понедељак, 8. март 2021.

Valentina Reković prešla u SSP, kaže – kaje se zbog učestvovanja na izborima

Pregrupisavanje opozicije je u toku i priprema pre svega za dijalog o izbornim uslovima. Personalna rešenja podižu mnogo prašine a pažnju javnosti izazvao je prelazak Valentine Reković iz pokreta "1 od 5 miliona" u Stranku slobode i pravde. Iz organizacije koja je učestvovala na izborima u partiju koja je bila samo za bojkot.
„Ja se nadam da im ne smetaju ove pocepane patike koje su studenti imali tokom protesta i tokom ovih 20.000 kilometara što su prešli, oni dobro znaju da ćemo mi promeniti sistem za šta se zalažemo, da će ‘1 od 5 miliona’ to uraditi“, izjavila je Reković 2. juna 2020. godine.
Tako je Valentina Reković, učesnica protesta „1 od 5 miliona“ govorila kada je taj pokret ipak rešio da izbore ne bojkotuje. Devet meseci posle učešća na izborima kaže da je pogrešila i postaje deo Stranke slobode i pravde.
„Svaku kritiku zbog odluke da izađem na izbore prihvatam. Danas mi je iskreno žao zbog toga. Tada sam iskreno verovala da je izlazak na izbore bio ispravna odluka, kao što sam verovala u ideju da je zaključavanje u Rektorat dok se Siniša Mali ne proglasi plagijatorom bila ispravna“, kaže Reković.
U pokretu „1 od 5 miliona“ kažu da je Valentina otišla još pre četiri meseca i da ima pravo da nastavi borbu kako ona želi.
„Valentina Reković je bila jedan izuzetni adut ‘1 od 5 miliona’. Razlog zašto je otišla tamo ne znam, svako ima pravo da promeni mišljenje i apsolutno je njeno legitimno pravo da nastavi svoju karijeru tamo gde želi“, rekao je Martin Bežinarević iz „1 od 5 miliona“.
U SSP imaju razumevanje
U SSP-u studentkinju iz Nove Varoši dočekali su bez problema, kažu – razumeju ljutnju građana jer nisu svi uvek bili na istoj strani.
„Moramo da se dignemo iznad toga i da shvatimo da nam je potreban svaki čovek koji nije kriminalac, koji se nije okoristio o ovaj režim, koji nije bio na funkcijama Srpske napredne stranke, dakle ljudi svi koji žele promenu i slobodu u ovoj zemlji su dobrodošli“, naglasio je Borko Stefanović.
Politički analitičari ocenjuju da nije Valentina Reković jedina sa kojom je saradnju počela opozicija koja je bojkotovala izbore i poručila da neće sarađivati sa onima koji su na prošle izbore izašli.
Zašto može Reković a ne može Tadić?
„Pošto je već ta grupacija oko SSP-a napravila jednu vrstu izuzetka sa Pokretom slobodnih građana, koji iako je definitivno izašao na izbore, kršio je zavet bojkota, on je primljen u tehničku grupaciju koja sprema zahteve za dijalog, ali su na drugoj strani neke druge stranke koje su samo sa jednom nogom izlazile na izbore, tipa stranke gospodina Tadića koja je izašla samo na lokalne uzbore na Vračaru. One su nepoželjne u bojkot bloku. Ima tu puno nelogičnosti, mislim da će biti prava veština i za Đilasa i za ostale iz SSP-a da objasne zašto Valentina može, a Tadić ne može“, ocenjuje analitičar Cvijetin Milivojević.

Valentina Reković je aktivno učestvovala na protestima i u mnogim blokadama koje su studenti organizovali u 2019. godini a jedna od njih je i ona u kojoj su izdejstvovali sve svoje zahteve kada su se zaključali u Rektorat i u njemu proveli nekoliko dana. (TV N1, www.rs.N1info.com, Žaklina Tatalović, 8.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар