среда, 3. март 2021.

Jedino izvesno da Stefanović nije Vučićev naslednik u SNS

Sukob u vrhu Srpske napredne stranke još dublji nego što izgleda, tvrdi se u političkim krugovima
Sukob unutar Srpske napredne stranke između Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića dublji je nego što izgleda čak i uz sadašnji niz afera koje razrađuju tabloidi, tvrdi se u političkim i bezbednosnim krugovima.
Eskalacija sukoba dve struje ukazuje da se „obruč steže“ oko ministra odbrane Stefanovića i vodi njegovom definitivnom padu sa pozicije moći unutar stranke, a otvoreno je pitanje da li će on iskoristiti službe bezbednosti da „uzvrati udarac“, što bi vodilo većem raskolu i nanelo štetu Vučićevom režimu.
Tako sagovornici Danasa ocenjuju najupečatljivije aktuelne događaje kao što je saslušanje bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović u sklopu obračuna sa kriminalnom grupom oko navijača Partizana Veljka Belivuka.
Ukazuju i da je eskalacija počela aferom „Jovanjica“, dok je Stefanović bio ministar policije, kada je sa uhapšenim vlasnikom dobra na kome se gajila marihuana u vezu doveden Vučićev brat.
Moć i uticaj Stefanovića neupitno slabe već neko vreme, a vidljivo je prebacivanja sa mesta ministra policije u resor odbrane, nakon junskih izbora.
Tome u prilog govori i održavanje sednice Predsedništva SNS bez njegovog prisustva, spekulacije o tome da će Aleksandar Šapić preuzeti vođenje glavnog grada kako bi se „sklonili“ Stefanovićevi ljudi, budući da je Stefanović šef beogradskog odbora stranke.
Najavljeni Glavni odbor za april ili maj, Vučićevo isticanje da ovo telo broji 600 ljudi, kao i izborne skupštine za septembar, mogući su epilog gde će Stefanović ili mirno prihvatiti da se skloni poput Tomislava Nikolića 2017, ili će doći prvi put do ozbiljnog raskola u SNS, od kako je ta partija nastala 2008.
Odgovor na pitanje da li je Stefanović „odlučio da se bori“ kako je to u jeku afere „Krušik“ za njega tvrdila opozicija, možda je i jučerašnje saopštenje, dato u danu kada sve naslovnice tabloida donose napise o aferi „prevrat“ i o tome da je deo SNS-a spreman da svrgava Vučića, kao i spekulacije tipa da je Slaviša Kokeza, predsednik FSS, navodno video sebe i kao premijera.
Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je „potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao redovnim godišnjim konsultacijama izaslanika odbrane Republike Srbije na kojima je informisan o najznačajnijim procesima i pojavama u državama prijema od uticaja na bezbednost i interese Srbije“.
U saopštenju se dalje kaže da je položaj Srbije osetljiv zbog nastojanja da se očuva vojna neutralnost i teritorijalni integritet, da je pristupanje EU i dalje glavni državni prioritet.
„Jedan od važnih zadataka izaslanstava odbrane je podrška odbrambenoj industriji Srbije, kao veoma značajnom faktoru ekonomije naše države“, zaključuje se u saopštenju i dodaje da su sastanku prisustvovali i  generalni inspektor službi Ministarstva odbrane Slavoljub Dabić i direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković.
Takođe, nedavno je pokrenut i novi dnevni tabloid „Objektiv“, koji se dovodi u vezu sa Stefanovićem.
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže za Danas da je iz svega što smo videli do sada jasno da Nebojša Stefanović više neće biti ono što se od njega očekivalo, odnosno Vučićev naslednik na čelu stranke, a da je otvoreno pitanje u kom pravcu će se dalje ovaj sukob razvijati.
– Očigledno je da se nagomilalo tih afera koje se vezuju uz ime Stefanovića, počev od one diplome i doktorata, preko „Krušika“ i prodaje oružja u koju verujem da je Vučić bio upućen i da je to bila neka vrsta državnog posla, ali su ti odnosi među njima postali previše lični, to nikada nije dobro, kaže Milivojević.
U prilog tome da Stefanović više nije „konkurent“ za vođstvo stranke, ali i da njegova moć u stranci opada govori i to da je poslednja sednica Predsedništva SNS, održana dok je on bio van zemlje, u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Milivojević tvrdi da se „pad Stefanovića“ vidi još od kada je prebačen sa mesta ministra policije na čelo ministarstva odbrane, te da je takav izbor „Vučić kao pravi mandatar Vlade“ napravio da „zadovolji nalog iz Vašingtona da Stefanović ostane u Vladi“, a ne po svojoj želji.
Stefanović je već sa tim formiranjem nove vlade „skrajnut“, podseća Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji je u javnosti pokrenuo aferu „Jovanjica“.
Aleksić ističe za Danas da je na delu „eskalacija otvorenog sukoba struja unutar SNS“ i da bi mnogi članovi vladajuće stranke rado progovorili protiv Nebojše Stefanovića, da „crtaju njegov fotorobot“ kada govore o napadima na predsednika Vučića, prisluškivanju i pokušajima ubistva, ali da još uvek „nemaju nalog“ da označe ime ministra odbrane jer je on i dalje kooridnator službi bezbednosti, „ništa nije radio sam, i sigurno ima materijal koji može da šteti i Vučiću“, kako zaključuje Aleksić.
– Čini mi se da su bliski saradnici Vučića, koji je njihov neprikosnoveni lider, zauzeli veći prostor nego što je on bio spreman da dozvoli i sada se Vučić oseća ugroženim, kao da njegova pozicija više nije nedodirljiva. Za sada je sve još uvek igra – ide maca oko tebe, a „maca“ je sve bliža Nebojši Stefanoviću. Ne treba biti naivan i misliti da će se to lako razrešiti jer ljudi na takvim pozicijama ne sede skrštenih ruku, ako krene neko puštanje podataka, ne treba zaboraviti da je neko ko je bio na poziciji ministra policije upravljao najsnažnijim aparatom, kaže za Danas novinar Đorđe Vlajić. (Danas, www.danas.rs, Aleksandra Popović, 3.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар