понедељак, 29. март 2021.

Milivojević: Izbori bez opozicije su poraz za SNS

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da na izborima koji se sprovode po pravilima Aleksandra Vučića ne može da pobedi niko drugi osim Srpske napredne stranke (SNS).
"Bez obzira na rezultate u Kosjeriću i Zaječaru, SNS je juče zabeležila poraz jer je pokušala da izgura još jedne izbore bez opozicije i bez ravnopravnih izbornih uslova", rekao je Milivojević za agenciju Beta.
Dodao je da je SNS organizovala "nedemokratske" lokalne izbore u trenutku kada je dobila još jednu "presudu" Evropskog parlamenta da u Srbiji nema političkog pluralizma i kada je obnarodovan početak razgovora vlasti i opozicije o ravnopravnim izbornim uslovima.
"U takvoj situaciji je bilo besmisleno organizovati bilo kakve izbore, osim ako nije bio cilj da se gradjanima Srbije i medjunarodnoj zajednici još jednom stavi do znanja da vlast ne zanimaju stavovi Evropske unije (EU) i zahtevi opozicije. Da je bilo i malo pameti u vrhu vlasti, izbori u Kosjeriću, Zaječaru i Preševu ne bi bili održani", kazao je Milivojević.
Komentarišući rezultate lokalnih izbora, podsetio je da opozicija u Zaječaru ima jako uporište i da je pobedila na prethodnim lokalnim izborima, ali da je glasače "preveslao" Boško Ničić koji se kasnije priklonio SNS-u.
"Kosjerić je malo mesto u kome se svi poznaju, i u toj varoši SNS nije imala problem da izvrši pritisak na većinu biračkog tela da izadje na glasanje", rekao je Milivojević.
Naglasio je da je irelevantno to koliko je SNS izbrojala da je osvojila glasova.
"Jučerašnje izbore nije pratilo ili kontrolisalo nijedno nezavisno telo, što svakako baca sumnju na regularnost izbornog procesa. Aktivisti SNS su išli od vrata do vrata i vršili pritisak na glasače, većina medija je bila u funkciji partije na vlasti, a u kampanji su bili angažovani i državni funkcioneri", ocenio je politikolog.
U Kosjeriću je SNS osvojila 67 odsto glasova, u Zaječaru 47, dok je lista "Aleksandar Vučić Za budućnost Preševa" osvojila šest odsto glasova.
Prema preliminarnim rezultatima SNS je u Zaječaru osvojila 24 mandata, GG "Dr Nenad Ristović Pobeda" 16 mandata, "Ivica Dačić SPS JS" i "Možemo bolje Dragana Rašić" po četiri mandata i GG "Dr Dejan Krstić" jedan mandat.
"Boško Ničić i SNS su juče dobili znatno manje glasova nego na prethodnim izborima. Ničić je u svojoj karijeri promenio najmanje osam političkih grupacijama i zato ne čudi što je veliki broj Zaječaraca, u odsustvu opozicionih stranaka, svoje poverenje dao grupama gradjana", objasnio je politikolog.
Milivojević je rekao da su i jučerašnji izbori ličili na Lučane iz 2018. godine, kada su na birače izvršili "strahovit" pritisak ljudi koji nisu bili iz te varoši. (Beta, www.beta.rs, 29.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар