уторак, 25. август 2020.

Ko je tajkun? Sprega vlast - Telekom - tabloidi


Nakon dokaza potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić koja je priložila papire o 38 miliona evra koji su iz kompanije Telekom Srbija prosleđeni vlasniku "Kurira" i kompanije "Adria Media" Igoru Žeželju, Telekom je izdao saopštenje u kom se između ostalog navodi kako tu kompaniju "urušava interesni lobi na čelu sa tajkunima Draganom Đilasom i Draganom Šolakom, a da je cilj takvih napada sprečavanje uspona Telekoma. Može se primetiti da je terminologija koja je u ovom slučaju upotrebljena u zvaničnoj komunikaciji sa javnošću gotovo istovetna onoj koju koriste režimski političari i tabloidi koje kontroliše vlast, što je za kompaniju poput državnog javnog preduzeća Telekom, sa velikim učešćem građana kao akcionara, nedopustivo.
Odavno je poznato da članovi Srpske napredne stranke, kao i sam državni vrh koriste mnogobrojne neosnovane optužbe kao sredstvo borbe sa političkim protivnicima i neistomišljenicima. Svakodnevno slušamo kako su lideri opozicije lopovi, tajkuni, strani plaćenici, izdajnici, nasilnici, srbomrsci...
Takav rečnik na naslovnim stranama upotrebljavaju i tabloidi, čija uređivačka politika dolazi iz kuhinje Aleksandra Vučića, a zbog takvog načina komunikacije redovno gube sudske sporove.
Osim režimskih medija, sve veći broj kompanija pod direktnom kontrolom vladajuće stranke koristi ovakvu terminologiju, što smo mogli videti i u slučaju Telekoma, a takva komunikacija sa javnošću ove kompanije, nije promakla ni analitičaru Cvijetinu Milivojeviću.
- Ne vidim ništa neobično u tome da Telekom kao državno javno preduzeće sa velikim učešćem građana kao akcionara bude blizak vlasti, ali nije normalno da Telekom bude instrument jedne političke stranke, u ovom slučaju Srpske napredne stranke i to je problem ove kompanije. Nažalost, Telekom postaje vrsta partijskog preduzeća i to je ono što nije dobro, a ovakva terminologija i jezik propagande koji koristi SNS kao komunikaciju sa političkim protivnicima, samo je još jedan od dokaza za tako nešto. Reč je o izrazima koji su pozajmljeni iz partijske terminologije propagandnog štaba SNS i vi po tome tačno vidite da li nekim preduzećem upravlja taj propagandni štab SNS-a. U slučaju Telekoma, očigledno je odgovor na ovo pitanje potvrdan - istakao je Milivojević za Direktno.rs.
Prema rečima našeg sagovornika, termini "tajkunski lobi", "medijski tajkuni", "tajkunski mediji", jesu jezičke besmislice koje ne znače ništa.
- Gledajući vlasničku strukturu medija u Srbiji, za sve njih se može reći da su tajkunski, naročito ovi režimski kojih je mnogo više i iza svakog tog medija stoji po neki tajkun. Šta je Željko Mitrović nego najveći medijski tajkun u ovoj zemlji? Šta su vlasnici televizija Prva, B92, Kopernikus nego medijski tajkuni? Ako se to ima u vidu, možemo reći da Srpska napredna stranka koja ovakvu terminologiju pozajmljuje državnim preduzećima, samoj sebi uskače u stomak - dodao je Milivojević.
Takođe, on smatra besmislenim da se ne dozvoljava kritika i otkrivanje transparentnog poslovanja kompanije, u kojoj građani Srbije imaju udela kao akcionari.
- Nedopustivo mi je kao građaninu i kao jednom od akcionara Telekoma da se kompanija u zvaničnoj komunikacijii sa javnošću obraća rečnikom Srpske napredne stranke. Nedopustivo je, takođe, da se svaka kritika na račun Telekoma smatra kao rušenje države. Ne dozvoljavam da mi neko amputira mogućnost da iskažem kritiku na račun netransparentnog poslovanja Telekoma i da mi kaže da time rušim Telekom i državu Srbiju - zaključio je Milivojević.
Ovim povodom kontaktirali smo i kompaniju Telekom kako bi nam objasnili ovakav način komunikacije, ali do trenutka objavljivanja teksta, odgovore nismo dobili. (www.direktno.rs, M. Živković, 25.8.2020)

Нема коментара:

Постави коментар