понедељак, 10. август 2020.

Српски договор изњедрио би паметније одлуке



Бањалука - Сарадња и консултације међу Србима у земљама региона, односно укључивање Републике Српске и, прије свега, Србије у одлучивање о битним националним питањима и те како су потребни, јер ће на тај начин свака одлука и потез бити добро “извагани”.
Истакли су то саговорници “Гласа Српске”, политички аналитичари из Србије и Српске коментаришући питање потребе да се политички представници српског народа у региону консултују када је ријеч о важним националним стварима, а које је поново актуелизовао предсједник Србије Александар Вучић.
Он је, наиме, у петак поручио да одлазак потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића, као политичког представника Срба у Хрватској на прославу акције “Олуја” у Книн сувише важно питање које је требало донијети заједнички и са Србијом и са Републиком Српском.
Политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић каже за “Глас Српске” да је увијек добро да се за све битне одлуке организују консултације.
- Срби у Србији и Републици Српској имају институционални капацитет да организују састанак и да својим ауторитетом и међународно правним субјективитетом стану у заштиту права Срба у свим земљама бивше Југославије чија права су у континуитету угрожена - каже Савић.
Он сматра да политички представници Срба у Хрватској није требало сами да одлучују о одласку на прославу акције “Олуја”  јер њу скоро стоодстотна већина у српском корпусу сматра етничким чишћењем.
И политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић сматра да би било добро да се одлуке доносе уз консултације, али истиче да се мора узети у обзир чињеница да Срби у региону живе у потпуно различитим државама.
- Апсолутно нужно је њиховим политичким представницима обезбиједити максималну аутономију у доношењу одлука. То се поготово односи на Србе у Хрватској и Црној Гори, наравно и Македонији, гдје немају аутономију ни у ком смислу те речи - каже Миливојевић.
Када је, конкретно, ријеч о одласку Бориса Милошевића у Книн, он каже да треба имати у виду то да Србе као национални колективитет у Хрватској не представља Вучић, већ Милорад Пуповац и СДСС који имају највећи утицај и подршку у тамошњем бирачком тијелу.
- Ипак, наравно да није добро да имамо дисонантне тонове и прије доношења било какве одлуке, па и те о одласку у Книн, требало је добро извагати шта су њене позитивне стране - каже Миливојевић.
Миливојевић каже да би, на примјер, било добро када би се Срби у Македонији или Црној Гори консултовали са Београдом и Бањалуком у вези са политичким наступом и уласком у коалиције, али да се не смије створити ситуација да се неко проглашава издајником ако гласа другачије.
Вучићева улога
Цвијетин Миливојевић каже да је потпуно логично да Александар Вучић као предсједник матичне државе на неки начин има главну улогу, али истиче да његова ријеч може, али не мора да буде посљедња.
- Не може се очекивати да свака важна одлука мора бити управо она с којом се слаже Вучић. На националним темама, у суштини, не треба билдати мишиће - каже Миливојевић. (www.glassrpske.com, Глас Српске, Дарко Момић, 10.8.2020)

Нема коментара:

Постави коментар