среда, 21. април 2021.

И неке друге мапе су на први поглед биле нереалне

 

Не престају полемике о фамозном “нон пејперу”

Бaњалука - Блиска историја из касних осамдесетих година прошлог вијека нам на најбољи начин говори како на сваку мапу која се појави на овим нашим просторима, а тиче се некаквог прекрајања граница на Балкану, треба гледати као на нешто веома реално и у будућности изводљиво.
Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић коментаришући садржај наводно словеначког нон пејпера који је изазвао велику политичку збрку у региону и подијељене ставове, а у ком се истиче, како с обзиром на то да је садашњост и будућност Балкана и даље оптерећена “неријешеним националним питањима”, најбоље би било да буде завршен некада започет и недовршен процес распада Југославије.
- Садржај овог документа само на прву делује неостварив. Ако у помоћ позовемо блиску историју можемо видјети да је то врло реално као и скеч који су својевремено направили “Надреалисти”, а у ком се говорило о подељеном Сарајеву. Сећам се како су људи крајем осамдесетих били шокирали када су се појавиле фантомске мапе нових граница на Балкану. Иако већина није веровала у све то, испоставило се да су цртачи били визионари. Баш као и “Надреалисти”. Због свега тога тога ја и данас сваку мапу доживљавам веома озбиљно - каже Миливојевић.
Улазећи даље у садржај и срж овог документа, Миливојевић наводи како је постало очигледно да је садашња БиХ неодржива због своје нефункционалности, али и да је питање Косова немогуће ријешити једнострано.
- Више је него јасно да је немогуће направити некакву унитарну БиХ, али и да се ствар око Косова неће завршити тако што ће читаво Косово остати у Србији или читаво бити независно. Тражиће се неки компромис, територијални, а што би подразумевало да део КиМ остане у Србији, а други буде независан. Наравно не треба заборавити и да је Словенија, када се отцепљивала, прва промовисала израз раздруживање, а што је подразумевало да они који су саставили СФРЈ имају право и да је раставе. И то је врло битно јер када говоримо о БиХ има ту нека логике. Како је настала БиХ, гледано словеначком језиком, па удруживањем три народа - каже Миливојевић закључујући како у овом тренутку није толико битно ко стоји иза овог “нон пејпера”, колико то што су овакве и сличне мапе из неког ранијег периода довеле до распада Југославије, а касније и њеног крњег дијела.
Словеначки новинар и политички аналитичар Дамир Мршић сматра да је овај документ осмишљен у, како ју је назвао, “сарајевској кухињи”.  Према његовом мишљењу иза фамозног папира стоји “бошњачко политичко подземље”, али и поједини политички актери са словеначке опозиционе сцене, који годинама раде у тијесној спрези.
- Словенија нема времена, капацитета а мислим ни жеље да премјешта геостратешке коцке на западном Балкану. Иза свега се крије покушај словеначке опозиције да се обрачуна са Јанезом Јаншом. С њима су се удружили и одређени људи из политичког Сарајева, који користи сва расположива средства и канале да створе слику жртве. Познато је да сарајевска политичка чаршија увијек извлачила Тању Фајон из рукава када јој је требала нека врста европске помоћи, а овог пута је у питању подршка унитаризму и хегемонији кроз даљу демонизацију Хрвата и Срба у БиХ - навео је овај словеначки новинар.
Садржај
Као једно од рјешења за балкански чвор, предложено је “уједињење Косова и Албаније, гдје би српски дио Косова, по узору на Јужни Тирол, добио посебан статус”, али и уједињење већине територије РС са Србијом. Рјешење за “хрватско национално питање”, аутори овог “нон пејпера” виде у уједињењу већинског хрватског кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском дијелу БиХ, такође по узору на Јужни Тирол. Бошњаци би на тај начин добили независно функционалну државу. (Глас Српске, www.glassrpske.com, Вељко Зељковић, 21.4.2021)

Нема коментара:

Постави коментар