петак, 28. јануар 2022.

Da li je opozicija obesmislila istraživanje?

Umesto prečice za dogovor, postala sredstvo za potkusurivanje
Ono što je trebalo da bude delotvoran plan za dogovor oko najboljeg kandidata za predsedničke i parlamentarne izbore, pretvorilo se u još jedan, najblaže rečeno, šum na vezi između ključnih igrača opozicije. Umesto da se sačeka da istraživanja javnog mnjenja o kandidatima budu gotova i da se tek onda imena "pobednika" prezentuju javnosti, izletelo se sa predlogom mimo dogovora, što je ponovo dovelo do javnih iznenađivanja i slanja poruke o nejedinstvu opozicije.
Opozicija okupljena oko SSP/Narodne stranke/DS/PSG imala je dogovor da se urade dva nezavisna istraživanja i da se, na osnovu rezultata, nađe najjači kandidat za predsednika. AlI, dogovor je prekršen prošlog vikenda, kada je lider SSP Dragan Đilas javno izašao sa predlogom da kanidat za šefa države bude Zdravko Ponoš, član Narodne stranke.
Iz Narodne stranke, koji su za to da njihov potpredsednik Miroslav Aleksić bude kandidat, uzvratili su da su iznenađeni, a onda je lider Vuk Jeremić pomirljivo rekao da neće dozvoliti "raskol i da se pocepa opozicija".
Presudni sastanak se očekuje ovih dana i ostaje da se vidi hoće li se Đilas "odreći" Ponoša, ili ipak Narodna stranka Aleksića ili će se odlučiti za neku treću opciju.
Ipak, mleko je već prosuto, a čak je i onaj deo javnosti koji je naklonjen opoziciji ocenio da je moglo sve da se odradi na drugačiji način i tako da se ne šalje poruka o nepostojanju dogovora.
Postavlja se pitanje da li opozicija obesmislila istraživanja koja su naručili, jer su i mimo njih uradili onako kako su naumili i izgurali svije kandidate, šta je mogao da bude ispravni put do kompromisa?
Govoreći o tome, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za Blic da istraživanja ovakvim razvojem događaja nisu obesmišljena, ali da je sve urađeno tako da može da izazove konfuziju kod birača.
- Neće obesmisliti istraživanja, jer je to nauka, koristiće se i dalje, a važna su i zbog toga što postaju proverljiva kada se objave. Ali, ova dešavanja i ovakva interpretacija uloge istraživanja u poslednjih nekoliko dana mogu u praksi da dovedu do nerazumevanja i mogu uticati na ionako krhko poverenjenje koje javnost gaji prema njima. Ne komuniciraju se na pravi, adekvatan način, daju se nepotpuni podaci i došlo se do toga da su nekoliko proteklih nedelja postala neka vrsta političkog potkusurivanja a ona ne služe tome - smatra Klačar.
- Izazvana je velika konfuzija, i istraživanje je preraslo u neku vrstu konfuznog odlučivanja između ljudi sa različitim mišljenjima. I nevezano za istraživanja, za sve što se radi u politici je dobro da se odluke donose izvan kamera, da se nešto prvo dogovori i onda sa tim izađe javnost. U opoziciji se dešava da se razgovori predviđeni za četiri zida prelivaju u javnost i čini mi se da se sada prerano izašlo sa imenima, sa odlukama, i da je puno toga moglo da se uradi izvan očiju javnosti. Ali, sve će otići u drugu plan kada se saopšte imena, važno je reći da opozicija i dalje ima šansu da ispravi ovu komunikaciju tako što će čvrsto stati iza imena kandidata - smatra Klačar.
Da ovo nije pravi put smatra i politikolog Cvijetin Milivojević koji za Blic kaže da su ova dešavanja oko istraživanja tragikomična.
- Evo, mogu da vam otkrijem i da su mene dva moja poznanika pitala da li hoću da me stave u istraživanja oko kandidata. Mislim da ovo nije pravi put, i da bi mnogo pametnije za opoziciju bilo da izguraju ono na što je Aleksandar Vučić spreman, da se povuče sa mesta predsednika stranke, ali pre raspisivanja izborae. Ali, oni ni ne čuju šta on ima da kaže. Ili, da mole boga da se ne kandiduje, i da se odluči da posle šefa države ode na mesto premijera - ističe Milivojević.
Ko god da izađe protiv Vučića u ovakvoj situaciji, provešće se kao bos po trnju, smatra on.
- Opozicija se bavi merenjem rejtinga, svesni da niko ne može da ugrozi Vučića. A posebna priča je to što se polovina kandidata koji su mereni izjasnila da tako nešto ne bi ni prihvatili - napominje Milivojević.
Nešto blaži u oceni je profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković. On ocenjuje da akt saopštavanja imena pre istraživanja i dogovora "sigurno nije dobar signal", ali i da nije nepopravljivo.
- To pokazuje da nema dovoljno kapaciteta za dogovore, i da još traje pregrupisavanje. Ali, dalje je važno je poslati poruku da je promena moguća, kontrolisati izbore i da se uradi objedinjavanje energije i da se da podrška najboljem kandidatu u drugom kandidat, ako do njega dođe. A doći će ako bude ove sinergije, ako se sačuva - zaključuje Stojiljković. (www.blic.rs, Danijela Luković, 27.1.2022)

Нема коментара:

Постави коментар