уторак, 2. март 2021.

„Нулта 2020 тачка" - Миливојевићева хроника три деценије плурализма

Београд, 2.3.2021 - Нова, управо објављена, књига Цвијетина Миливојевића, под насловом „Нулта 2020 тачка - тридесета зима вишестраначја", исписана у стилу аналитичке хронике најновијег периода српске политичке историје, заокружује ово специфично ауторово четворокњижје "посвећено рађању, крштавању, одрастању, сазревању, али и првим назнакама одумирања политичког плурализма у Србији".
Ради се о штиву које је природан завршетак овог Миливојевићевог политкомуниколошког четворотомља.
Прва књига, „На прву лопту; политичко комуницирање у Србији 1990 – 2007", објављена 2008. године, била је замишљена као „објективна и субјективна историја", од поновног рођења до пунолетства обновљеног политичког плурализма у Србији.
Друга књига, „Мостови и избори; политичко колумницирање у Србији 2009 – 2018", конципирана је као избор Миливојевићевих политичких колумни које је аутор, током једне деценије, објављивао, пре свега, у „Политици", „Данасу" и „Нашим новинама".
Трећа књига, "Духовна колаборација", објављена пре годину дана, компарирала је, на есејистички начин, политичку садашњост са нашом прошлошћу, махом оном из доба троједне Краљевине и из времена Недићеве Србије.
У предговору књиге, аутор истиче да је, и у најновијој, испоштовао принцип на коме су компоноване претходне три књиге - реч је о избору текстова који су публиковани конкретног датума и ништа у њима није накнадно дописивано или преправљано.
- Између тог крштења и рођења (легализација многостраначја и одржавње првих вишепартијских избора, 1990) и најаве опела (дијагноза из ЕУ: у Србији више не станује политички плурализам, 2020), сместило се и три деценије наших малих живота. После 30 плуралистичких зима и толико збора и избора - нулта фаза. Нулта тачка. Тачка детонације. Или, тачка смрзавања. - закључује Цвијетин Миливојевић. 



Нема коментара:

Постави коментар