уторак, 20. април 2021.

Актуелно: Словенија није случајно изабрана да пренесе "пошту" (ВИДЕО)

Словеначки документ који говори о прекрајању регионалних граница, иако без јасног пошиљаоца и примаоца, и даље је једна од најважнијих тема у региону.
Више није спорна његова аутентичност, него посљедице које може да произведе, сагласни су гости наше емисије Актуелно.
Кажу да Словенија није случајно изабрана као страна која ће да пренесе "пошту", а забрињавајуће су пријетње политичког Сарајева да ће овај документ да дестабилизује цијелу Европу.
Професор Милош Шолаја каже да Словенија има директан интерес у региону, да очекује корист од "повратка у југословенски простор", те да упућивање нон-пејпера није изненађење.
Стручњак за међународне односе Жељко Будимир наводи да је БиХ протекторат, да се налази под одређеним видом заштите и старатељства од стране ЕУ и САД, те да велике кризе најбоље показују сву нефункционалност овакве заједнице. Будимир истиче да је код нон-пејпера занимљиво то што питање промјене граница не долази из Београда или Бањалуке, већ из чланица ЕУ које су заинтересоване за регион.
Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да су након досадашњих нон-пејпера услиједили "прави документи". (www.rtrs.tv, Радио-телевизија Републике Српске, емисија „Актуелно“, 19.4.2021)

https://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=429288

Нема коментара:

Постави коментар