субота, 20. март 2021.

Mir u SNS-u zbog vlasti po svaku cenu

Sagovornici Danasa tvrde da politički rat između Vučića i Stefanovića nije završen
„Ma koliko bili u međusobnom ratu Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović procenili su da ih dalje međusobno ratovanje u javnosti vodi ka krahu kompletnog vladajućeg režima. Iako bi se rado rešili jedan drugog opredelili su se da sačuvaju vlast po svaku cenu i ne dozvole da prljavi veš koji imaju jedan o drugom izađe u javnost. To je i razlog zbog čega je predsednik Srbije, nakon svih medijskih prozivki Stefanovića, ublažio retoriku“.
To navode sagovornici Danasa komentarišući najnoviju izjavu predsednika Srbije da aktuelni ministar odbrane nije bezgrešan, da ima objektivnu odgovornost, ali da on nijednog trenutka nije pomislio da je Stefanović povezan sa ubicama iz kriminalnog klana.
Boško Obradović, lider Dveri, kaže za Danas da nema sumnje da Nebojša Stefanović mnogo zna i štošta krije u svojim fiokama, jer je dugo bio ministar policije i drugi čovek SNS.
„Kada bi on progovorio, ova vlast ne bi dugo potrajala. Zato je moralo doći do pomirenja između njegovog i Vučićevog klana u SNS. Konačan obračun odložen je i sve se za sada završilo na naslovima u režimskim medijima koji su sve vreme crtali fotorobota onoga koji je mafijaška veza u vrhu vlasti, a koji neodoljivo podseća na Nebojšu iz Beograda. Međutim, nema ‘skidanja’ Nebojšine glave bez posledica“, smatra Obradović.
On objašnjava da bi Vučić teško mogao da objasni javnosti da nije znao šta radi njegov najbliži saradnik kome je poverio mesto šefa svih službi bezbednosti, ali da ni Stefanović ne sme da iznese sve što zna o Vučiću i drugima iz vrha SNS, jer bi usledilo pitanje zašto je do sada ćutao, sve to podržavao i štitio kao ministar policije.
„Ma koliko bili u međusobnom ratu ispravno su procenili da ih dalje međusobno ratovanje u javnosti vodi ka krahu kompletnog vladajućeg režima. Iako bi se rado rešili jedan drugog, ipak su se opredelili da sačuvaju vlast po svaku cenu. Za sada“, zaključak je lidera Dveri.
I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, smatra da su Vučić i Stefanović praktično osuđeni jedan na drugoga.
„Žive u lošem braku, a ne smeju da se razvedu zbog prljavog veša koji imaju jedan o drugom. Mislim da Aleksandar Vučić čupa kosu s glave zbog Nebojše Stefanovića. Čovek za koga je Vučić govorio da mu je od najvećeg poverenja i postavio ga za koordinatora službi bezbednosti, koga je branio od svih afera, počev od Krušika preko potpunog raspada u policiji, jeste neko ko je danas Vučićev najveći problem. Jasno je da Vučić ne sme da uhapsi ni Dijanu Hrkalović, a Nebojši Stefanoviću ne smeju ni ime da izgovore, iako Vučićevi tabloidi crtaju Stefanovićevu siluetu. Ne smeju da mu izgovore ime jer je Nebojša Stefanović hroničar istorije svih Vučićevih kriminalnih i koruptivnih poduhvata. Stefanović mudro ćuti, jer ima čime da trguje i siguran sam da će tražiti način da zaštiti sebe i svoje ljude tako što će ucenjivati Vučića sa informacijama koje ima o Vučićevim vezama sa kriminalom i korupcijom“, smatra Aleksić.
Boban Stojanović, politički analitičar, ubeđen je da Nebojša Stefanović ima odgovornost za sve što je izašlo u javnost, između ostalog i za prisluškivanje, za pojavu i jačanje kriminalnih organizacija.
On, ipak, podseća da i predsednik Vučić ima objektivnu odgovornost i svaku drugu odgovornost za sve to ima i on kao nekada premijer, a sada i kao predsednik stranke koja je dala mandat Nebojši Stefanoviću.
„I naravno da je i predsednik Republike bio upućen i da je znao za većinu ovih stvari i da su gotovo sigurno zajedno radili u većini afera koje su isplivale u javnost poslednje dve godine. Nije Stefanović bez znanja Vučića umešan u prodaju oružja od Krušika, kao što je i Stefanovic znao za Jovanjicu. Ovo je sada otvoreni sukob dve struje u SNS-u koji je, siguran sam, počeo još letos onim protestima gde je Stefanović pokazao svoj uticaj i moć i time čak i zadržao ministarsku fotelju. Jeste sklonjen iz MUP-a, ali u drugo ministarstvo sile i sada vidimo da će Vučić da čisti sve Stefanovićeve saradnike, ali njega očigledno ne sme. Upravo iz razloga jer mnogo zna i jer su u mnogo čemu učestvovali zajedno. Poprilično sam siguran i da se Jovanjica pojavila jer je Stefanović tako želeo, a i da je Stefanović prvo napravio nerede na protestima, a onda i brutalnu reakciju policije kako bi pokazao ko je tu u tome trenutku ‘gazda’. Sada je verovatno usledio i kontraudar oko Novaka Nedića i pitanje je šta sve Stefanović zna i dokle će da ide. Ali je očigledno da Vučić ne sme da u ovom trenutku ide direktno i lično protiv Stefanovića, kako zbog njegovog odgovora, tako i zbog direktne Vučićeve odgovornosti, jer je Stefanović godinama bio pod zaštitom upravo tog Vučića“, ocenjuje Stojanović za Danas.
Po mišljenju politikologa Cvijetina Milivojevića Stefanović je vrlo ozbiljno shvatio funkciju ministra odbrane i pokrenuo dve vrlo važne populističke ideje: uvođenje redovnog služenja vojnog roka i saradnju sa oružanim snagama BIH .“On je očigledno čovek koji nije izgubio, iako više nije potencijalni naslednik Vučića na mestu predsednika stranke, ali je ostao u vrhu“, zaključuje sagovornik Danasa.
Simpatije Vašingtona
Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da ostanak ministra odbrane u vlasti ne zavisi samo od Vučića, već i od stranih faktora. On ističe da maksimalno što je Vučić mogao da uradi do sada je da Stefanović ne bude ministar policije, ali je zato dobio drugi vrlo važan resor – odbranu. „A dobio ga je zato što je neko sa strane insistirao da Stefanović mora da bude u Vladi. Mi u vlasti Srbije imamo najmanje dva čoveka koji su direktan izbor Moskve, ali i nekoliko njih koji su direktan izbor Vašingtona. Stefanović je čovek koji ima političke simpatije vašingtonske administracije. On je njih osvojio pre dve godine kada je i dobio otvorene pohvale od DEA, američke agencije za borbu protiv narkotika. Ja ne znam koje su to akcje, ali očigledno je da su one bile jako vidljive. On je čovek koji je u Vašingtonu primljen na višem nivou od Aleksandra Vučića, ne računajući Vučićevo sedenje na hoklici kod Trampa (prilikom potpisivanja izjava o ekonomskoj normalizaciji sa Prištinom, prim. urednika)“, tvrdi Milivojević. Dodaje da je odavno jasno da Stefanović ne može biti tek tako oteran i da čitava priča kojom su se igrali tabloidi da je on vrh vrhova bila bi moguća jedino da“ Vučić konačno ispuni svoju ustavnu obavezu i povuče se sa mesta predsednika stranke“. (Danas, www.danas.rs, Mirjana R. Milenković, 20.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар