понедељак, 24. јануар 2022.

Ponoš i povređen ponos

Izbor predsedničkog kandidata pokazao prave odnose lidera opozicije: Hoće li konačnu reč imati sujete, naručena istraživanja ili koalicioni dogovor?
Ko će biti kandidat koalicije SSP-NS-DS-PSG za predsednika Srbije na izborima 3. aprila – pitanje je koje je proteklog vikenda postalo možda još neizvesnije pošto je SSP predložio za tu ulogu Zdravka Ponoša, člana Narodne stranke koja se, kako tvrdi, o tome informisala iz medija?! Ako se ima u vidu da NS više lobira za svog potpresednika Miroslava Aleksića kao predsedničkog kandidata jasno je da u ovoj opozicionoj koaliciji postoje, najblaže rečeno, nesuglasice jer je teško poverovati da se radi o unapred smišljenoj političkoj strategiji.
Na manje od dva i po meseca do izbora koalicija SSP-NS-DS-PSG i dalje nema zvaničnog kandidata ni za predsednika Srbije ni za gradonačelnika. Doduše, karte ne otvara ni vladajuća koalicija.
U takvoj „igri skrivalica“ prvi potez odlučila je da napravi SSP Dragana Đilasa i to, pre svega, u ime stranke.
Đilas: Verujem da Ponoš može da pobedi Vučića
Na glavnom odboru stranke održanom u subotu u Novom Sadu, SSP je predložio da član Narodne stranke Zdravko Ponoš bude predsednički kandidat koji bi ispred opozicione koalicije trebalo da izađe na crtu lideru SNS Aleksandru Vučiću u izbornoj trci.
-Izglasani predlog SSP-a je da to bude Zdravko Ponoš. Verujem da Ponoš može da pobedi Aleksandra Vučića - rekao je Đilas i pozvao koalicione partnere da podrže Ponoša kao kandidata.
PSG podržao Ponoša, DS još ćuti
Od koalicionih partnera podršku Ponošu kao predsedničkom kandidatu do sada je dao samo PSG dok se DS i dalje ne izjašnjava. S druge strane, u Narodnoj stranci su, najblaže rečeno, iznenađeni predlog SSP-a.
NS: Iz medija smo saznali za predlog SSP-a da Ponoš bude kandidat
Tako je ova stranka objavila saopštenje u kome ističe da je putem medija saznala da je odluka Glavnog odbora SSP da njihov predsednički kandidat na izborima bude član Narodne stranke Zdravko Ponoš.
U saopštenju Narodne stranke se navodi da je prema koalicionom sporazumu koji je 26. novembra 2021. godine potpisan sa SSP-om, Demokratskom strankom i drugim političkim organizacijama, zajednički kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima trebalo da bude izabran konsenzusom.
-S obzirom na to da u dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima nije postignut dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Republike, složili smo se da naručimo dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnenja koja bi nam pomogla da zajednički napravimo najbolji izbor. Ta istraživanja su u toku, a njihovi rezultati bi trebalo da nam budu predstavljeni u utorak, 25. januara - navodi se u saopštenju.
"Nastavićemo da poštujemo koalicioni sporazum"
Narodna stranka navodi da će „nastaviti da poštuje koalicioni sporazum potpisan, kao i sve druge dogovore koje je postigla sa svojim partnerima“, i da neće „preduzimati bilo kakve jednostrane korake“.
„Jedinstvo opozicije je ključna pretpostavka za uspeh na predstojećim izborima. Zajednički kandidat za predsednika Republike trebalo bi da bude osoba za koju se objektivnim metodama utvrdi da ima najveći potencijal da se suprotstavi kandidatu vlasti. Odlučivanje po ovom važnom pitanju ne bi smelo biti vođeno bilo kakvim ličnim, partijskim ili drugim posebnim interesima – stoji u saopštenju Narodne stranke.
Utorak dan D za kandidata koalicije
Dakle, neizvesnost ko će biti kandidat ove opozicione koalicije za predsednika Srbije trajaće najmanje do utorka, ali do tada nad ovim savezom lebdeće pitanje u kakvim su odnosima njihovi članovi kada nisu mogli zajedno da izađu sa svojim predlogom za šefa države?!
“Blic” je to pitanje analizirao sa svojim sagovornicima.
Milivojević: Zašto kandidata određuje istraživanje?
Politikolog Cvijetin Milivojević naglašava za “Blic” da po, svemu sudeći, i vlast i opozicija svoje kandidate određuju na osnovu istraživanja.
-Više bih voleo da se kandidati na izborima određuju na osnovu programa, ideje, spremnosti da se ispune obećanja, a ne na osnovu stvarnih ili fiktivnih istraživanja. Istraživanje može da pokaže da je najbolji kandidat Pera Perić, ali to po meni ne znači da je on pravi predstavnik opozicije – ističe Milivojević.
Kako kaže, sve je moguće u opoziciji pa i prokletstvo sujete.
-Ako se gleda mimo stranačkih interesa, Ponoš može više glasova da dobije od Aleksića. Ponoš nije loš kandidat, ima ozbiljno obrazovanje, vojnu karijeru i jasan državotvorni, građanski i nacionalni stav. Videćemo, verovatno će se pitati i ostali članovi koalicije – ocenjuje Milivojević.
Lacmanović: Očigledno u koaliciji nema sloge kakva bi trebalo da postoji
S druge strane, izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović smatra da u koaliciji SSP-NS-DS-PSG očigledno nema sloge kakva bi trebalo da postoji.
-SSP želi, po svemu sudeći, da izdominira u koaliciji i nametne svog kandidata kao konsenzus. Do sada su svi u toj koaliciji govorili da je glavni cilj tog saveza smena vlasti, ali sada vidimo da je cilj biti i na čelu koalicije – podvlači Lacmanović.
Kako kaže, svaka tenzija u koaliciji je minus pa tako i ova u vezi sa predsedničkim kandidatom.
-Kolika će šteta nastati zavisi od Narodne stranke i njenog odgovora. Ukoliko ta stranka proguta predlog SSP-a šteta će biti manja. Međutim, nisam baš sigiran da će Vuk Jeremić i Miroslav Aleskić prihvatiti sve što im neko uradi iza leđa – zaključuje Lacmanović.
Da li su Ponoš i Aleksić “mačići koji se u vodu bacaju”
Tenzije u vezi sa predsedničkim kandidatom između SSP-a i Narodne stranke neki vide i kao deo strategije cele koalicije da se “oslušne javnost” u vezi sa mogućim predstavnicima opozicije u izbornoj trci.
Politikolog Cvijetin Milivojević ne isključuje takvu mogućnost.
-Moguće je da su Ponoš i Aleksić predloženi u javnosti kao “prvi mačići koji se u vodu bacaju”, a da koalicija izađe sa novim kandidatom kada se uveri ko će biti kandidat vladajuće koalicije za predsednika – apostrofira Milivojević. (www.blic.rs, Blic, M.T, 24.1.2021)

Нема коментара:

Постави коментар