zakon o referendumu uskladili sa njim i onda baš sad 16. januara, dva meseca pred izbore, ćemo doneti zakon na osnovu koga će se izaći na referendum kojim se ukidaju svi cenzusi.
On je naglasio da "nije isto neki referendum u nekoj mesnoj zajednici i referendum na teritoriji cele države na kome menjaš Ustav". (www.nova.rs, TV Nova S, "Među nama", Maja  Nikolić, 4.1.2021)
Pogledajte celokupno gostovanje Cvijetina Milivojevića i Zorana Panovića: https://nova.rs/emisije/milivojevic-niko-ne-razume-promene-ustava-panovic-pre

Нема коментара:

Постави коментар