среда, 12. август 2020.

Da li će i Vučićevi protivnici bežati iz Srbije poput Lukašenkovih?


- Ja sam imao dva poslanika opozicije i njih sam se otarasio - rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko svom srpskom kolegi, Aleksandru Vučiču, što je preneo francuski list "Poen" ocenjujući da je Lukašenkov savet bio od koristi za parlamentarne izbore u Srbiji održane 21. juna.
Lukašenkov protivkandidat Svetlana Tikhanovskaja, našla se na udaru režima u Minsku, jer je uspela da prvi put nakon više od dve decenije, ugrozi apsolutnu vlast Aleksandra Lukašenka. Nakon što joj je pre izbora uhapšen suprug, Tikhanovskaja je napustila Belorusiju posle nedeljnih izbora, a danas je odjeknula i vest da je azil pronašla u susednoj Litvaniji.
S obzirom da Lukašenko i Vučić imaju mnogo sličnosti, pitanje koje se sasvim logično nameće je da li će i Vučićevi politički protivnici slediti primer Tikhanovskaje,  i  bežati iz Srbije?
Stravične scene policijskog nasilja, koje već dva dana gledamo na ulicama Minska, neodoljivo su podsetile srpsku javnost na istovetne brutalnosti Vučićeve policije, koja je nemilosrdno tukla demonstrante u Beogradu početkom jula ove godine.
Situacija umnogome podseća na stanje u Srbiji i tenzije u društvu, izazvane sličnim stilom vladavine Aleksandra Vučića. Dva lidera, koja se prema sopstvenim rečima, međusobno uvažavaju i poštuju, nedavno su i imala prilike da razmene gledišta po pitanju odnosa prema opozicionom delovanju.
Prema pisanju "Poena", saznali smo da je beloruski predsednik tokom posete Beogradu u decembru pitao Vučića zašto se uopšte "gnjavi sa opozicijom".
Primenivši beloruski recept, Vučić sada u parlamentu nema ni ta dva poslanika opozicije, pa ne mora da se zamara i muči da ih odstranjuje. U istom maniru beloruskog predsednika, Vučić za stanje u Srbiji optužuje "zle strane sile" koje su se urotile da zaustave put u "srećnu budućnost" i "zlatno doba"
Tim povodom, politički analitičar Cvijetnin Milivojević, upitan da uporedi situaciju u Belorusiji sa nedavnim protestima u Beogradu, kaže za Direktno, da je Lukašenko u prednosti, jer Belorusija nema problem sa državnim identitetom.
- S druge strane, Srbija odbija da govori o tome dokle treba da bude i sa kim da ide. Vučiću je Angela Merkel najbolji prijatelj, onda u drugom trenutku SAD, nekada Rusija, pa Kina, već prema potrebi - smatra Milivojević.
Kada govori o opoziciji, Milivojević kaže da je beloruska imala bolji odgovor od srpske, ma kako bio slab.
- Beloruska opozicija tačno zna šta želi, dok srpska nije iskoristila činjenicu da smo imali nelegalne izbore i da smo dobili oktroisani parlament. Sva obećanja o građanskoj neposlušnosti, protestima, otporu, ostala su mrtvo slovo na papiru i sada opozicija čeka Vučićevu milost da raspiše vanredne izbore - uveren je Milivojević.
Na kraju, možemo zaključiti da je beloruski lider u boljoj poziciji, zato što nikom ne duguje ništa i može da ide do kraja, dok srpski predsednik koji se obavezao da ispuni obećanja vezana za Kosovo, mora da stvori privid demokratije, iako mu to sve teže ide. (www.direktno.rs, 11.8.2020)

Нема коментара:

Постави коментар