четвртак, 22. април 2021.

Milivojević: SNS i Vučić preživljavaju afere uz pomoć medija

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da bi rejting Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića bio na izuzetno niskom nivou kada bi Javni servis Radio-televizije Srbije (RTS) i televizije s nacionalnom frekvencijom izveštavali profesionalno i nepristrasno o gotovo svakodnevnim aferama u kojima su akteri predstavnici vlasti.
Milivojević je agenciji Beta kazao da u nijednoj demokratskoj i pravnoj državi vlast ne bi mogla da "preživi" opravdane sumnje da su njeni najviši predstavnici povezani s kriminalnim grupama, pedofilijom, dilovanjem droge i da flagrantno krše zakone i Ustav.
"Svaka ozbiljna agencija za istraživanje javnog mnenja izbegava ankete u nemogućim uslovima, tako da su rezultati pojedinih istraživanja koji govore da vlast ima 60 odsto podrške irelevantni. Mi imamo situaciju apsolutne neinformisanosti većine gradjana. Gradjani se informišu samo na osnovu poruka Aleksandra Vučića sa celodnevnih gostovanja na televizijama", rekao je Milivojević.
Prema njegovim rečima, svako ko tvrdi drugačije od Vučića, u javnosti se predstavlja da laže.
Ipak, kaže on, nema sumnje da su kriminalne afere s kojima se povezuju državni funkcioneri, umanjile popularnost SNS i Vučića.
"Gradjani Srbije nemaju naviku da se informišu preko kablovskih kanala i društvenih mreža. Oni to čine pre svega preko drugog Dnevnika RTS-a i 24-časovnog rijaliti programa televizija Pink, Hepi i njima sličnih. Na osnovu izveštaja s tih televizija gradjani donose odluku da li će izaći na izbore i za koga će glasati", objasnio je politikolog.
Medjutim, naglasio je Milivojević, primetno je da televizije s nacionalnom frekvencijom gube poverenje kod naroda.
"To potvrdjuje činjenica da je u junu prošle godine na izbore izašlo manje od 50 odsto glasača, a da je vlast dobila manje od 25 odsto glasova upisanih birača", rekao je on.
Milivojević kaže da u poslednjih pet-šest godina politička istraživanja javnog mnenja u Srbiji obavljaju samo dve agencije.
"Problem je što se te agencije bave kreiranjem javnog mnenja radeći isključivo za poznatog naručioca koji se zove Aleksandar Vučić. Te agencije zatim u javnosti manipulišu svojim istraživanjima za koja je jasno da su radjena u nenormalnim uslovima i tako vrše pritisak na javnost da se opredeljuje na stranu vlasti", ocenio je politikolog.
Naglasio je da se ozbiljan istraživač javnog mnenja u ovom trenutku ne bavi istraživanjem javnog mnenja.
Govoreći o najnovijoj aferi u kojoj su izneseni navodi o pedofiliji u Jagodini u režiji visokih državnih funkcionera, Milivojević je kazao da je javnost pokazala veliko interesovanje za taj slučaj.
"Medjutim, i na ovom primeru smo videli da su televizije s nacionalnom frekvencijom branile optužene iz vlasti, a da se nisu bavile žrtvama", kazao je on.
Imajući sve to u vidu, kaže Milivojević, opozicija pravi veliku grešku što se bavi "šminkanjem" televizija s nacionalnom frekvencijom.
Rekao je da se opozicija ne bavi suštinom, već traži svoje veće prisustvo u informativnom programu i smenu REM-a.
"Za gradjane je osnovno pitanje da li su mediji otvoreni za život ili nisu. Gradjane ne interesuje da li će neki političar dobiti pet ili deset minuta u besmislenoj emisiji 'Reč na reč'. Gradjane interesuje da centralni dnevnik RTS profesionalno izveštava o aferi pedofilije u Jagodini, o tvrdnjama bivšeg inspektora UKP-a Milana Dumanovića, o niskom životnom standardu i na tome bi trebalo da insistira i opozicija“, naglasio je Milivojević.
Dok se to ne desi, dodao je politikolog, rejting Aleksandra Vučića neće značajno okrnjiti nijedna afera.
"Kada Marinika Tepić otvori neku aferu, odgovor vlasti je takav da na prorežimskim televizijama gostuju razni agitatori i spin-doktori koji se bave Djilasovim milionima i Tepićkinim poreklom, da li je Rumunka ili Srpkinja. Kada bi televizije s nacionalnom frekvencijom samo dva meseca svoj posao radile profesionalno, Srbija bi postala slobodna zemlja", zaključio je Milivojević. (Beta, www.beta.rs, 22.4.2021)

Нема коментара:

Постави коментар