петак, 24. јул 2020.

Vučić, mašina za podele: Kako se samelje svako ko se pobuni


Čim se pojavila lista sada već više od 1.200 lekara koji su potpisali "Inicijativu za borbu protiv kovida", njihova kampanja proglašena je za političku, a pojedini potpisnici prokaženi kao pripadnici bivše vlasti koji situaciju sa koronom koriste za obračun sa novim državnim vrhom. Sličnu priču imali smo i sa svakim vidom građanske neposlušnosti u proteklih nekoliko godina, koje su ugašene u svojevrsnoj mašini za podele predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vladajuće ganiture.
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da Vučić, bojeći svaki bunt u boje opozicije, bivšeg režima, pa čak i stranih službi, apsolutno diskredituje svaki pokušaj građana Srbije da ukažu na ono što u državi ne štima.
Takav slučaj bio je i sa protestom 1 od 5 miiliona, sa nedavnim demonstracijama protiv ponovnog uvođenja policijskog časa i objavljivanja lažnih podataka o broju zaraženih i preminulih od korone, sa lupanjem u šerpe zaključanih građana, ali i sa reakcijom očajnih meštana Novog Pazara, kada su zbog nedostatka opreme i lekara ljudi umirali od korone na hodnicima bolnice…
Da podsetimo, medicinski radnici Srbije, okupljeni u inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida”, objavili su na svom sajtu da je 1.206 lekara, imenom i prezimenom, potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.
Proglasom, koji je pre tri dana potpisalo 350 lekara, u sredu oko 700, a jutros ukupno 1.206 imena, oni se ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i traže da se obavi nezavisna istraga o tome da li su podaci o broju obolelih i preminulih od korone bili namerno zataškavani, da odgovorni koji su u tome svesno i namerno učestvovali podnesu profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost. Traže i da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.
Politikanti i neradnici
Kako je broj potpisnika ovog apela krenuo da raste iz minuta u minut vrtoglavom brzinom, tako je krenuo protiv udar vlasti.
Najpre je reagovala članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, koja je praktično diskreditovala sve stručnjake potpisnike apela, karakterišući ih kao nekvalifikovane.
“Pretpostavljam da imaju kompetencije kada je reč o zaraznim bolestima, čim su ovako nešto potpisali, iako nema na spisku epidemiologa, imunologa, virusologa… Treba da postoji disksusija ali nismo čuli konkretne predloge. U svakom momentu dajemo sve od sebe da pružimo svoj maksimum. Kritikovati jeste najlakše, ali nismo nijedan predlog dobili, iako smo otvoreni za sve predloge”, ocenila je Kisić Tepavčević.
Zatim je reagovao ministar zdravlja Zlatibr Lončar, koji je na velika vrata u celu priču uveo politiku i među potpisnicima tražio lekare koji su bili deo prethodnih vlasti.
“Imate tu bivše direktore, zamenike direktora, ljude čiji je najveći uspeh bio od kumova bivših ministara, zamena linoleuma u jednom liftu u Urgentnom centru. Nastavak treba da bude da se sada sa njima solidarišu svi oni koji su gubitnici bili na izborima”, rekao je Lončar.
Na posletku, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je “Inicijativu za borbu protiv kovida” ocenio ne kao zabrinutost za stanje zdravstva u Srbiji, već kao “iživljavanje nad najboljima od nas“, a pojedine lekare potpisnike označio kao “neradnike i kibicere”.
 “Znate li nekog boljeg doktora od Kona, Darije Kisić Tepavčević, Gorana Stevanovića….. To su divni i fantastični lekari i epidemiolozi. Napadi dolaze po običaju od kibicera i neradnika, ali među potpisnicima peticije za smenu Kriznog štaba, naravno, ima i časnih ljudi. Ni linoleum u liftu niste promenili, da ne govorim o gama nožu. Da ne pričam koliko su stručni neki od lica od Olivera Dulića pa dalje, koji su uništili Srbiju. Goran Stevanović nije izašao iz bolnice pet meseci, ne izlazi iz skafandera. Njega ćete da kritikujete, zato što radi, zato što se bori. Uništili su nam političari i aplauz za lekare”, rekao je Vučić.
Na ovaj način, ocenjuje Milivojević, oni koji se bune podeljeni su na pripadnike bivšeg režima i one koji to nisu, ali su zavedeni da svoje ime stave na listu.
“Srbija je kao država izabrala u strateškom smislu vid javne komunikacije koji predstavlja mešavinu propagande Gebelsovog tipa iz predratnog perioda i propagande Bebe Popovića iz perioda od 2001. godine do ubistva Zorana Đinđića. Tada je svako ko je kritikovao Zorana Đinđića kao premijera, ne kao čoveka, bio označen kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, pa su i neki mediji i novinari bili na tom spisku i označeni kao praktični suizvršioci ovog ubistva”, navodi Milivojević.
Skretanje pažnje
Sličnu situaciju imali smo i u vezi protesta 1 od 5 miliona, ali i nedavnih demonstracija u Beogradu i mnogim gradovima Srbije, kada je vlast maksimalno ispolitizovala celu priču, pripisujući organizaciju Draganu Đilasu, stranim službama i slično. Jedna od najtužnijih primera ovakvog deljenja onih koji se bune na politikante i zavedenu masu, jeste primer Novog Pazara, kada je premijerka Ana Brnabić okupljene ljude ispred bolnice koju je tog dana posetila, a koji su je izviždali, nazvala političkim aktivistima. Iako su među njima mahom bili članovi porodica onih koji su tih dana umirali po hodnicima, jer nije bilo lekara, opreme, mesta…
Milivojević objašnjava, da je ovde reč o klasičnom besramnom spinovanju.
 “Jednom zrncu istine daje se nemerljiva važnost i postavlja se to u prvi plan, a suština ostaje po strani, zaboravljena. Tako su lekari političari, demonstracije i proteste organizuje Đilas koji je čas britanski, čas ruski plaćenik, Vučić optužuje Rusiju – zemlju koja mu jedina daje podršku oko Kosova za organizovanje protesta u Srbiji. To je jedna patološka potreba da svoje neuspehe pokrije bivšim režimom, stranim službama, diskredituje sve stručnjake u zemlji koji ne rade i ne govore njemu u korist. A strašno je to što građani u medijima, koji su velikom većinom njegovi, vide samo te njegove optužbe i u to veruju. Automatski, suština svega se zaboravi, da su lažirani podaci o obolelima i umrlim od korone, da je Krizni štab radio po instrukcijama države, da se samo nižu afere režima, da ne znamo šta se dogovara o Kosovu… I tako se sve zaboravi i zataška”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 24.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар