недеља, 4. април 2021.

Milivojević: Nije Vučić genije u propagandi, on čita istraživanja za razliku od opozicije

Nije Vučić genije u propagandi, on čita istraživanja, za razliku od opozicionih lidera, ali kada uvedete totalnu diktaturu u medijski prostor, kao što je on uveo, lako je kreirati sliku koju želite, izjavio je u intervjuu FoNetu politikolog Cvijetin Milivojević.
Kao stručnjak za politički marketing, on je u serijalu Kvaka 23 objasnio da je „suština propagande da je u njoj dozvoljeno sve, pa i laž“, ukazujući da predsednik Vučić to  „beskrupulozno koristi“.
Malo je političara, uz sve njihove mane, u opoziciji, pa  čak i u vlasti, koji bi bili spremni da idu toliko daleko, ali je „on prešao tu granicu i on to može“, rekao je Milivojević  novinarki Danici Vučenić.
Prema njegovom uverenju, Vučić izlazi iz svake od osam nadležnosti koje su u Ustavu Srbije propisane za predsednika Republike, dok se u praksi ponaša kao da je sve, „i sudija i tužilac i poligrafista, i advokat i ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova“.
„I ministar finansija i ministar svih najvažnijih ministarstava i šef i političkog i medicinskog dela Kriznog štaba i prvi stručnjak za epidemiju i raznosač respiratora i glavni vakser i antivakser“, nabrojao je Milivojević.
Govoreći o odnosu Evrope prema predsedniku Srbije, tvrdi da je on „doveden 2012. godine, uz saglasnost Berlina, Vašingtona, ali i Moskve“ i da mu je jedini zadatak bio da „Srbiju izvlači sa Kosova, a da je uvodi u Evropsku uniju (EU)“.
On prvi zadatak obavlja, jer je u međuvremenu potpisao Briselske sporazume, a drugi dosta loše i puzajuće, protumačio je Milivojević i konstatovao da Vučić manipuliše time kako je pritisnut oko Kosova, jer su „isto bili pritiskani i Tadić i Koštunica, pa i Đinđić“.
Prema njegovom stavu, Vučić „podmeće Kosovo kao priču na unutrašnjem planu, a na spoljnom, pod firmom kooperativnosti, uništava demokratiju poslednjih sedam godina“.
Osvrćući se na ozbiljne kritike kojima je predsednik Srbije izložen iz međunarodne zajednice zbog stanja u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, Milivojević je istakao da „Vučić i dalje ima prostora i da je još jahač koji je u sedlu“.
Nije, međutim, odbacio mogućnost da ponovo „postane hiperkonstruktivan u vezi sa Kosovom i ponovo dobije naklonost EU“, ali i da proba da iskoristi, kao izlaznu varijantu, „naređenje“ Unije, koja, iako to glasno nije rekla, suštinski nije priznala prethodne parlamentarne izbore.
Zbog toga on mora da raspiše vanredne izbore, da se „ratosilja funkcije predsednika SNS i tako izađe na sledeće predsedničke izbore“, predviđa Milivojević, koji ocenjuje da je Vučićeva druga mogućnost da „uđe u rat sa opozicijom“.
Prema njegovom mišljenju, to je, ipak, manje verovatno, „jer bi morao da vodi dva rata paralelno, pošto već ima rat u svom najbližem stranačkom okruženju“.
Smatra i da je Evropski parlament pre neki dan napravio „ustupak“ Vučiću, najavom pregovora vlasti i opozicije tek za leto, što zbog godišnjih odmora može da znači i septembar, a to mu „daje još pola godine mogućnosti da manipuliše i radi šta hoće“.
Analizirajući propagandu Vučićeve vlasti,  Milivojević je uočio tri faze, među kojima je „prva faza preumljenje, kada od ratnog huškača pokušava da postane protestant nemačkog političkog uverenja i šalje poruku da je on novi Zoran Đinđić“.
U drugoj fazi se „samožrtvuje“, dok je sada na delu treća faza koja se oslanja na praksu ogoljene propagande, ukazao je on i naglasio da se to manifestuje kroz činjenicu da je „Vučić gazda svih medija“ i da „cela Srbija sluša Vučića preko svih njegovih medija“.
Svaka tema koje se dohvati je „velika“, od vakcinacije ili pandemije, do nacionalnih tema, u kojima „ljude koji smatraju da Kosovo ne treba da bude van Srbije naziva mitomanima, pa čak i ratnim huškačima“, primetio je Milivojević.
Kako je procenio, to „nije manipulacija“, već može čak da se smesti u domen „kućnog vaspitanja“, jer na takav način poručuje da zaboravimo šta je ranije govorio i da mu oprostimo „ružnu prošlost“.
Istovremeno, jedan deo uticaja propagande i spinova na građane može da se smesti u kontekst političke kulture, ali je važno imati na umu i da građani nisu dobro informisani, zaključio je Milivojević. (FoNet, www.fonet.rs, emisija “Kvaka 23”, voditeljka Danica Vučenić, 4.4.2021)

https://fonet.rs/produkcija/kvaka23/35946540/gazda-svih-medija.html

Нема коментара:

Постави коментар