четвртак, 18. март 2021.

Kovid pasoši od zdravstvenog postali ključno geopolitičko pitanje u pandemiji

BRISEL – Sama najava o uvođenju digitalnih sertifikata, odnosno kovid pasoša koji bi podrazumijevali informacije o vakcinaciji, PCR testu ili antitijelima, još je jedan pokazatelj da se pandemija, ali i trka za vakcine od zdravstvanog pretvara u geopolitičko pitanje, smatraju sagovornici "Glasa Srpske".
Evropska komisija najavila je za sutra predstavljanje zakonskog prijedloga o "kovid" pasošima. Iako niko nije znao konkretno da objasni kako će ovo rješenje izgledati, ono je već izazvalo oprečne reakcije među članicama Unije, a kod država koje se nalaze na evropskom putu unijelo je zabunu i nametnulo brojna pitanja.
Kako su ranije prenijeli evropski mediji, "kovid" pasoše dobijali bi samo oni građani koji su primili vakcine koje je priznala Evropska agencija za lijekove, dok bi za građane koji su primili vakcinu drugih proizvođača za kretanje po EU bio neophodan PCR test ili potvrda o prisustvu antitijela. Interesovanje javnosti je veliko, jer problemi u nabavci u sistemu "Kovaks" natjerali su mnoge zemlje da vakcine zatraže od Rusije i Kine kako bi započele proces masovne vakcinacije.
Politički analitičar Cvjetin Milivojević kaže da je ovaj potez EU bio sasvim očekivan i da je to postalo jasno kada je osnovan sistem za nabavku vakcina "Kovaks".
- To je, pre svega, upereno protiv Kine i Rusije, a sada je ta namera ogoljena. Međutim, najjače zemlje nisu računale na to da je ova kriza pokazala mnoge poljuljane temelje EU. Još od samog početka srušen je šengenski sistem koji je bio osnov za stvaranje tog velikog tržišta. Sada su pojedine članice izgubile strpljenje sa "Kovaksom" i imamo Mađarsku koja je započela masovnu vakcinaciju kineskim i ruskim vakcinama. Hajde da vidimo ko će to unutar EU zabraniti državljanima Mađarske da putuju u druge zemlje članice - rekao je Milivojević za "Glas Srpske"
Član zajedničke Komisije za evropske integracije i poslanik u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže za "Glas Srpske" da najava EU ne šalje dobar signal zemljama koje se nalaze na evropskom putu.
-Mislim da nije dobro da se ovakve odluke donose na političkoj osnovi, jer podaci objavljeni u većini naučnih časopisa pokazuju da su ruska i kineska vakcina djelotvorne. Onda, kada imamo ovakvu odluku, to unosi nepovjerenje u sve ono na čemu je EU godinama gradila svoj imidž. To su ljudska prava i slobode, sloboda kretanja, povjerenje u nauku i drugi postulati, a sada dobijamo jedno rješenje koje se kosi sa naukom - rekla je Novaković Bursać.
Na potez Evropske unije oštro su reagovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističući da je riječ o diskriminatorskoj odluci, a iz Evropske komisije Tanjugu su rekli da je razmatranje detalja mogućih dokumenata za građane trećih zemlja još u toku.
- Kada su u pitanju treće zemlje, razgovaramo sa međunarodnim organizacijama, između ostalih i sa SZO, a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde - rekao je portparol EK Kristijan Vigand. (Glas Srpske, www.glassrspke.com, Aleksandar Stojanović, 16.3.2021)

Нема коментара:

Постави коментар