среда, 15. јул 2020.

Milivojević: Vlast koja se stvara na neregularnim izborima nije dugoročna


"Ko će u Vladu ne znaju ni najbliži saradnici Aleksandra Vučića, to je stvar njegove dobre volje. Svi hoće u vlast, ali ta vlast koja se stvara na osnovu rezultata koji su posledica neregularnih izbora ne može biti dugoročna", smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", na početku konsultacija o formiranju nove Vlade Srbije. Međutim, kako smatra Milivojević, konsultacije o formiranju nove Vlade su potpuno periferna tema u svesti građana.
"Ključna tema je da vlast - predsednik, bivša predsednica Vlade i Krizni štab dižu novu optimalnu dozu straha, da je situacija u kojoj se stvari ne drže pod kontrolom. Imali smo u prvoj fazi relativno uspešno hendlovanje situacije, povremeno fingirate povišen strah da bi građani shvatili da su stvari koje donosite za njihovo dobro. Početkom maja smo imali veštačko dizanje relaksacije, da je normalno da se organizuju utakmice, stranački skupovi, a onda kad su izbori prošli, počeli ste ponovo da plašite građane i da im dajete fatalističku dijagnozu, da nema leka, da ne znamo kada će stati ovaj nivo zaražavanja. Jedan čovek se na izborima igrao, sam se takmičio, sam kontrolisao i pobedio, jedino im nije uspelo da izbroje preko 50 odsto, sve je to vašarska maškarada. Odluku o tome kako će izgledati Vlada ne donosi SNS već Vučić", smatra Milivojević.
On kaže da je pitanje da li će biti konstituisana Skupština, a kamoli Vlada.
"Imaćemo pokušaj da se pomire želje različitih centara moći iz sveta. Nisam siguran da će biti konstituisana Skupština, imate toliko argumenata koji govore u prilog nelegitimnopsti izbora, ali i nelegalnog izbornog procesa. Izbori su održani nakon što je istekao mandat aktuelnom sazivu, imamo ustavni vakuum. Vanustavno stanje koje bahatošću vlasti nije pokušano da se pravno premosti. To govori kakav je odnos vlasti prema građanima - šta nas briga šta piše u Ustavu", rekao je politički analitičar.
Milivojević podseća da je predsednik Srbije javno obećao da će se povući s mesta predsednika stranke.
"Ako se zaista povuče, što mu je i ustavna obaveza, onda bismo imali novu situaciju da se predsednik pojavljuje kao neko ko je predsednik svih građana. Jedino njegov mandat nije sporan, mi nemamo predsednika Skupštine koji bi po Ustavu trebalo da menja predsednika, kao onda kad je bio u Parizu. Nemamo ni predsednika Vlade, Brnabić se lažno predstavlja i trebalo bi da reaguju institucije", smatra Milivojević.
Komentarišući odnose SNS-a i socijalista, Milivojević kaže da nije siguran da li je ovo što se dešava ozbiljno zaoštravanje ili predstava.

"Ako je predstava, onda nisam siguran da je mudra odluika SPS da učestvuje, to je spuštanje cene ulaska SPS u vlast, SPS ne bi dobio ono što je imao do sada. Jedno sigurno mesto za Dačića, to je zahtev Moskve i još neko utešno mesto. To znači srozavanje onoga što je SPS. Drugo je da se tu radi o dogovoru dva lidera da se izfingira da parlament ima opoziciju, jer svi poslanici su poslanici vlasti ili oni koji žele da uđu u vlast. Ako je to misija SPS, da želi da bude opozicija, to je pokušaj varanja građana ali i Evrope", kaže Cvijetin Milivojević.
Govoreći o protestima koji se nekoliko dana održavaju u Beogradu, Milivojević je rekao da na ulici svako ima motive koji ga teraju da reaguje.
"Imali smo neku vrstu takmičenja ispred Skupštine. Četiri, pet političkih opcija se borilo za zauzimanje položaja i plasiranje ideja. Svi oni koji su na ulici, a nisu provokatori, se slažu u jednom da izbori nisu bili legitimni i legalni, da ne prizanju rezultate i da je njihovo pravo da konstituišu neku skupštinu. Može se desiti da 5. avgusta imamo oko Skupštine ili svuda po Srbiji formiranje različitih skupština", kaže on.
Smatra da je greška svih stranaka opozicije jer protestuju protiv prazne zgrade, jer, kaže, Srbija nema parlament.
"Veći je problem Ustavni sud i tamo ima živih ljudi koji se ne bave svojim poslom. Ta oštrica protesta da se preusmeri na druge institucije koje su mnogo krivlje. Vučić se ponaša kao rečenica kralja Aleksandra, koji je rekao "ukidam ustav i sve posrednike između vas i mene". Vučić je ukinuo sve što se može zvati institucijom, on treba da obezbedi da se izborna volja građana ponovo proveri na izborima", naveo je Milivojević. (TV N1. www.rs.n1info.com, Tanja Veselinović, 14.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар