четвртак, 8. април 2021.

Ako ne prođe smjena, otvara se pitanje premijerovog povlačenja

 "LEPOSAVIĆ DOPRINIO RASTU MEĐUETNIČKIH TENZIJA ŠTO JE NEDOPUSTIVO"
"Odlično bi bilo da imamo politički konsenzus da ministar pravde koji negira genocid u Srebrenici i pravosnažne odluke međunarodnih pravosudnih instanci ne može više za kvaku Ministarstva da se uhvati", navodi Uljarevićeva
Predlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića je odgovorna odluka, koja može imati višestruke posljedice - od jačanja ugleda predsjednika Vlade, pa do toga da će možda morati da podnese ostavku, smatraju sagovornici “Vijesti”.
Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević pohvalila je predlog Krivokapića, navodeći da je njegova odluka odgovorna - kakvu ovdašnji političari rijetko donose i da će se po njoj pamtiti. “Da je bila bolje politički pripremljena lakše bi i samom premijeru pala, odnosno mogao je dio napada prevenirati i obezbijediti možda širu podršku u Skupštini da se ona izvede efikasno”, smatra Uljarević.
Krivokapić je juče Skupštini dostavio Predlog za razrješenje Vladimira Leposavića. U obrazloženju je naveo da je javno djelovanje ministra od izbora 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije iz septembra 2020. koji je bio programski osnov za formiranje Vlade.
Podsjeća da je Leposavić odgovarajući na poslaničko pitanje relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao djelo genocida.
“Takvim činom se doprinosi rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode, što je nedopustivo, jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu i narušava se obaveza Crne Gore proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojoi se Crna Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnom sudu za bišu Jugoslaviju”, naveo je Krivokapić.
U obrazloženju se dodaje da se na taj način iskazuje nepoštovanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije o njenom prihvatanju koju je 2009. prihvatila Skupština Crne Gore, ugrožava međunarodni ugled države Crne Gore i same Vlade kojoj pripada Leposavić.
Iz DF-a su u ponedjeljak rekli da neće glasati za smjenu Leposavića, jer se takve stvari ne rješavaju bez dogovora, i da će Krivokapić morati tražiti pomoć DPS-a, koji se ipak nije izjasnio da li će glasati za smjenu. Ni Demokrate, kako je saopšteno iz te partije, neće glasati za smjenu Leposavića, ako to podrži DPS.
Iz Pokreta za promjene upozorili su da će Krivokapić smijeniti jednog ministra, ali neće moći izabrati novog.
URA, SDP, SD, BS i albanske partije najavile su da će podržati smjenu Leposavića, DPS nije bio izričit da će glasati iako se njihova osuda izajve ministra ne dovodi u pitanje.
Daliborka Uljarević kaže za Vijesti da asimetrična glasanja, koja će se izvjesno desiti u ovom slučaju, uvode novu i zanimljivu dinamiku i biće dobar test za poslanike koji bi, inače, trebalo više da zastupaju principe nego da budu okovani krutim partijskim instrukcijama.
Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović smatra da je najjednostavniji način da ova situacija bude riješena da Leposavić sam podnese ostavku.
“On više nema podršku premijera u čijoj Vladi je ministar, a ovakvim postupanjem i odbijanjem da se povuče on može biti direktan uzročnik pada Vlade. U tom smislu bi svaki odgovoran pojedinac to uradio i snosio posljedice svojih postupaka i pogrešnih procjena”, kazala je Marović agenciji Mina.
Na pitanje šta bi za Vladu značilo ako bi Skupština odbila zahtjev Krivokapića za smjenu Leposavića, ona je odgovorila da to otvara mogućnost i njegovog povlačenja sa čela Vlade.
Govoreći o tome zašto se podigla ovolika prašina zbog smjene jednog ministra pa se i Srbija miješa, direktorica CGO Daliborka Uljarević odgovorila je da postoje određena pitanja koja su neki vid skenera za vrednosni okvir, a neka od njih, nose i dodatni emotivni naboj.
 “U polarizovanim i etnički raslojenim društvima kakvo je, nažalost, crnogorsko, koja se teško i nevoljno suočavaju sa prošlošću, to ima jak mobilizacijski potencijal što neodgovorno i manipulativno određeni akteri koriste. Odlično bi bilo da imamo politički konsenzus da ministar pravde koji negira genocid u Srebrenici i pravosnažne odluke međunarodnih pravosudnih instanci ne može više za kvaku tog Ministarstva da se uhvati. No, upravo je odsustvo takvog konsenzusa mjera naše udaljenosti od onih evropskih vrijednosti i najboljih praksi kojima se teži a koje očito mnogi samo deklarativno zagovaraju, ali i slabosti koju koriste neki spoljni akteri, a u ovom slučaju Srbija”, kazala je Uljarević.
Ako želimo da uspijemo u ovom teškom procesu, ne smijemo igrati igru koju nam nameće DPS, a oni pitanje Srebrenice ne forsiraju zbog ljubavi prema našim bošnjačkim sugrađanima, već zbog kriminala koji očajnički žele da sačuvaju igrajući na kartu naših podjela. Ne smijemo da se pecamo na njihove udice zla, rekao je Zdravko Krivokapić
Dodaje da se iz “histerije” medija bliskih srbijanskim vlastima čita živa zainteresovanost njihovih zvaničnika, konkretno predsjednika Srbija Aleksandra Vučića, da kadrira i u Crnoj Gori. Poznato je, dodaje, kako su u crnogorskoj prošlosti prolazili oni koji su se prepuštali sličnim podrškama iz susjedne Srbije.
Smatra da predstojeći izbori u Herceg Novom ne nose nikakvu neizvjesnost da bi ovo pitanje imalo uticaja na njih.
Cvijetin Milivojević kaže da Leposavić ne treba da se raduje aplauzima iz Srbije, konkretno iz Vučićeve Srpske napredne stranke.
“Ne bi trebalo da se raduje ni Krivokapić zbog činjenice da će Leposavića morati da smijeni uz pomoć DPS-a. Jer su DPS i SNS koliko do juče bili vrsta sijamskih blizanaca koji su potpirivali to anticrnogorsko raspoloženje u Beogradu i antisrpsko raspoloženje u Podgorici. Radili su to na bazi zajedničkog interesa”, naveo je Milivojević.
Podsjeća da je crnogorska Vlada stvorena kompromisima gdje su se mnoge partije iz tri koalicije koje čine vlast, dogovorile da razlike ostave po strane.
“U ovom trenutku imamo rušenje iz same Vlade i rušenja iz SNS-a iz Beograda i DPS-a iz Podgorice”, rekao je Milivojević.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Ivan Vukićević se u vezi slučaja Leposavića, koji ga je predložio na to mjesto, obratio premijeru otvorenim pismom: “Upozoravam Vas da bi se uz glasove opozicije, u svakom momentu našla dovoljna većina za smjenu svakog ministra ili potpredsjednika u Vladi koju predvodite, čega biste morali biti svjesni, pa Vas ja opravdano pitam kuda ovo vodi?”, naveo je Vukićević.
Ovo je prvi put u novijoj političkoj istoriji da se državni sekretar javno obraća premijeru. On je, između ostalog, poručio i da ako je Leposavić zaslužio razrješenje, “nije pošteno” da taj proces pokuša sprovesti glasovima onih koji ga ne žele za premijera.
Milivojević: Ministarstvo pravde jedno je od ključnih u Vladi
Beogradski analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je Leposavić ozbiljan pravnik i vrlo vjerovatno ima argumente za sve te tri greške, ali bi po pravilu zbog ovoga trebalo da padne cijela Vlada jer je riječ o jednom od tradicionalnih ministarstava i ministru pravde.
“Logično bi bilo da padne čitava Vlada, ali opet to nije u interesu nijednoj od ove tri vladajuće grupacije jer bi to u ovom momentu značilo privremene izbore iz kojih bi vjerovatno DPS izašao kao pobjednik. Krivokapić bi morao da traži neko drugačije rješenje. On ima političku ambiciju, direktno se angažovao na izborima u Nikšiću. Ako istraživanja pokažu da mu je porastao politički rejting, onda možda prevremeni izbori jesu opcija, ali ne izazvani na taj način što bi smijenio ministra pravde uz pomoć ‘arhineprijatelja’. Bolje srušiti vladu na drugi način, da je sruši sam Krivokapić ako misli da bi njegova grupacija na izborima prošla bolje nego što se sada misli”, kaže Milivojević.
Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je za Glas Amerike rekla da je Brisel upoznat sa inicijativom premijera Crne Gore za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava “u svjetlu njegovih komentara o Srebrenici”. “Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrijednosti Evropske unije i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju”, poručila je ona.
Krivokapić: Nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova
Krivokapić je juče u pismu građanima naveo da izdajnik nikad nije bio, niti će biti.
“Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni vidjeli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajom kakvim je sijala vjekovima”, poručio je Krivokapić.
On je reagovao nakon prozivke pojedinaca iz DF-a, ali i dijela javnosti da je izdajnik zbog predloga za smjenu ministra.
“Nisam predložio da se ministar Leposavić razriješi samo zbog izjave u vezi sa Srebrenicom. On, ali i svi ministri ove Vlade, moraju dobro znati da lične stavove podrede opstanku Vlade. Ovaj težak izazov podrazumijeva da nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova ako su u suprotnosti sa Sporazumom koji smo ulaskom u Vladu prihvatili. Ministar Leposavić, kojeg smatram pametnim čovjekom, sebi je dopustio taj luksuz”, kazao je Krivokapić. (Vijesti, www.vijesti.me, Biljana Matijašević, 7.4.2021)

Нема коментара:

Постави коментар