четвртак, 27. јануар 2022.

Kad zafale glasovi: Milijardu i po evra novčane pomoći ili mito za građane

Kad se sabere sav novac koji je država dala građanima u poslednje dve godine, a sve nekako baš uoči izbora, dolazi se do brojke od oko 1,4 milijarde evra. Toliko je novca vlast uložila u pokušaj kupovine novih glasova, smatraju sagovornici Nova.rs, a s obzirom da tih para u budžetu nema, Srbija će se dodatno zadužiti i to najverovatnije kod Kineza, tako da nikada nećemo saznati po kojim uslovima i kamatama.
Kad je reč o novčanoj pomoći države u prethodnih dve godine, ona je izgledala ovako:
Oko 600 miliona evra potrošeno je za pomoć od 100 evra koji su građanima Srbije dati pred junske izbore 2020. godine. Zatim je država prošle godine dala oko 400 miliona za pomoć od 80 evra svim punoletnima, koji su im isplaćeni u tri rate. Oko 100 miliona evra biće isplaćeno mladima od 16 do 29 godina, a oko 280 miliona evra za pomoć penzionerima u iznosu od 20.000 dinara.
Novi kanal za finansijske mahinacije
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović kaže za Nova.rs da je budžet Srbije već u deficitu, te da za novu pomoć mladima nemamo novca. Zato ćemo se, kako dodaje, zbog ovog predizbornog pokušaja kupovine glasova dodatno zadužiti.
 “Da se razumemo, svaka Vlada potpkupljuje birače, manje primitivno i očigledno, ali to radi. Vučić je sada krenuo u lov na birače i mora na udicu da stavi mamac, a procenio je da može da ih kupi parama. E sad odakle nam taj novac? Nemamo ga, budžet je već u deficitu i moraćemo da uzimamo kredite. Na našu veliku žalost najverovatnije od Kineza, po uslovima koji će ostati tajna. Dakle nećemo znati ni po kojim kamatama smo se zadužili, niti koliko će to na kraju da nas košta. Niko nema način da uđe u trag tim parama”, kaže Popović.
Od svih novčanih pomoći koje je država do sada davala građanima, ova koja je namenjena mladima od 16 do 29 godinama, prema njenom mišljenju je najučinkovitija.
“To je sjajna ideja i na tome treba čestitati timu koji ju je osmislio. Svima nam je očitana dobra lekcija. Jedino što nedostaje ovoj grupi mladih ljudi jeste poštovanje, da se njihova individualnost ojača. Pa zamislite samo neko dete od 16 godina koje će na svoje ime dobiti novac. Ta mera će sigurno biti delotvorna. Za vlast dvojako. Prvo što će sigurno dobiti izvestan broj glasova, a dugo što je otvoren još jedan kanal za finansijske mahinacije. Ovaj novac će kako piše i u zakonu biti uplaćivan na privremene račune, koji će se gasiti posle godinu dana. Dakle, idealna mogućnost da se simpatizerima vladajuće stranke uplaćuje novac na lažna imena, jer za godinu dana tragovi o tome neće postojati”, navodi Popović.
Zašto opozicija ne reaguje?
Da nema sumnje da je nova tura državne pomoći pokušaj kupovine glasova uoči izbora, smatra i politikolog Cvijetin Milivojević.
 “Naravno da je to pokušaj da se pridobiju glasovi, ali moje mišljenje je da je to mnogo bolje iskorišćen novac nego neka druga ulaganja ove vlasti. Svakom građaninu prija da dobije novac od države iako zna da će ga vratiti i to sa kamatom. Ali mnogo više voli da dobije 100 evra naših para, nego kad čuje da ćemo davati milijardu evra odštete Rio Tintu ili da smo platili 600 miliona za televizijski prenos fudbalske Premijer lige Engleske… Druga je stvar što većina građana smatra da im je Vučić dao neke pare. A zašto je tako? Zato što je Vučić ujedno i predsednik države i predsednik Vlade i ministar svih ministarstava i predsednik vladajuće stranke. A za to odgovornost nosi i opozicija”, navodi Milivojević za Nova.rs.
Kako objašnjava, problem je u tome što se niko iz opozicije ne bavi time što Vučić ostaje na čelu SNS iako je predsednik države.
“Pored toga što krši Ustav, ovo mu omogućuje da bude predsednik Vlade i ministar finansija i Deda Mraz, te odlučuje i o novčanoj pomoći baš pred izbore, a najavljuje i novih 100 evra ako ostane na vlasti", zaključuje Milivojević.
Milivojević kaže da se treba baviti i drugim pitanjima koji su očigledan primer korupcije.
“Na primer, zašto Moravski koridor radi kompanija Behtel po duplo većoj ceni od one koju je ponudila kineska firma. Iam li veće korupcije od toga? Zatim, ko je pravi vlasnik Beograda na vodi i zašto država nije većinski vlasnik, već neka fantomska firma iz Emirata”, navodi Milivojević. (www.nova.rs i list Nova, Jelena Jelovac, 26.1.2022) 

Нема коментара:

Постави коментар