понедељак, 31. август 2020.

Milivojević: Pobeda opozicije vodi otopljavanju odnosa sa Srbijom, protiv Vučića u više kolona


Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je danas da će na relaciji izmedju Srbije i Crne Gore, pod pretpostavkom da je pobedila crnogorska opozicija, doći do otopljavanja odnosa, koji su došli u opasnost da budu neprijateljski.
Takođe, Miliovojević je, za agenciju Beta, rekao da crnogorski parlamentarni i loklani izbori održani u nekoliko opština ukazuju srpskoj opozciji da na izbore ne treba da izlazi veštački u jednoj koloni, već je neophodno naći "pravu meru" i to učiniti u dve, tri kolone.
On je podsetio da je nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić pomenuo sinoć da bi se formirala prelazna, ekspretska vlada oročena, verovatno na dve godine, što je s unutrašnje političke pozicije mudar potez.
"Ako to bude prelazna vlada ne očekujem spektakularne razultat. Tu mislim na povlačenje priznanja Kosova kao nezavisnog, što je najvažnije pitanje za Srbiju, ali mogu da zaustave ono što je Crna Gora bespoštedno radila lobiranje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", rekao je Milivojević.
Kako je naveo, crnogorska vlast je ne samo glasala za prijem Kosova u UNESKO, već je za to i lobirala.
"To je bilo zabijanje noža u leđa Srbiji. Ne kažem kao bratskoj zemlji, ne koristim te prejake emotivne tonove, nego kao partnerskoj zemlji", naglasio je Milivojević.
On je rekao i da očekuje zaustavljanja te "antisrpske retorike u oficijelnoj Podgorici protiv Srba u Crnoj Gori kao građana Crne Gore, ali i protiv države Srbije".
"Te dve stvari prelazna vlada može da uradi, to bi dovelo do otopljavanja  odnosa. Sad imamo jednu vrstu odnosa koji ulaze u opasnost da budu neprijateljski", upozorio je Milivojević.
Na pitanje šta opozicija u Srbiji može da nauči iz crnogorskih izbora, Milivojević je podsetio da je ovde opozicija nekoliko puta menjala vlast dok se to u Crnog Gori desilo prvi put za 32 godine koliko je Đukanović na vlasti, jer se "ustoličio pre izbora na mesto predsednika vlade", posle Žute grade i antibirokratske revolucije.
"Opozicija je uspela da pošalje poruku da država nije Milo Djukanović i da državnost, nezavisnost, Crne Gore ne zavisi od toga hoće li on biti na vlasti. Nezavisnost je realnost i niko je ne dovodi u pitanje", rekao je Milivojević
On je naveo da je Đukanović "uzurpirao tu priču po sistemu 'ako padnem ja, neće biti Crne Gore, progutaće je velika Srbija'" i dodao: "Građani su jasnim porukama (opozicije) oslobođeni tog straha pa su i raniji glasači DPS glasali za promene".
"Imali smo u Crnoj Gori tri vrlo jasne i razumne koalicije u opoziciji, tri takozvana bloka. I ranije sam govorio ovdašnjoj opoziciji da ne treba ići veštački u jednu kolonu", rekao je Milivojević navodeći primer iz Crne Gore gde nastupio i nacionalni opozicioni blok, građanski i onaj u centru.
Kako je naveo, to je "zapravo ta mera stvari, dve to tri kolone", što treba i opozicija u Srbiji da napravi.
Na pitanje o potrebi da se napravi neki dogovor u opoziciji o nenapadanju, on je rekao da se dobar deo opozicije držao dogovora, uprkos mogućnosti da ostane bez finanasiranja, i bokotovao izbore.
"Samo zbog toga je dovedena u pitanje na neki način legitimnost, ali i legalnost nedavnih izbora", naglasio je Milivojević. (Beta, www.beta.rs, 31.8.2020)

Нема коментара:

Постави коментар