петак, 28. август 2020.

Vučić razvodnjava priču o statusu SrpskePodrška iz Beograda, ali samo u okviru Dejtona
Naš interes je očuvanje mira, ali i Republike Srpske u okvirima Dejtonske BiH, poručio je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je da razumije takvu politiku Srbije, ali da će RS nastaviti da se bori za svoj status iz Dejtona, a ako to nije moguće, razmisliće o nekom drugom statusu „bez podizanja puške“.
To je rezime jučerašnjeg beogradskog sastanka rukovodstva Srbije i Republike Srpske, koji je uslijedio nakon što je iz Banjaluke stigla pisana informacija o urušavanju ustavne pozicije RS odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Sve se to desilo nekoliko dana pred Vučićev put u Bijelu kuću, gdje će pod američkim pokrovoteljstvom nastaviti pregovore s delegacijom samoproglašenog Kosova.
U Srpskoj smatraju da je zbog toga ovo pravi trenutak da se ponovo povuče paralela i upita kako međunarodna zajednica može da prizna nezavisnost Kosova od Srbije, dok istovremeno ne želi ni da priča o otcjepljenju RS od BiH, pa čak ni o vraćanju na izvorni Dejton. Potajno, od Vučića se očekivala veća podrška i da to pitanje postavi u Vašingtonu.
Međutim, diplomatski odgovori Vučića i Dodika na konferenciji za novinare otkrivaju da od toga neće biti ništa.
– To nameće neko sa strane. Ako se pruži prilika, možda se potegne neka argumetacija. Mi to ne tražimo. Znaju Amerikanci šta su radili u BiH. Neću da opterećujem Srbiju u tom pogledu, ali neću prestati da je informišem o svemu šta se dešava u BiH – rekao je Dodik, koji tvrdi da je od Vučića tražio garancije da se neće dozvoliti ugrožavanje statusa RS silom, i da je zadovoljan.
Vučić je dodao da ni on, ni bilo ko, ne može da odgovori zašto Srpska nema pravo da uradi isto što i Kosovo. Srbima je poručio da moraju „na pragmatičan način da razumiju sve što se dešava u svijetu“, te da prihvate da uvijek postoje različiti aršini.
– Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima. Ja sam jednom evropskom i jednom svjetskom lideru postavio isto pitanje: zašto su neki imali pravo, a zašto neki nemaju pravo. Jedan veliki evropski lider mi je rekao: “Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi, ni Srbiji ne ide u prilog”. Slušajući Dodika, ne postoji Srbin koji bi rekao da nije istinito. Osjetio sam se postiđenim, kao da mi zaustavljamo negdje nešto što bi bilo da nema mene ili nekog drugog u rukovodstvu Srbije. Znam ja da predsjednik Dodik odlično razumije poziciju Srbije. Molim samo sve Srbe da dobro razumiju našu poziciju. Politika koju vodim je takva da ne ugrozim ni Srpsku, ni Srbiju – poentirao je Vučić.
Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević ocjenjuje da Vučić u svim javnim nastupima „razvodnjava“ priču o statusu Republike Srpske, a da je juče „javno o’ladio delegaciju RS“.
– Način na koji je on prišao tome je u najmanju ruku neozbiljan. Umjesto da odgovori na konkretno pitanje, Vučić odgovara na način „sve je protiv nas“. To nije bilo pitanje koje je njemu, pretpostavljam, postavio Dodik. Znači, sve se urotilo protiv nas, a onda vraća priču šta je neka vlast radila 1999, što sugeriše da sada svi treba da osjećamo posljedice izgubljenog rata. Dejtonski sporazum se ne poštuje na način kako je napisan. Upravo je američka administracija inženjer tog sporazuma, pokojni Ričard Holbruk. Odlazite u Ameriku, a ne smijete ni da pomenete pred Amerikancima ono što je Dodik insistirao: zašto se ne poštuje taj izvorni Dejtonski sporazum, zašto se pokušava promijeniti na štetu jednog entiteta… Umjesto toga, Vučić bježi u neke teme koje ne zanimaju ni Dodika, ni građane koji su gledali obraćanje. Dakle, Vučić pokušava da izigrava ozbiljnog državnika, a ustvari je čovjek koji nema hrabrosti da se zaista bavi ozbiljnim temama – kaže Milivojević za Srpskainfo.
Na pitanje može li se iz javnog nastupa zaključiti da Srbija garantuje da neće dozvoliti novo ugrožavanje silom statusa RS, Milivojević kaže: „Naravno da ne može. Zato i nije odgovorio na Dodikovo konkretno pitanje. Vučić ne smije da otvori to pitanje.“
Prema riječima Milivojevića, i Vučićevi pregovori s predstavnicima samoproglašenog Kosova problematični su po nekoliko osnova. Kao prvo, pregovara bez ikakve platforme, zbog čega samo on i njegovi najbliži saradnici znaju o čemu se zapravo pregovara.
– Da je to tako, najbolji primjer je predstojeći susret u Vašingtonu, koji će možda biti 2, a možda i 4. septembra, za koji on sam tvrdi ne zna šta je agenda razgovora. Možda će biti ekonomske teme, a možda još nešto. Zamislite, predsjednik jedne države putuje negdje da razgovara s nekim tamo, na nivou koji mu ne priliči, jer će mu u najboljem slučaju jedan od domaćina biti neki sekretar, podsekretar, zamjenik pomoćnika ili pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara. Osam godina je na vlasti, a ni na dnevni red ne može da ubaci temu koja je za Srbiju bitna, kao što je pitanje imovine građana, države, SPC, preduzeća na Kosovu, iako Zapad odlično razumije temu imovine jer na njoj počiva – dodaje Milivojević.
Kako kaže, Vučić ove pregovore vodi u ime Srbije „bez mandata za to“, jer ga nije dobio od Vlade, koja pritom još nije ni formirana.
– On nema mandat građana za pregovore o Kosovu zato što ni na jednim izborima od 2012. nije kandidovao bilo kakvu politiku za Kosovo – ni priču o razgraničenju, ni podjeli, niti priču o cijelom Kosovu u Srbiji, kao ni eventualno priznanje. Zašto Srbija pristaje na pregovore u SAD? Sa kojim mandatom Amerika to radi? Sa mandatom Savjeta bezbjednosti UN? Ne. Koliko znam, SB UN je mandat pozajmio EU, s obavezom da rezultati tih pregovora dođu na potvrdu u SB, ili od tih dogovora nema ništa. Pritom je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da oni nemaju svoju spoljnu politiku nego da je to politika SAD. Dakle, sve izgleda kao igrokaz u kome je Vučiću bitno da se slika s nekim bitnim svjetskim liderima. Još kada bi došao Tramp na potpisivanje bilo čega, to bi bilo genijalno – zaključuje Milivojević.
Opozicija: Očekivano, Dodikov predizborni trik
Opozicione partije skeptične su prema temi statusa RS koju pokreće vlast i smatraju da je riječ o novom predizbornom triku. Predsjednik PDP Branislav Borenović kaže da je na sastanku u Beogradu potvrđeno sve sto je ranije rekao, a to je da je Vučić potpuno privržen Dejtonskom sporazumu, s jasnom pozicijom Srpske unutar BiH.
– Kosovo je unutrašnje pitanje Srbije od izuzetnog značaja i vjerujem da će lider Srbije imati adekvatna rješenja i za ovaj veliki izazov u budućim razgovorima Beograda i Prištine. Ostajem pri stavu da sam skeptičan i oprezan za bilo kakve Dodikove inicijative, koje samo usložnjavaju i otežavaju donošenje važnih odluka – rekao je Borenović za Srpskainfo.
Predsjednik SDS Mirko Šarović smatra da RS u ovom trenutku ne treba da postane “pitanje”, niti je spremna za takvo nešto.
– Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu. Glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji, pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji, do nas je – saopštio je Šarović. (EuroBlic, www.blic.rs, www.srpskainfo.com, Slobodan Popadić, 27.8.2020)

Нема коментара:

Постави коментар