четвртак, 11. март 2021.

Naprednjaci priznali da su pojedinci iz SNS krali

Izjave visokih funkcionera Srpske napredne stranke u poslednjih mesec dana zvuče kao otvoreno priznanje da su se pojedinci iz njihovih redova ekstremno obogatili i to pre svega zahvaljujući dobrim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Samo na takav način mogu se protumačiti reči tipa "gospodo, Vučić vam je dao u životu", "o vašem nenormalnom bogatstvu i imperijama koje ste stekli naširoko može da se govori i piše" ili "do svih položaja ste došli zahvaljujući SNS". Sagovornici portala Nova.rs smatraju da je ovo, zapravo, potvrda da su članovi SNS na nelegelan način dolazili do novca i položaja, da se to tolerisalo dok su bili odani Vučiću, a da sada ovakvim rečima javnosti otkrivaju mafijaški kodeks po kojem suštinski žive.
Ono što se trenutno dešava u Srpskoj naprednoj stranci teško da je iko očekivao. Da će udariti jedni na druge, optuživati se za krađu i saradnju sa mafijom, pa čak i predavati nekakve spiskove “osumnjičenih” Tužilaštvu.
Najpre je poslanik SNS Vladimir Đukanović u dva navrata pisao otvoreno pismo predsedniku stranke i države, optužujući praktično svoje stranačke kolege za krađu i planiranje ubistva predsednika.
 “Vučić vam je gospodo sve dao u životu. Vratili ste mu tako što ste mu spremali svilen gajtan. Pardon, snajper”, napisao je nedavno na društvenoj mreži Parler Đukanović.
Sve vam je dao…
“Njega da nije bilo za vas niko živ ne bi znao da postojite. Vratili ste mu tako što ste mu spremali svilen gajtan. Pardon, snajper. O vašem nenormalnom bogatstvu i imperijama koje ste stekli naširoko može da se govori i piše”, naveo je Đukanović.
Šokantne su bile i reči potpredsednika SNS i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je u intervjuu Novostima rekao da postoji 10 do 15 stranačkih funkcionera koji su radili o glavi Vučiću, da među njima ima i ministara, a da su svi oni do položaja došli zahvaljući isključivo stranci.
 “Ima tu i ministara i direktora i drugih stranačkih funkcionera. Na sreću, samo su pokušali da preuzmu deo države. Nije Srbija igračka, niti nečija privatna prćija. I niko od njih nije bogomdan, već su do svih tih položaja došli isključivo zahvaljujući SNS, koja uživa istorijsko poverenje građana”, rekao je Vučević.
Priključio se i predsednik Izvršnog odbora SNS  Darko Glišić.
“U Srpskoj naprednoj stranci ima pojedinaca koji su opijeni državnim funkcijama, a u stranku uopšte ne dolaze. Radi se o ljudima koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama, koji su na te funkcije došli zahvaljujući predsedniku Vučiću, i umesto da mu se zahvale na rezultatima i radu u interesu građana ove zemlje, oni su odlučili da mu se zahvale snajperom, i da svoju zahvalnost pretoče u snajperski metak”, rekao je Glišić.
Dok su bili odani, bilo im je dozvoljeno
Šta je okidač za ovakvu seriju, na više nivoa, vrlo zabrinjavajućih izjava?
 
Sagovornici našeg portala kažu – odanost Vučiću, odnosno prestanak odanosti.
Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da su ovim izjavama naprednjaci priznali da su privatizovali državu.
 “Oni žive tu stvarnost, više nemaju svest da je to nešto loše. Da ne može da se dolazi do funkcija i do bogatstva zahvaljujući nekom Vučiću. Vi možete da budete ministar ako vas izabere većina poslanika u Skupštini, možete da budete direktor preduzeća ako ste kvalifikovani. Tako bi trebalo da bude u jednom demokratskom društvu, a mi smo daleko od toga. Kako da vam kažem “žaba je skuvana”, a mi smo se pomirili sa tim da živimo u takvoj državi”, kaže Popović za portal Nova.rs i dodaje:
“Oni sada javno predstavljaju mafijaški kodeks po kojem žive. Gde moraju da budu bespogovorno lojalni Vučiću. Kad upotrebljavate takve reči: on vam je omogućio položaj i bogatstvo, a vi mu spremate ovo ili ono, zbog njega ste tu gde jeste… Pa to nije država to je organizovana kriminalna grupa. Pritom, su toliko sigurni u sebe, nažalost verovatno su i u pravu, da javno jedan drugom upućuju ovakve mafijaške pretnje”.
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je problem u tome što se ovakve stvari iznose u javnost, a niko ne odgovara.
 “Pa mi imamo prisluškivanje, pa saradnju sa Belivukom, a da niko ne odgovara. Niko još nije kažnjen, smenjen, a zašto je tako? Zato što je to priznanje da Vučić loše kadrira. Ti što su spremali gajtan ili snajper, kako kažu, njih nije postavila ni opozicija, ni građani, ni mediji, već Vučić. Suštinsko pitanje je ko ih je doveo, dao im moć i bogatstvo. Sve to omogućio im je Vučić. A ovakve njihove izjave su očigledno priznanje da su krali”, kaže Milivojević i dodaje da je jedini spas za Vučića da se povuče sa čela stranke.
“Ta stranka ne postoji bez Vučića i ovim izjavama to dokazuju. Što mu ne daju da se povuče sa čela stranke? Pa, ne zato što ga vole, nego što se brinu za svoje fotelje i novac”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 11.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар